Gerçekten bişey yapmalı..!

Balıkesir ve ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yıldönümü kapsamında Bandırma’da 17 Eylül kutlama etkinliklerine başladı. Bu kapsamda Bandırma Belediyesi’nin öncülüğünde ve organizasyonu ile gerçekleştirilen tanıtım, söyleşi, panel ve sempozyumlar vatandaşların yoğun ilgi ve katılımları ile devam ediyor.

 

Kutlama programı kapsamında etkinliklere bir gazeteci-yazar ve tarih araştırmacısı olarak ben de katılıyorum. Bir çok tarihçi, akademisyen ve araştırmacı, gazeteci-yazar, edebiyatçı kentin milli mücadeledeki rolü, Kuvayı Milliye ve işgal yılları yanı sıra kurtuluştu üstlendiği tarihsel ve toplumsal rolü kapsamlı ve çok yönlü olarak masaya yatırıp, sorguluyor ve paylaşıyor. Kuşkusuz bu konuda 17 Eylül Üniversitesi’nin rolü ve payı, katkısı tartışılmaz.

 

Bu yıl tüm akademik düzeyde tarih araştırmacılarının da katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerde en dikkat çekici olan milli mücadele, işgal ve bölgemizin ve kentlerimizin düşman işgalinden kurtuluşunda özellikle Gönen Yıldırım Müfrezesinin yani Gönen kuvayı Milliyesi’nin ve halkının üstlendiği tarihsel ve toplumsal rol olduğunu belirtmeli ve önemle vurgulamalıyım.

 

Milli kurtuluşumuzun ve Cumhuriyet Devleti’nin kuruluşunda Güney Marmara’da Gönen’imizin üstlendiği ve oynadığı rol tartışılmaz önemde ve Gönen, bu noktada haklı olarak ayrıcalıklı bir tarihsel öneme sahip. Önümüzdeki kurtuluş yıldönümü kutlamaları ve etkinliklerinde bu alanda yürütülen tarihi ve toplumsal çalışmalarla bu rol ve önemin daha belirgin hatlar taşıyacağına inanıyorum.

 

Bu noktada, kuşkusuz 17 Eylül Üniversitesi’ne bağlı olarak Gönen’in inşaatı başarıyla devam eden dört yıllık fakülte inşaatının bitirip, hizmete de girmesiyle birlikte özellikle kamu yönetimi ve yerel yönetimi ile yöneticilerinin, sivil toplum örgütlerinin, basının da bu sürece eklemlenmesiyle, bugünlerden geleceğe yönelik somut çalışmaların planlı ve programlı gerçekleştirilmesi büyük önem  taşıyor.

 

Bu noktada, öncelikle ve bugünden başlayarak kamu ve yerel yönetim, ilgili kuruluşlar ve demokratik kitle örgütleri temsilcileriyle eş güdüm içerisinde bir yandan kentin entelektüel yaşamını kucaklayacak  başlangıçta somut  ve nüve niteliğinde olsa bile  acilen ‘Kent Arşivi’nin oluşturulması  yönünde somut adımlar atabilmeli. Ne mutlu ki, büyükşehir ve ilçeler nezdinde bu alanda başarılı örnekler var ve deneyim sahibiyiz.

 

Neden?

 

Çünkü, öncelikle kentin belleğini korumak ve geleceğe, evlatlarımıza taşımak zorundayız. Kaymakamımız Yurt ile Başkanımız Palaz ve yönetiminin bu konulardaki duyarlılığını biliyoruz. Yeter mi yetmez! Bu konuda somut adımların atılması sonrası yine eş güdüm içerisinde ilçemize, bu alanda çok geç kalmış olmamıza karşın bir Gönen Milli Mücadele veya Kuvayı Milliye Müzesi kazandırılabilir. Bu her iki adım şehrimize hem tarihsel hem toplumsal hem de turizm açısından muhteşem bir katkı ve zenginlik sağlayacaktır. Kent kimliğinin ve kentlilik bilincinin gelişip, güçlenmesine hizmet edecektir. Kentte anlamsız ve kısır iç çekişmeleri, tartışmaları da bitirecektir.

 

Gönen GÜRSES gazetesi olarak ülkemizin, bölgemizin ve kentimizin kurtuluşunun 100.yıldönümünü kutladığımız bu günlerde Cumhuriyet Devleti’nin kuruluşunun 2.yüzyılına girişinin de 100.yılını kutlamaya hazırlanırken bu alandaki düşünce ve önerilerle birlikte atılacak somut adımların anlamlı ve hayırlı olacağına inanıyoruz.