Arzu ve talep var

C.başkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin 2023 yılı Haziran ayında gerçekleşeceğinin netlik kazanmasıyla siyasi ve sosyal yaşamımız hareketlendi. Hemen her seçim döneminde yaşadığımız ve tanık olduğumuz gibi, ilçelerinin vilayet yapılmasına yönelik talepler tavana vurdu. İl yapılmasını umutla bekleyen ilçeler, il olmuşçasına belli ilçeleri bünyesine bağlayarak  il haritalarını yayınlıyor ve bizlerde artık yıllardır aşina olduğumuz süreci, yaşanan hareketlilikleri, heyecanlı konuşmaları  ilgi ile izliyoruz.

 

Balıkesir Büyükşehir sınırları içinde iki ilçenin il ol talebi var: Bandırma ve Edremit. Edremit kamuoyu bu konuda aşırı temkinli ve dengeli, sabırlı  bir politika izliyor. Bandırma ise, aşırı atak ve heyecanlı ama 1995 yılında Yalova’nın il yapıldığı günlerde Durgut Ergin’in belediye başkanlığı dönemindeki gibi asla değil. O günler kentsel atmosfer ve  konuya kentsel kitlenme daha farklıydı. Olmadı ve bu dünyanın sonu değildi..

 

Değişmeyen tek şey var. O da il olacak Bandırma’nın ilçeleri, Gönen, Manyas, Erdek, Adalar, Susurluk, Karacabey, Biga da  sokakta kime sorarsanız  Bandırma’nın il yapılmasını içtenlikle destekler. Bu arzu ve talebi küçümsemek yada burun kıvırmak  kolay ama anlamı yok. Çünkü, bu arzu ve talebin gerekçeleri ve nedenleri, karşılığı  var. Balıkesir’de yıllardır tüm ilçeler hatta köyler ürettiği katma değerin, ödediği verginin hakkaniyet çerçevesinde hizmet ve yatırım olarak kendisine geri dönmesini, mahrumiyet girdabı içinden sıyrılmak  istiyor, bekliyor. Bu doğal..

 

Başka..?

 

Balıkesir coğrafi olarak çok geniş bir yüzölçümüne sahip. Büyüklük olarak 11.sırada ve  örneğin Marmara Adalar’dan ya da kıyıdaş olan ilçelerden, yerleşim yerlerinden  ciddi zaman ayırıp, ulaşım maliyetlerine katlanıp, büyükşehir de valilik, daire müdürleri, büyükşehir  belediyesi gibi kamu ile yerel yönetim organlarında ve bürokratik çark içinde en basit bir sorun ve sıkıntınızı bile çözebilmek  için göbeğiniz çatlıyor. Bunalıyorsunuz.. Hizmet ve yatırımlar, vatandaşın işi aksadığı içindir ki, bu arzu ve talep doğal ve insani  kabul edilmeli..

 

Ayrıca, Bandırma’nın il olması, il olmanın avantajları dikkate alındığında tüm dezavantajlarına karşın kentsel ve bölgesel gelişme ve kalkınmasını, istihdam ve yatırım, üretim olanaklarını(diğer sosyal alanları hesaba katmıyorum bile)  en az ikiye-üçe katlayacak.

 

İl olma olayının siyaseten yıllardır kullanılıyor olmasında yaşanan skandal mahiyetindeki rezillikler ve çirkinlikler bir yara konuya bir de bu yönleri ile bakılarak, bu konudaki arzu ve taleplerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.