Büyükşehir Meclisi'nde çarşı-pazar karıştı.!

Bu arada Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan, katılmadığı dönemde ameliyat olduğunu, mazeretinin Meclis’te kabul edildiğini söyledi. Arslan, “benim düşmem problem değil, Büyükşehir’de olmam da çok önemli değil, üyeliğimi düşürün, haydi oylayın. Korkum yok. Burada olmasam ne yazacak, Belediye Başkanlığı’nı elimden mi alacaksınız” diye karşılık verdi. Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un “biz üyelikleri düşürmeseydik Danıştay Meclis’i fesh edecekti” sözleri üzerine, Tosun’un geçen dönem Büyükşehir Meclisi’ndeki devamsızlıkları gündeme getirildi. CHP Grubu, meclis aritmetiğini değiştirip komisyonlar ve encümende etkili olmak için operasyon yapmakla suçlandı.

 

 

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nde devamsızlık yapan isimlerin meclis üyeliklerinin düşürülmesiyle ilgili tartışma devam etti. Susurluk’ta AK Partili İbrahim Dürmüş’ün üyeliğinin düşürülmesi sonrasında İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve Dürmüş yeniden Meclis üyeliğine dönmüştü. İbrahim Drümüş, dünkü Büyükşehir Meclisi’nde AK Parti sıralarındaydı. Susurluk’taki olayın hemen akabinde bu kez Bandırma’da 3 AK Partili ve 1 bağımsız üyenin devamsızlıkları gerekçe gösterilerek üyelikleri oy çokluğuyla düşürüldü. Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un, “biz yasa gereği üyeliklerini düşürmezsek yargı kararıyla Meclis fesh edilir” iddiası üzerinden strateji belirleyen AK Parti Grubu, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın devamsızlıklarını gündeme taşıdı.

 

“DAVA AÇIN, YARGI KARARIYLA GERİ DÖNERSİNİZ!”

AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, üç kez üst üste meclise katılmayan Hasan Arslan’ın üyeliğinin düşürülmesini istedi. Şahin, CHP’li üye Canan Kırdar’ın 2021 yılı yoklama çizelgelerini istemesi sonrasında bir dilekçe hazırlayarak Hasan Arslan’ın devamsızlıkları nedeniyle üyeliğinin düşürülmesi talebini Meclis’e sundu. Şahin, Edremit Belediye Meclisi’nde de üyelik düşürme konusunun gündeme getirildiğini, AK Parti grubu olarak böyle bir süreci yaşamak istemediklerini,  üyeliği düşürülen isimlere “dava açın, yargı kararıyla geri dönersiniz” denildiğini hatırlattı; bu yaklaşım karşısında Hasan Arslan’ın üyeliğinin düşürülmesi konusunu gündeme getirdiğini söyledi. Şahin, aynı şekilde CHP Edremit Meclis Üyesi Ayhan Halil’in de devamsızlığına dikkat çekerek üyeliğinin düşürülmesi gerektiğini belirtti.

 

“BELEDİYE BAŞKANI’NIN MECLİS ÜYELİĞİ DÜŞMEZ!”

AK Parti Sözcüsü Mehmet Birol Şahin’in bu çıkışı sonrasında Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler devreye girdi. Deveciler, Büyükşehir Meclisi’nde belediye başkanlarının doğal üye olduklarını, meclis üyeliğinin düşürülemeyeceğini savundu. Deveciler, Burhaniye Meclisi’nde de devamsızlıklar konusunda üyelik düşürme konusunun gündeme getirildiği iddiasını da yalanladı, “bunu ilk defa duydum, böyle bir şey yok, Birol Şahin garnitür yapıyor” dedi. Deveciler, “Meclis üyeleri ayrı, belediye başkanları ayrı seçilir. Belediye başkanları Büyükşehir Meclisi’nin doğal üyesidir. Meclis üyesinin yedeği olur ama belediye başkanlarının olmaz. Kanunda bunun böyle olduğu belirtilir. Seçilen üye gelmezse düşer, ancak belediye başkanının üyeliği düşmez. Zaten Hasan Arslan gelmediği dönemde ameliyat olmuştu, mazereti oybirliğiyle kabul edildi” şeklinde konuştu.

 

“DÜŞÜRÜN ÜYELİĞİMİ… KORKUM YOK!”

Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan ise, üyeliğinin düşürülmesi konusu karşısında “bu bir komedi” ifadesini kullandı. Arslan, “savunma yapmam isteniyor, savunma falan vermiyorum. Burada mazeretsiz olarak katılmadığım toplantı olmadı. Katıldığım tüm toplantılarda harkesin mazereti kabul edildi. Benim mazeretsizliğim yok. Hatta o zaman Yücel Yılmaz geçmiş olsun dileğiyle mazeretimi kabul etti. Burada kayıtlar var, kameralar var. Benim düşmem problem değil. Büyükşehir’de olmamın çok da önemi yok. Düşürün üyeliğimi, oylayın. Bundan korkmuyorum. Büyükşehir’de olmasam ne yazacak, Belediye Başkanlığımı dı elimden alacaksınız? Devamsızlığıma inanıyorsanız derhal istifa edeyim. AK Partili üyeler Edremit’te devamsızlık yapmıyor, Murat Tuna gibi bir grup başkan vekili var, kulaklarından tutup getiriyor. Eğer CHP’de varsa gereğini yapacağız” dedi.

 

“AMACINIZ YÜCEL YILMAZ HİZMET EDEMİYOR DEDİRTMEK!”

