ABD’nin ‘sömürge valisi’ Suriye’de bölünme istedi
DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun eski, Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR)’nin yeni sözcüsü Myles Caggins, Suriye’de terör örgütü PKK/PYD’nin işgali altında bulunan Kamışlı kentini ziyaret etti. Burada terör elebaşları ile görüşen Caggins, North Press yayın organına da bir mülakat verdi.
Terör örgütü tarafından kurulan sözde “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi”ne övgüler düzen Caggins, bugün PKK/PYD tarafından yönetilen bölgelerin Suriye'nin geleceği için bir model oluşturabileceğini söyledi.
“Derik (El Malikiye), Afrin ve Rakka gibi bölgeler, tüm ülke için uygulanabilir bir yol gösterme potansiyeline sahip.” diyen Caggins, gelecekteki bir Suriye'nin, Birleşmiş Milletler'in 2254 sayılı kararında ana hatlarıyla belirtildiği gibi “demokratik konfederalizm” sistemini benimseyebileceğini öne sürdü.
TÜRKİYE’NİN HAREKÂTLARINI ELEŞTİRDİCaggins, mülakatında geçmişte yaşanan olaylara da değindi. Türkiye'nin 2019'da başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı DEAŞ’la mücadelede “önemli bir gerileme” olarak niteleyen Caggins, DEAŞ’ın bugün de tehdit olmaya devam ettiğini, bu nedenle tüm bölgesel aktörlerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyledi.
Caggins ayrıca Suriye'yi, “Çöl bölgesinde İran destekli milisler, DEAŞ'ın kalıntıları ve Türkiye'nin sınır boyunca gerçekleştirdiği agresif eylemlerin yanı sıra Suriye Demokratik Güçleri ve Rusya’nın varlığı gibi rakip güçlerin savaş alanı” olarak tanımladı.
ABD’NİN İSVİÇRE ÇAKISIMyles Caggins, sıradan bir yetkili değil. Onun dikkat çeken kariyer çizgisi, “ABD’nin İsviçre Çakısı” nitelemesini de beraberinde getirdi. DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun sözcülüğünü yaptığı dönemde Suriye’de terör örgütü PKK/PYD’nin makyajlanıp dünyaya sunulması için yoğun mesai harcayan Caggins, emekliliğinin ardından da Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR)’nin sözcülüğünü üstlendi.
New York City, Bağdat ve Erbil’de ofisleri bulunan “Words Warriors LLC.” adlı bir şirket de kuran Caggins, hala ABD’nin bölgedeki “iletişim stratejileri” için danışmanlık yaptığını belirtiyor.
Caggins’in özgeçmişinde ise şu bilgiler yer alıyor:
“Caggins, askeri üslerde, savaş bölgelerinde, Pentagon'un içinde ve Beyaz Saray'da, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde son 10 yılın en zorlu konularından bazıları için iletişim stratejisine öncülük etmiştir: Amerika'nın Asya'da yeniden dengeyi kurması, Kuzey Kore ve Çin'e yönelik politikası, Guantanamo ve düşmanların tutuklanması, DEAŞ'ı yenme misyonu, askeri insan sermayesi ve nükleer güvenlik.
“Son olarak New York'taki Dış İlişkiler Konseyi'nde ABD Ordusu'nun Misafir Araştırmacısı olarak görev yapmıştır. Irak'ta üç yıl süren muharebe görevlerinde bulunmuştur. Irak ve Suriye'de DEAŞ’ı yenmek için Küresel Koalisyon'un sözcülüğünü yapmış ve 78 ülkeyi temsil eden çokuluslu bir iletişim ekibine liderlik etmiştir. Uluslararası medya ve gazetecilerle -özellikle Arapça ve Kürtçe dil ağlarında- ilişkilere sahiptir.
CFR, The Root, Richmond Times-Dispatch ve Armed Forces Journal için makaleler yazmıştır. Diğer kurumların yanı sıra Dış İlişkiler Konseyi, Pepperdine Üniversitesi, Hampton Üniversitesi, Harvard Kennedy Okulu ve Savunma Bilgi Okulu'nda dersler vermiş, paneller düzenlemiş ve açılış konuşmaları yapmıştır.
“Albay Caggins, Liyakat Lejyonu, iki Bronz Yıldız Madalyası, Muharebe Eylem Rozeti ve Başkanlık Hizmet Rozeti de dahil olmak üzere çok sayıda askeri ödül ve nişan kazanmıştır.”
SURİYE PETROLLERİNİ IRAK’A KAÇIRIYORCaggins’in Kamışlı ziyaretinin arka planında, yine bir petrol hırsızlığının yattığı söylemek de pek büyük bir kehanet olmayacaktır. Zaten Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren uluslararası petrol ve doğal gaz şirketleri tarafından 2023 yılında kurulan APIKUR’un sözcülüğünü üstlenen Caggins, Suriye petrollerinin Kuzey Irak’a taşınmasında önemli bir rol üstleniyor.
Anadolu Ajansı’na göre terör örgütü PKK/PYD, Suriye’nin kuzeyinden çıkardığı günlük petrolün 30 bin varilini, varil başına 30 dolardan Kuzey Irak’a satıyor. Terör örgütü bu ticaretten günlük 900 bin dolar, yıllık da 328 milyon 500 bin dolar gelir elde ederken, Kuzey Irak’taki şirketler ise bu petrolü varil başına 70-80 dolardan dünya pazarına çıkarıyor. İşte Caggins, tüm dünyanın bildiği bu haydutluğun en önemli yürütücülerinden.