Bakan Varank: Türk mühendisleriyle gurur duyacaklad.!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil TOGG'un fiyatıyla ilgili, "Biliyorsunuz en başından beri hep aynı şeyi söylüyoruz. Şirket ticari olarak ilk günden itibaren şunu söylüyor. Mart ayında ilk piyasaya çıkacak olan araçlar c segment suv araçlar olacak. Bu manada da Türkiye'de c segment suv araç pazarında pazar payından alabileceği bir şekilde fiyatla rekabetçi olacak. Bu manada da piyasadaki c segment suv araçlara baktığında fiyatı aşağı yukarı ne olacağına kendileri değerlendirebilirler. İnşallah yarın çok güzel bir töreni de gerçekleştirebilirler. Türkiye'nin Yüzyılı'nın konuşuyoruz. Cumhuriyetimizin 99. yaşını kutlarken yine bir gururu Türkiye'nin otomobilini Gemlik'teki fabrikasının resmi açılışını yapacağız. İlk seri üretim araçları inşallah sayın Cumhurbaşkanımız banttan indirmiş olacak." dedi.

arank'ın açıklamaları şöyle; İlk tanıttığımız günde arabadan gerçekten gurur duymuşlardı. Herkes beğeniyor arabayı. Bunu açık söyleyeyim. 7'den 70'e herkes beğeniyor. İlk araçları tanıtırken de güzel bir program yapmaya çalışmıştık. İnşallah burada da güzel bir organizasyonla hem fabrikanın ihtişamını da gösterecek şekilde hem de vatandaşlarımızın Türkiye ile Türk mühendisleriyle gurur duyacakları bir organizasyonu inşallah gerçekleştireceğiz.

 

YARINKİ DAVETE ŞAŞIRTAN İSİM GELECEK Mİ?

Biz davetlerimizi yaptık. CHP ve İYİ Parti Genel Başkanını davet ettik. Onlar katılmayacaklarını söylediler. Tabi kendileri bilirler. Temsilci yollayacaklarını söylediler (İYİ Parti'den Koray Aydın'ın törene katılması). Biz CHP'li milletvekillerini de İYİ Parti milletvekillerini de davet ettik. Gelirlerse en güzel şekilde ağırlayacağız. Tabi biz böyle gururlu bir işte isterdik ki onlar da gelsinler. Bu gururu beraber yaşasınlar. Ama siyasette geçmişte söyledikleri cümlelerin ağırlığı sebebiyle orada ezileceklerini düşündükleri için katılmıyorlar.

KILIÇDAROĞLU'NUN SİYASİ ŞOVA DÖNÜŞECEĞİ ENDİŞESİYLE KATILMAYACAĞINI SÖYLEMESİ

Siyasi şova dönüştüreceklerini endişesiyle katılmıyorsa aynı zamanda Genel Başkan Yardımcıları şunu söyledi; "Davetiye şirketlerden gelseydi biz katılırdık." Yani davetiyenin altında Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın adı olunca siyasi şov oluyor da şirketin adı olunca siyasi şov olmuyor mu? Bunlar absürt iddialar, bahaneler. Oraya gelmek isteyen, gururu yaşamak isteyen oraya gelirdi diye düşünüyorum. Türkiye'nin otomobili projesi aslında milli bir proje. Herkesin gururla bakacağı bir proje. Oraya gelmeyen kendisi kaybeden diye düşünüyorum.

Projenin şuanda 115 tane tedarikçisi var. Bu 115 tedarikçiden 86'sı yerli tedarikçi ve parça bazında baktığınızda yüzde 80'e varan yerli parçanın kullanıldığı bir araçtan bahsediyoruz. Otomotiv endüstrisi artık böyle bu parça yerliymiş, bu parça yurt dışındanmış diye tartışabileceğiniz bir alan değil. Rekabetin olduğu bir alan. Firmalarda en uygun maliyetli ve teknolojik en uygun tedarikçiler neredeyse onu gidip bulup bir alan. Bugün Mercedes kamyonları Türkiye'de üretiliyor. Siz bir Alman'ın çıkıp da "Ya Türkiye'de kamyon üretiyorsunuz. Mercedes bir Alman markası" diye sorduğunu hiç duydunuz mu? Duymadınız. İşte bunu söyleyenler aslında ne üretimden anlıyorlar. Ne otomotiv endüstrisinden anlıyorlar, ne de gerçeklikten haberdarlar.

Türkiye'nin Yüzyılı'nı konuşuyoruz. Türkiye'nin Yüzyılı'nda elektrikli otomobiller önemli bir yer tutacak mı? Tutacak. Neden? Çünkü biz Türkiye'yi elektrikli ve yeni nesil araçlarda da bir üretim üssü yapmak istiyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda eğer Türkiye'yi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ve cari fazlayla kalkındırmak istiyorsak elektrikli otomobiller yeni nesil teknolojiler, mobilite alanı da bizim odağımıza aldığımız bir alan. Bu manada Türkiye'nin otomobili projelerimizden sadece bir tanesi. Gurur duyuyoruz.

Türkiye mobilite alanında kabiliyetleri olan bir ülke. Türkiye, bugün mikro mobilite de neler yapabilir? Bunları tartışıyor. Uçan otomobilleri Türkiye tartışıyor. Bu manada da Türkiye Yüzyılı aslında dünyada fırsat penceresinin olduğu alanda bizim ne yapmamız gerektiğini bildiğimiz ve inşallah sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde o alanlara yönelerek Türkiye'yi dünyada çok daha sözü dinlenir, daha adil bir inşa ederken, çok daha güçlü bir şekilde inşa edebileceğimiz bir yüzyıl olacak. Ama bu vizyonu ortaya koyabilmek, Türkiye Yüzyılı'nı bugünden planlayabilmek ve Türkiye Yüzyılı olunacağına inançla, büyük bir gayrette ortaya koyabilmek bir vizyon gerektiriyor. Bu vizyon da sayın Cumhurbaşkanımız da var. Fırsat penceresi olan hangi alan varsa biz bu alanlara yatırım yapacağız. 

İLK TÜRK ASTRONOT BELLİ OLDU MU?

Adayların belirleme süreçleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Adaylar çok ciddi testlerden geçiyorlar. Sağlık testleri, psikolojik testler bunun yanında basınç dayanıklılık testleri gibi... Biz bu çalışmaların tamamını tamamlamak üzereyiz. Sona yaklaştık diyebiliriz. Yakın zamanda inşallah Türkiye'nin uzaya göndereceği Türk vatandaşımızı da sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak.