İşte siyasetçilerin gerçek meslekleri!
Türkiye siyasetine yön veren politikacıların gerçek mesleklerini sizin için derledik.
Siyasetin önde gelen isimlerinin bazılarının asıl mesleğini öğrenince çok şaşıracaksınız...
1- Recep Tayyip Erdoğan (Muhasebeci)
Camialtı, İETT ve Erokspor’da 16 yıl futbol oynadı ve 12 Eylül 1980 sonrasında futbolu bıraktı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. 1982'deki askerliği öncesi ve sonrası özel sektörde muhasebecilik yapan Erdoğan, 1984 yılında Beyoğlu İlçe Başkanı oldu.
Öte yandan Coşkun Et Yönetim Kurulu üyesi Hanefi Coşkun, Erdoğan'ın şirketlerinde muhasebeci olarak çalıştığını söyledi.
2- Özgür Özel (Eczacı)
1997 yılında da Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1999'da serbest eczacılığa başlayan Özel, 2011 yılında yapılan seçimlerde milletvekili seçilene kadar serbest eczacılık mesleğini sürdürdü.
3- Devlet Bahçeli (Akademisyen)
Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dış Ticaret Bölümü'nü 1971'de bitirerek mezun oldu. 1972 yılında bu fakülteye bağlı olan bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü.
4- Meral Akşener (Öğretmen)
1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesi'ni tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 1979 ve 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi'nde araştırma görevlisi oldu.
5- Muharrem İnce (Fizik Öğretmeni)
Fizik öğretmeni olarak değişik liselerde ve dershanelerde görev aldı, müdürlük yaptı.
6- Doğu Perinçek (Hukukçu)
İlk ve orta öğrenimini Ankara Sarar İlkokulu, Atatürk Lisesi ve Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde yaptı. Ardından yüksek öğrenimini yapmak üzere Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine giren Perinçek, üniversite yıllarında bir süre Almanya'ya giderek çalıştı.
7- Gürsel Tekin (Garson)
Eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazandı fakat bazı sebeplerden dolayı yüksek öğrenimini sürdüremedi. Aynı yıl sosyo-ekonomik nedenlerden ötürü ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı ve Kadıköy'de garson olarak çalışmaya başladı.
8- Kemal Kılıçdaroğlu (SGK Genel Müdürü)
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden 1971 yılında mezun olan Kılıçdaroğlu, siyasete atılmadan önce 1992–1996 ve 1997–1999 yılları arasında Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) genel müdürlüğünü yapmıştır.
9- Ahmet Davutoğlu (Akademisyen)
1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift anadal programıyla bitirdi. Aynı üniversitenin Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde de doktora yaptı.
10- Fahrettin Koca (Doktor)
1988’de İstanbul Tıp Fakültesi'ni tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamlayarak 1995’te çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı oldu. Çeşitli sağlık kurumlarında tabiplik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu.
11- Ali Yerlikaya (Kaymakam, Vali)
1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 1990 yılında İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylığı görevine başladı. Felahiye, Erzin, Derabucak, Hilvan ve Sarıkaya kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı hukuk müşavirliği, Sağlık Bakanlığı personel genel müdürlüğü, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.
Sırasıyla 30 Kasım 2007'de Şırnak, 13 Mayıs 2010'da Ağrı, 3 Ağustos 2012'de Tekirdağ, 19 Şubat 2015'de Gaziantep ve son olarak 27 Ekim 2018 tarihinde İstanbul valiliğine atandı.
12- Temel Karamollaoğlu (Mühendis)
1960'lı yıllarda burslu olarak gittiği İngiltere'de Manchester Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Tekstil Teknoloji Mühendisliği Bölümünden 1964 yılında mezun oldu. 1967 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl Türkiye'ye dönerek Sümerbank'ta proje mühendisi olarak işe başladı. 1967 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) uzman olarak görev aldı. 1967 ve 1972 yılları arasında DPT'de tekstil sektör uzmanı olarak çalıştı.
13- Binali Yıldırım (Tersane Yöneticisi)
İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Akabinde 1978 ve 1993 yılları arasında Türkiye Gemi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.
14- Mansur Yavaş (Avukat)
1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı lisans eğitimini 1983 yılında tamamladı. Askerî savcı olarak yaptığı askerlik sonrasında Yavaş, Beypazarı'nda 13 yıl boyunca serbest avukatlık yaptı.