Direksiyonda canavarlaşmak.!

Mübarek Ramazan Ayı’nın son günlerini idrak ediyoruz. Şimdiden Ramazan Bayramı’nın 9 gün olup-olmayacağı kamuoyunda konuşulup, tartışılıyor. Tatil beldeleri, otel-moteller pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalar sonrası  özellikle yaz sezonu öncesi  doğal olarak  iç turizmin hareketlenmesini  bekliyorlar.

 

Ancak, ortada bir sorun var..!

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2022’nin ilk üç ayındaki ölümle-yaralamalı trafik kazalarının verilerini açıkladı. Bu verilere göre, bu yılın 3 aylık döneminde 88 bin 845'i yerleşim alanında, 18 bin 905'i yerleşim alanı dışında olmak üzere 107 bin 750 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalardan 332'si ölümlü, 36 bin 690'ı yaralanmalı, 70 bin 728'i ise maddi hasarlı olarak kayıtlara geçti.

 

Kazalarda 394 kişi hayatını kaybetti, 53 bin 605 kişi de yaralandı. Kazalardan 11 bin 521'i yandan çarpma, 6 bin 702'si yayaya çarpma, 4 bin 246'sı yoldan çıkma, 4 bin 135'i devrilme, savrulma veya takla atma, 3 bin 905'i ise arkadan çarpma olarak gerçekleşti.

 

Kazalara neden olan sürücü kusurları arasında ‘aşırı hız’ ,’kavşak, geçiş önceliğine uymamak’ ve ‘şerit izleme ve değiştirme kuralına uymamak’ , ‘alkollü araç kullanmak’ başta geldi. Bayram  tatilinin 9 güne çıkartılmasıyla binlerce sürücü ,ailesi ve çocuklarıyla trafiğe çıkacak. Bayramın zehir olmaması ve  sürücü hatalarından kaynaklı ölümlü-yaralamalı trafik kazalarına meyden vermemek için sürücülerin trafikte uyması gerekli kurallar belli, biliniyor.

 

Yoksa hepimizin bildiği gibi, ortada ‘trafik canavarı’ diye  şey yok.! Yola çıkınca trafikte kurallara uymayarak hem kendi hem karşıdan gelen aracın sürücüsünün, içindekilerin  canı ve malına kastederek  canavarlaşan bizleriz.