‘Bandırma il statüsünde yönetilmesi gereken bir şehir.!’

 

-Ne zaman Balıkesir Büyükşehir Belediye yönetimi le bir sorun olsa Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup sözcüsü Av. Birol Şahin hemen resti çekiyor ve  “Paranız var ya  bugüne kadar  verdiğiniz hizmetlerini ve yaptığınız işi neyse  görelim, ne yaptınız” diye soruyor… 2019’dan beri belediyenin   bütçe durumu ne? Yani şunu demek mümkün mü; Bandırma Belediyesinin bütçe sorunu var.?

 

BANDIRMA İLÇE DEĞİL,

İL STATÜSÜNDE YÖNETİLMESİ GEREKEN BİR ŞEHİR

 

“2019’dan beri bizim bütçe durumumuz bu son dönemde bütçe gerçekleştirme oranlarımız iyi. Beklediğimiz bütçeyi gerçekleştiriyoruz. Gelirlerimizi de arttırdık ama gelirleri arttırdığımız noktada maliyetler de artıyor. Bu sene tam güzel işler çıkartacağız diye bütçe planlamamızı yaptık, 2 milyon lira kadar bir bütçe yaptık. Geçen sefer 169 milyonluk bütçe yaptığımda, AK Parti gurubu kalktı “nasıl yapacaksın, gerçekleştiremezsin, olmaz, mümkün değil” dedi. Benim bütçem 155 milyon ile gerçekleşti o sene. Benim geldiğimde bütçe 110 milyon liraydı. Gelirleri arttıracak işleri yapmayla ve mali disiplinle beraber ben bütçenin gerçekleştirme oranını 155 milyon lira ile gerçekleştirdim  ve 155 milyona çıkarttım bütçemizi. Şimdi 272 milyon bütçe öngördüğümde  “ yapamazsın, gerçekleştiremezsin” dediler.  272 milyonluk bir bütçe gerçekleştireceğiz ancak maliyetler çok yüksek, maliyetler de onunla beraber artıyor. Maliyetler arttığı zaman da değişen bir şey olmuyor. Bütçeyi büyütüyorsun maliyetlerin de artıyor. Maliyetler yerinde kalsa bütçeyi büyütsen o zaman çok güzel bir kapital olacak. Onu da rahat rahat vatandaşa serzenişte bulunmadan, o arttı, bu arttı demeden, hizmeti vatandaşın ayağına götüreceksin. Biraz önce saydıklarımın içinde çözebildiklerimiz var.

 

Belediye olarak bütçe sorunumuz var tabii ki. Bandırma artık Büyükşehir ilçesi düzeyinde yönetilebilecek bir şehir değil. Bizim su gelirlerimize ihtiyacımız var. Bizim sahil bandındaki kira gelirlerimize ihtiyacımız var. Bizim Balıkçı Barınağından alınan gelirlere ihtiyacımız var. Balık halindeki kiralara ihtiyacımız var. Bizim Hal gelirlerimize ihtiyacımız var. Bizim İller Bankası’ndan Büyükşehir’e, Baski’ye kesilen paralarımıza ihtiyacımız var. Bandırma artık ilçe belediyesi olarak yönetilemez, il düzeyinde yönetilmesi gereken bir şehir Bandırma. Ciddi şekilde büyüyen bir kent, genişleyen bir kent. Fakat İller Bankası’ndan gelen para senin ancak personel maaşını ödemeye kafa kafaya yetiyor. Bütçemizin yüzde 38- 40’ını personele harcıyoruz.

 

Özellikle Cemal Öztaylan zamanında başlayan Dalçıka, dalıp çıkamıyorsun. Bizim dönemimizde kamulaştırması yapıldı. Paraları tek tek ödendi. Çalışmalara başlandı. Bu yaz perde duvarlarını, istinat duvarlarını da yaptıktan sonra o da hallolacak. Bunlar hep problemdi, kangrenli problemdi. Devlet Demiryolları’nın açmış olduğu bir dava vardı, Sedat Pekel döneminde, Dursun Mirza döneminde devam eden bir dava. Oradaki bekçilerin oturduğu kulübelerin yerlerinin Belediye tarafından kiralarının ödenmesi ile ilgili çıkan bir genelgede 2,5 trilyon ödendi. Hep böyle geçmişten gelen, mahkemelik olan, kanıksallaşmış, insanların kafasını karıştıran, ‘iste o dalcık yapıldı, dalıp çıkamadı, kamulaştırılması, el atma davası yapıldı, durduruldu, milli servet yatıyor orada vs.‘gibi. Şimdi ödendi açıldı. Kısmetse Etibank’ın önünden geçen yan yolu da açacağım. Vatandaşların hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmak, rahatlatmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaptığımız işleri “biz şunu yaptık, bunu yapıyoruz,” diye vatandaşlara anlatamama sorunumuz var. Yani bunlar zaten vatandaşa karşı kendini sorumlu hisseden bir belediye olarak yapmamız gereken ve yaptığımız işler olduğundan, marketing ya da pazarlama, reklamını yapma konusunda mütevazi davrandık hep. Önemli olan Bandırma kazansın, Bandırma’da yaşayan vatandaşlarımız rahat bir yaşam sürsün.”

