BAL'IN ROTASI PORTEKİZ
BAL'IN ROTASI PORTEKİZ
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde gerçekleşen Erasmus+ projesi kapsamında Bandırma Anadolu Lisesi ‘’Dijital Eğitimde Öğretmen Becerilerinin Geliştirilmesi ve Sıfır Atık Farkındalığı Oluşturma’’ isimli projesi çerçevesinde 6 öğrenci ve 2 öğretmen ile, Portekiz'in Braga şehrinde gerçekleştirilen eğitim programına katıldı. Bu beş gün; okul, laboratuvar, geri dönüşüm alanları ve tarihi gezileri içerecek şeklinde planlanmıştı. Bandırma Anadolu Lisesi, bu süre boyunca Portekiz kültürünü yakından gözlemleme ve işbaşı öğrenim görme fırsatı yakaladı.
Portekiz'deki gezisinin ilk günü uygulamalı mesleki eğitim odaklı bir okul olan Escola Profissional do Minho rehber öğretmenler eşliğinde gezildi. Bu kurumun temel odağından da anlaşılabileceği üzere, öğrenciler burada bireysel yatkınlıkları ve becerileri doğrultusunda seçtikleri mesleki alanlar üzerine hem teorik hem de uygulamalı eğitim almaktadırlar. Böylece öğrenciler kendi istekleri doğrultusunda seçtikleri çalışma alanlarına hızlı bir şekilde adım atabilmektedirler. Ülkemizdeki meslek liselerimizin uyguladığı sisteme oldukça benzer bir sistem işlemektedir.
2. gün ise Escola Secondaria de Alberto Sampaio lisesine gidildi. Standart bir eğitim odağına sahip bu okulun en dikkat çekici özelliği, okulun tam ortasında bir botanik bahçesi bulundurmasıydı. Bununla birlikte bu okulun en büyük özelliği ise işlevlerince birbirinden ayrılmış birçok farklı bölümden meydana gelmesiydi. Okulun farklı bölümlere ayrılmış yapısı öğrencilerin derslerine olan odaklarını güçlendirdiği gibi sosyal aktiviteler ve toplu etkinliklerde bulunmalarına da katkı sağlamaktaydı. Ayrıca okulun geniş bahçesinde, emekli öğretmenlerin ve mezun öğrencilerin ağaçlandırıp bakımıyla ilgilendikleri bir alan bulunuyordu ve bu alan öğrencilere hiçbir teorik dersten kazanamayacakları bir doğa sevgisiyle de buluşturuyordu.
Bu sefer sıra bir sürdürülebilir çiftlikteydi. Öncelikle orada Bandırma Anadolu Lisesi' ne çiftliğin bulunduğu alanı tanıttıkları ve bu alanı yuva edinmiş hayvanların, bitkilerin ve diğer canlıların da içinde bulunduğu bir video izlettiler. Ziyaret devamında Bandırma Anadolu Lisesi öğrencileri videoda görünen her şeyi canlı olarak da gözlemleme fırsatı buldu. Çokça bitkinin ilaçsız veya herhangi bir fabrikasyon ürün olmaksızın nasıl çoğaldığını ve dış dünyaya ihtiyaç duymadan kendilerine bir ekosistem oluşturduklarını gözlemledi. Çiftlikte bulunan hayvanların ürettiği doğal gübre haricinde yapay olarak hiçbir ilaç kullanmamaları oradaki ağaçların ve o ağaçlarda yaşayan diğer böcek ve kelebeklerin doğal yaşamanın bir parçası haline gelmişti. Bu çiftlikte hiçbir şeye çöp olarak bakılmıyor ve her şey yeniden değerlendiriliyordu. Bunun bir örneği olarak çiftlikteki bir su havuzu verilebilir. Bu küçük havuz bulundurduğu su ve bu suyun etrafını zamanla saran sarmaşık benzeri bitkiler tam da bu ve benzeri ortamlarda yaşamak için evrilmiş olan özel bir tür kelebeğe ev sahipliği yapıyordu. Bu suların temizliğini sağlamak için çektikleri boruları ise yalnızca bu amaçla değil çiftliğin kalanındaki bitkileri sulamak amacıyla da kullanıyorlardı, çoğumuzun kirli su olarak nitelendireceği sular birçok bitkiye yaşam kaynağı oluşturuyordu. Tüm bunlara artı olarak ise burada yetiştirilen ve toplanan çeşitli meyve ve sebzeler ise belediyeye veriliyor ve belediye ise bu ürünleri satmak yerine, yerel halkın işlettiği meyve-sebze satışı yapan işletmelerle yarışa girmeden ihtiyaç sahibi kurumları belirleyip bu kurumlara dağıtımını sağlıyordu.
