Balıkesir Peynirleri Butik Mandıralar İle Gün Yüzüne Çıkıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA), Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile desteklediği proje ile süt ve süt ürünleri konusunda marka değeri taşıyan Balıkesir’in kaybolmaya yüz tutmuş peynirlerinin üretimlerinin devam ettirileceği butik mandıralar kuruluyor.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yararlanıcısı olduğu proje ile Kepsut, İvrindi ve Sındırgı ilçelerinde butik mandıraların kurulumuna başlandı. Projede Balıkesir Birlikler A.Ş tarafından toplanacak olan sütler kurulan modern butik mandıralarda kadın kooperatifleri tarafından işlenerek “50 Peynirli Şehir” Balıkesir’in geleneksel peynirleri üretilecek, üretilen lezzetli yöresel peynirler Balıkesir merkez ve Havran ilçelerinde oluşturulan satış noktalarında pazarlanacak.

Üç ilçede kurulan modern butik mandıralarda yöresel peynirler İvrindi koyun kelle peyniri, Bigadiç çeri başı keçi peyniri, Dursunbey Kızılöz bezde katık peyniri, Ayvalık kirlihanım peyniri, Sındırgı Alakır koyun peyniri, Eğridere yünlü tulum peyniri ve Kepsut Bükdere küflü deri katık peyniri üretilecek.

"Tarım ve hayvancılık kaynaklı gelirlerin artırılması için katma değer yaratan örnek projeleri yaygınlaştırmak istiyoruz."

Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah GÜÇ, “Ajansımızın kırsal ekonominin geliştirilmesi için yürüttüğü faaliyet ve geliştirdiği politikalar ile; göç veren ilçelerde kırsaldan göçün önlenmesi amacıyla tarım ve hayvancılık kaynaklı gelirlerin artırılması için katma değer yaratan örnek projeleri yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi. Sözlerine devam eden Güç, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi ve kırsalda istihdamın sağlanması ile kalkınmanın hızlanması hedeflerini odağına alan bir projeyi desteklemenin önemini vurguladı.

Ortaklık ve iş birliği yapısı güçlü olan projede Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İvrindi Belediyesi, Kepsut Belediyesi, Sındırgı Belediyesi, Havran Belediyesi, Balıkesir Birlikler A.Ş., Kepsut Vefalı Eller Kadın Girişimi Üretim ve İş Kooperatifi ve İvrindi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi de ortak olarak yer alarak Balıkesir’in yöresel değeri geleneksel peynirlerinin üretimine katkı sunuyor.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Genç İstihdamı Teması doğrultusunda kurulumuna başlanan modern butik mandıralarda 22 kişi istihdam edilecek ve birliklere üye 4590 süt üreticisi, 2 adet mevcut, 1 adet yeni kurulacak kadın kooperatiflerinin fayda sağlayacak.