OHAL ilanıyla imkanlar artacak süreç hızlanacak

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen Cumhuriyet tarihinin en büyük yıkımına neden olan depremin ardından, olağanüstü hal (OHAL) süreci başladı.

Depremin vurduğu 10 ili kapsayan OHAL kararı bugün Meclis'te görüşülecek. Meclis'te onaylanmasının ardından OHAL yetkileri devreye girecek. Peki OHAL ne anlama geliyor ve sürece nasıl etki edecek? Bu soruları Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve avukat Nusret Senem'e sorduk. Kararın bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Senem “Depremin şiddeti çok yüksek. AFAD'ın açıklamasına göre 12 bin civarında binanın yıkıldığı söyleniyor. Yıkılmayan binalara da girilemiyor. 13 milyon insanın dışarda kaldığı şartlarda, deprem bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamak için OHAL ilan edilmesi şart.” dedi.

 

Senem şöyle devam etti: “Anayasa'nın 119. maddesinde OHAL ilan etme koşulları açık olarak belirtilmiş; 'Tabiî afet veya tehlikeli salgın hastalık ya da ağır ekonomik bunalımın ortaya çıkması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.’ OHAL depremin en çok etkilediği 10 ilde ilan edildi.

“Afet bölgesinde asayiş konusunda her türlü olumsuzluk yaşanabilir. Buradaki insanların ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. OHAL kanununun verdiği yetkiler var. Mesela diyelim ki paranız yetmedi, devlet-millet olarak kredi kuruluşlarının, bankaların vs imkanlarını kullanabilirsiniz. Her türlü menkul, gayrimenkul, inşaat malzemesi vs. kullanma yetkisine sahip oluyorsunuz. Eğer şartlar bunu zorunlu kılıyorsa, vatandaşlara çalışma mükellefiyeti de getirebilirsiniz. 18-65 yaş arasındaki insanlar için böylesine tedbirler almayı gerektiren bir durum olduğu gözüküyor. OHAL uygulanmadan bu işin altından kalkamayız, milletimizin yaralarını saramayız.”

 

‘BOZGUNCULARIN LAFLARINA MİLLETİMİZ ALDANMASIN’

Nusret Senem, bazı yayın organlarında şimdiden OHAL kararına karşı eleştiriler olduğuna dikkat çekti. OHAL kararının insanları bastırmak, susturmak için alındığını öne süren haberler ve programlar yapılmaya başlandığını söyleyen Senem şöyle sürdürdü: “Bunlar her olayı, milletin dayanışmasını baltalamak için vesile kabul edip, saldırıya geçiyorlar. O bakımdan milletimizin bozguncuların laflarına aldanmaması lazım. Bütün millet olarak kenetlendik. Bu olayın en hafif şekilde atlatılması, bir an önce enkaz altında kalan yavruların, vatandaşlarımızın, kızlarımızın, yaşlılarımızın, gençlerimizin kurtarılması için çaba sarf ediliyor. Bu dönemde bozgunculuk vatan hainliğiyle eştir.”