Deveciler’in “belediye başkanlarının üyeliği düşürülemez” sözlerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “burada tek bir başkan var, o da benim” sözleriyle karşılık verdi. Zaman zaman karşılıklı tartışma ve sataşmaların yaşandığı Meclis’te, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un “danıştay kararı var” sözlerine dikkat çeken Yücel Yılmaz, “madem öyle, o zaman Hasan Arslan’ın devamsızlığına göz yumarsak bu Meclis fesh olacak” dedi. Yücel Yılmaz şöyle konuştu:

“Burada bir tek başkan var o da benim. Sizler üyesiniz. Meclis içinde başkancıklar olmaz, tek başkan benim. Kanun karar versin. Siz ilçe meclisinde düşüreceksiniz, millet ittifakı karar verecek. Çok samimisiniz ya, siz karar vereceksiniz. Yoksa Meclis düşecek. Eğer Hasan Arslan’ın devamsızlığına göz yumarsak bu Meclis düşecek diyor Tolga Tosun. Balıkesir burada bir ilki yaşıyor. Susurluk’ta başladı, Bandırma’ya sıçradı. Önerge verip üyelikleri düşürüyorsanız, Hasan Arslan’ı da oylamak zorundayız o zaman. Bu gidişatın Balıkesir’e ne faydası var? İşte kamuoyu olayları açık ve net şekilde görsün. Hasan Arslan düşürüldükten sonra mahkeme karar verecek. Buradaki siyasi polemiğin bedelini kim ödeyecek? Komisyonları alırız, encümene gireriz fırsatçılığı Balıkesir’e ne kazandıracak? Balıkesir’in bundan ders çıkarması gerekiyor. Meclis7in çalışması ayrı bir şey. Ben her koşulda Balıkesir’i yönetiyorum. Sizin derdiniz komisyonları, encümeni kilitlemek. Yücel Yılmaz hizmet edemiyor dedirtmek. Biz hizmete devam edeceğiz. Bu işlerle zaman kaybetmeye gerek yok.”

 

“BEŞ YILDA 5 KEZ BİLE MECLİS’E GELMEDİN!”

Üyeliklerin düşürülmesi konusunun uzun süre tartışıldığı Meclis’te, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun da söz aldı; Bandırma’da kanunun gereğini yerine getirdiklerini, her şeyin yasal olduğunu söyledi. AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Cankul ise zaman zaman ses tonunu yükselttiği Meclis’te, Tolga Tosun için, “Bandırma’da üyelikleri düşüren arkadaş geçen dönem kaç kez Meclis’e geldi, beş yılda beş kez gelmedi buraya. Biz o zaman sizi düşürmedik. Genel merkezden baskı geldi, il başkanı baskı yaptı diye düşürüyoruz diyeceksiniz. Meclis’e katılmayarak asıl sen Bandırma’nın hakkını heba ettin burada. Bizim böyle bir derdimiz yok” sözleriyle karşılık verdi.

 

CANAN KIRDAR’DAN YÜCEL YILMAZ’A TEŞEKKÜR!

CHP’li Meclis Üyesi Canan Kırdar da tartışmaya dahil oldu. Salondaki sataşmalar nedeniyle konuşması sık sık kesilen Canan Kırdar, “bizi kara kaşımıza, kara gözümüze seçmiyorlar. Çalışalım diye seçiyorlar. Siz de hep millet iradesi, demokrasi diyorsunuz. Ama muhalefeti dikkate almıyorsunuz. Bizim görecimiz de muhalefet etmek. Fikirlerimizi sunuyoruz. Demokrasilerde muhaleget de var. Siz demokrasiyi ağızda sakız yapıyorsunuz” dedi. Kırdar, Edip Uğur ve Zekai Kafaoğlu’nun başkanlık dönemlerinde Meclis’e gelmediklerini de hatırlatarak, Yücel Yılmaz’a devamlılığı nedeniyle teşekkür etti. Kırdar, “Edip Bey, Zekai Bey gelmiyordu, onların yüzünü görmüyorduk. Siz bizlere saygı gösterip sürekli geldiniz. Burada yaşananlar üzücü. Pandemi var, o var, bu var. Pandemi herkese var. CHP meclisi ele geçirmek için bunları yapıyor diyorsunuz. Biz geçen dönem AK Partili bir arkadaşın üyeliğini düşürdük Erdek’te. O zaman ses çıkarmadınız. Biz partimizi temsil ediyoruz. 1 milyon 200 bin kişinin hakkını savunuyoruz. O yüzden buraya gelmek zorundayız” dedi.

 

“KAVGANIN DA SİYASETİN DE KRALINI YAPARIZ!”

AK Partili Murat Tuna’nın “ali cengiz oyunlarına gerek yok; Hasan Arslan Edremit Meclisi’nde kendi üyelerinden üçünün devamsızlığı konusunda üyeliklerinin düşürülmesini talep etti bizden. Biz buna hayır dedik. Aritmetiği değiştirerek AK Parti’nin yapacaklarına engel olmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Yücel Yılmaz ve AK Parti hizmet etmeye devam edecek” sözleri sonrasında, AK Parti Sözcüsü Birol Şahin yeniden söz aldı. Şahin,  Selman Hasan ben belediye başkanıyım dese de meclis üyesidir burada. Bu meclis madem kavga etmek istiyor kavganın kralını yaparız, siyasetin kralını yaparız. Sizin nasıl ikiyüzlü siyasetçi olduğunuz ortaya çıktı. Senin başkanlığın Edremit’te geçer, burada meclis üyesisin. Burada bir tane belediye başkanı var” şeklinde konuştu.

Haber:Balıkesir pOLİTİKA