Eğitim gezilerinin son günü ise doğayla iç içe kurulmuş ve çevreyle uyum içerisinde işletilen bir laboratuvarı ziyaret edildi. Laboratuvarın başlangıcına sunum tablolarıyla donatılmış bir giriş vardı. Devamında bitkilerden, saksılardan oluşturdukları hem estetik görünüp insana haz veren hem de bizler gibi nefes alan bir duvar ile çevrilmiş, bilgilendirici yazıların ve tabloların bulunduğu alana geçildi. Bandırma Anadolu Lisesi'ne laboratuvarı tanıtıp, buradaki misyonlarını anlatan iki mühendis sırayla konuşarak "Sıfır Atık" hakkında genel bir bilgilendirme konuşması yaptılar. Ardından Portekiz ve özellikle Braga'daki sıfır atık bilincinden ve bu yönde geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan projelerinden bahsettiler. Öğrenilen iki proje çok dikkatleri üzerine çekti.
Birinci proje sularla ilgiliydi. Nehirleri temizleme amacıyla gösterdikleri çabalar sonuç vermiş; günümüzde, 20 yıl önce olmadığı kadar temiz hale gelmişti. İkinci projenin konusu ise enerji paylaşımıydı. Yan yana duran iki binanın enerji depolaması orantısız ise iki binanın depolanan toplam enerjisini paylaşarak enerji tüketimini dengelediklerine dair bilgiler edindiler.
Ardından, hayvan fosillerinin imha edildiği ve Sıfır Atık kapsamında çalışmalar gerçekleştirdikleri asıl laboratuvar kısmına geçtiler. Öyle ki; bu laboratuvardaki hayvanlar içerisinde ülke dışından getirdikleri tırnak yapılı kuş iskeletinden tutun da alkolle çürümesi önlenen kertenkele ve yine başka bir kimyasal yöntemle korunan fareye kadar bir sürü örnek bulunuyordu.
Bahsettikleri ve şu anda da daha geniş alanlarda hayata geçirmeye çabaladıkları projelerden bir diğeri de parklarda ve yeşil yaşam alanlarında yerlere atılmış olan sigara izmaritlerini ve sakızları toplayıp oldukça karmaşık kimyasal işlemlerden geçirerek bir tür kile dönüştürüp, bu killeri ise minik toplara dönüştürerek sokaklara dikilen ağaçların diplerine koyarak olası bir sel durumunda emicilik özelliğinden faydalanabilecekleri maddelere dönüştürmekti.
Bandırma Anadolu Lisesi öğrencileri hem karşılarken hem de uğurlarken oldukça güler yüzlü olan, sorulara sabır ve bilgelikle karşılık veren bu ekiple karşılaştıkları için oldukça mutlu hissettiğini dile getirdi.
Bu gezileri hem ülkemizden hem de çeşitli Avrupa ülkelerinden aynı Bal gibi Erasmus aracılığıyla gelmiş öğrenci ve öğretmenlerle birlikte gerçekleştirildi. Bu durum ise özellikle Bal öğrencileri açısından farklı kültürler tanıma ve kaynaşma bakımından paha biçilemez bir fırsat olmuştur.
Bu projeyle birlikte, gezegenimiz ve onun geleceğiyle ilgili bir sorumluluk hissi kazanıldı, bizlere gelecek nesillerin emaneti olan doğayı nasıl en az zararla devredebileceğimiz konusunda fikirler geliştirildi ve günlük hayatta verilen en küçük çevre dostu kararın dahi ne büyük öneme sahip olduğunun farkına varıldı. Öğrenildi ki bir kişinin bile katkısı olmasa, atık üretmeyen bir dünya yolunda atılacak adımlar yavaşlıyor! Sıfır atık projesini ve projenin savunduklarını hayatınıza adapte etmek ve çevrenizdekileri bu doğrultuda yönlendirmek sandığınızdan daha kolay! Bandırma Anadaolu Lisesi ise projelerinin yurtdışı ayağını en yüksek verimle tamamladılar ve şimdi sıra öğrenme fırsatı yakaladıklarını paylaşmakta!