Bandırma’nın en büyük problemlerinden biri de geçmişten gelen ulaşım, otopark sorunu. Şu deniyor, ‘Belediyeye sorduğumuz vakit paramız yok diyorlar, Otopark sorununu çözseler, parayı koyacak yer bulamazlar’ deniyor..

 

OTOPARK VE TRAFİK PLANLAMASI

YETKİSİ BÜYÜKŞEHİRİN, AMA BİR SORUMLULUK ALDIK

 

“Otopark kentin sorunu ama Büyükşehire dayalı bir sorun. Bizim bu konuda harcayabileceğimiz, verebileceğimiz, yapabileceğimiz bir şey yok. Çünkü Otopark yetkisi Büyükşehirin. Burada bizim müteahhitlerden, inşaatçılardan kesilen otopark paralarının hepsi Büyükşehire gidiyor. Otopark yapma, Trafik planlaması yapma işi Büyükşehirde. Ama bir sorumluluk aldık. Neden sorumluluk aldık? Yücel Başkan dedi ki, “sen kentini benden iyi tanıyorsun, sen ne karar veriyorsan biz arkandayız” dedi. Ben de bu işin Birimine gittim. Kim bu işin Birimi; Fakültemiz. Gittik İşbirliği Protokolü imzaladık. Onların iliminden, biliminden, fenninden, Akıllı Kentler bölümü var biliyorsunuz. Daire Başkanlığı var. Çok güzel bize bir Mastır Planı hazırlıkları yaptılar. O Mastır Planı hazırlıkları çerçevesinde yavaş yavaş hizmete geçiriyoruz. Alttaki durakların kaldırılması gerekiyor.  Sunullah Mahallesi Girişindeki İnönü Caddesindeki durağın kaldırılması gerekiyor, normal yerine taşınması gerekiyordu. Örneğin, onunla ilgili Büyükşehire yazılar yazdık, cevapları bekliyoruz. VİP taşımacılığını kent içinden kaldırdım. Onu da Eken Otelin karşısına taşıdık. Yeni yaptığımız Atatürk Bulvarını kullanıp, o bölgeden geliyorlar şehrin içine girmiyorlar. O trafiği rahatlatıyor. En son yaptığımız kavşakta sinyalizasyon sistemine geçilecek. Bir iki tane tek yol, gidiş gelişle ilgili yapılması gerekenler var. Ama 2 buçuk senedir de süren bir kaos var. Üç senedir sürüyor hatta.  Belediye Başkanı oldum, AVM’in önünde üst geçit yapılmaya başlandı, üç sene oldu hala köprü, kavşak yapılıyor. Şimdi burada ne taraflarını düzeltirsen düzelt orada keşmekeş olduğu sürece, senin yapmış olduğun buradaki iyileştirmeler hiçbir şekilde gözükmez. Ne zaman ki o kavşak bitecek, bizim yapmış olduğumuz planlama da o kavşağa göre organize ediliyor. Trafik sayımları yapıldı, araç sayımları yapıldı; nereler tek yön, nereler çift yön, nereler gidiş-geliş, nereler sinyalizasyon vs. Mesela, Tamirciler sokağını tek yön yaptık. Oradan Sarenis Otel’e doğru dönüyorsun tek yön, eski Ticaret Lisesi (Haydarçavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)’nin orası  gidiş- geliş olacak, Atatürk caddesindeki o kavşağı kaldıracağız, sinyalizasyonlu kavşağa çeviriyoruz. Bir çok düzenlemeler olacak ama tabi her şeyin komple yapılması gerekiyor. Yapılan üst geçitler bitmediği sürece yapacağımız bütün iyileştirmeler yine sıkışıklığa neden olacak. Çünkü herkes bir yere gederken ara yollardan çıkmaya çalışıyor. Ana arter mevcut yapımdan dolayı sıkıntı yaşıyor.”