BANDIRMA DEMOKRASİ PLATFORMUNDAN “GEÇİNEMİYORUZ” EYLEMİ

Bandırma Demokrasi Platformu bileşenleri Cumhuriyet meydanında “geçinemiyoruz”  sloganıyla  gerçekleştirdikleri kitlesel basın açıklamasıyla yaşanan ekonomik kriz  “yeter” denilerek protesto edildi.

Demokrasi platformu tarafından günler önce başlatılan “geçinemiyoruz” eylem hazırlıkları bugün  Cumhuriyet meydanında bir araya gelinerek yaşanan ekonomik kriz protesto edildi.Basın açıklaması Dönem Sözcüsü Erdal Doğru tarafından okundu. Doğru, açıklamasında “İşçiler, köylüler, emekçiler, emekliler, işsizler, öğretmenler, çiftçiler, küçük esnaf, geleceği elinden alınmış ülkesinden umudunu kesmiş, yurtdışına gitmek için can atan gençler, özgürlük, demokrasi ve çağdaşlık mücadelemizin temel taşı kadınlar, yoksulluğa, adaletsizliğe , eşitsizliğe, pahalılığa, işsizliğe, hayır demek için bu meydanda toplanan emekçi halkımızın güzel yüzlü, güzel yürekli insanları;  Bir avuç harami lüks şatafat içinde yaşarken işçiler, köylüler, emekçiler, emekliler sefalete mahkum ediliyor. Gençlerin geleceği çalınıyor. Bu düzen ülkemizi gençlere dar etmeye çalışıyor. Ülke tarihinin en büyük işsizlik rakamlarını pinokyo TÜİK bile açıklamakta zorlanıyor. Sokaktaki her dört kişiden biri işsiz Kendi çocuklarına son model arabalar, bu ülkenin milyonlarına yoksulluk reva görülüyor. Halk salgında ölüyor, işsiz kalıyor, sefalete mahkûm ediliyor. Ekonomi şahlandı diyorlar. Oysa çarşıda, pazarda şahlanan fiyatlardan başka bir şey göremiyoruz. İşçiye, Memura, emekliye yapılan zamların enflasyon karşısında mum gibi eridiğini dile getiren Doğru “Mutfakta buzdolapları tamtakır, tencereler kaynamıyor. Emekçiye yapılması gereken zamlar TÜİK’in uydurma, sahte, gülünç rakamlarıyla açıklanarak halkımızla dalga geçiliyor. ENAG ve İşçi sendikaları yüzde 50-60 enflasyon tespiti yapıyor. Ülkemizde Emekliler, Emekçiler, yoksul halkımız inim inim inliyor. TÜİK ve benzeri kurumların başındakiler yandaşlık ve yalakalık yarışına devam ediyorlar” ifadesini kullandı.

Doğru açıklamasının devamında, “Üretici köylülerin artık üretemez hale geldiğinin altını çizen Doğru “ Mazotun, gübrenin, tarımsal ilaç ve tohumun her gün zamlandığı bir ortamda küçük ve orta ölçekli üreticiler artık üretemez hale gelmiştir. Üretim maliyeti ürünün fiyatından yüksek hale gelmiştir.. Bu koşullarda bırakın para kazanmayı masrafını çıkaramıyor. Mercimekten ayçiçeğine, hatta hayvan yemi olarak kullanılan samana kadar bütün tarımsal ürünler dışarıdan fahiş fiyatlarla ithal edilmektedir. İthalatçı besleme şirketlere büyük paralar kazandırmak için ülkemiz insanını üretemez hale getirilmiştir. Emeklilerin hayat pahalılığından perişan olduğunu vurgulayan Doğru “ Doğalgaza, elektriğe gelen zamlar, çarşı pazardaki hayat pahalılığı emekliyi yerle bir etmiş, nefes alamaz hale getirmiştir. Emeklilerin ekonomik demokratik haklarını savunmak için kurulan Emekli sendikaları birbiri ardına kapatılarak Emeklinin örgütlü mücadelesinin önü kesilmek istenmektedir” dedi.

-TALEPLERİMİZ

Açıklamasında emekçilerin taleplerine de değinen Doğru, “Ücretlilerden alınan vergiler hafifletilsin. Faiz ve servetin vergilendirilmesi sağlansın. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergiden muaf tutulsun. Eğitim ve Sağlık hizmetleri kamulaştırılsın. Bütçeden pay ayrılsın, Asgari ücretten vergi alınmasın. En düşük emekli maaşı Asgari Ücret seviyesine çıkartılsın. Emeklilere ve tüm çalışanlara enflasyon zammı dışında seyyanen ödeme yapılsın. Emekliye verilen ikramiyeler asgari ücret düzeyine çıkartılsın. 3600 Ek Gösterge ayrım gözetmeksizin tüm memurlar için hemen çıkartılsın. Küçük esnafın bankalara olan borcu silinsin. Köylüye verilen mazottan ÖTV, KDV alınmasın. Köylünün bankalara olan borcunun faizi silinsin, borçları uzun vadeli yapılandırılsın. Tüketici kredisi ve kredi kartı faizleri silinsin, Halkın nefes alması sağlansın. Emekçi ve Emeklilere Sosyal konut üretilsin, en temel insan hakkı olan barınma hakkı sağlansın” ifadelerinin altını çizdi.

RHA

                                                                                                 



Diğer Fotoğraflar