PKK yöneticisi Ok: Altılı Masa'yı tabiî destekleyeceğiz
Terör elebaşlarından Sabri Ok, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle aldıkları “eylemsizlik” kararında “birçok kişi, devlet ve uluslararası gücün etkisi olduğunu” söyledi. Seçimi mevcut iktidarın kaybetmesi durumunda yeni bir sürecin başlayacağını söyleyen Ok, “Bu seçim AKP-MHP iktidarından ve Türk devletinin 100 yıllık baskıcı zihniyetinden kurtulmak için çok önemli.” dedi.
PKK'nın yayın organı SterkTV’de yayınlanan bir programda konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, Türkiye’de yaklaşan seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Eylemsizlik kararınıza rağmen Türk devletinin saldırıları devam ediyor. En son HSM tarafından yapılan açıklamada AKP-MHP rejiminin provokasyonlar peşinde olduğuna dikkat çekildi. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yanıtlayan Ok, şu ifadeleri kullandı:
“Eylemsizlik kararı aldık. Yani işgalci Türk devleti gerillaya saldırmadığı sürece gerilla eylem yapmayacak. Yerinde bir karardı. Hala bu fikirdeyiz. Şunu söylemeliyim, şüphesiz birçok kişi, birçok devlet, uluslararası güçler, bazen doğrudan ve açık bir şekilde, bazen farklı şekillerde yönetimimize haber gönderdiler, selamlar gönderdiler; ‘eğer bir gün eylemsizlik, ateşkes kararı alırsanız biz üzerimize düşen rolü oynayacağız’ dediler. Belki bu da kararımıza etki etti, ama dediğim vicdani, ahlaki ve insani olarak yaklaştık ve bu kararı aldık. Eylemsizlik ve ateşkes talebinde bulunan güçler, aldığımız kararı gördüler ama Türk devleti bu kararı tanımıyor.”
'BU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ'Terör elebaşı Ok, “Bu yılki seçimin önemi nedir? Bu seçimin sonuçları Türkiye’yi, Kürdistan’ı ve bölgeyi nasıl etkileyecektir?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“AKP-MHP iktidarından ve Türk devletinin 100 yıllık baskıcı zihniyetinden kurtulmak için bu seçim çok önemli. Bu iktidar ulus devlet aklıyla, Avrasya aklıyla, Ergenekon aklıyla 20 yıl boyunca iktidarda kaldı. Ama artık bu iktidarın devam etmesi mümkün değil. AKP ile birlikte devlet içinde bir klik iktidar oldu.
“Avrasya'dan tutun Ergenekon'un diğer parçalarına kadar hepsi Kürt halkına karşı bir oldu. Çıkarları aynı. Bu devlet, yani AKP, Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık zihniyetini temsil ediyor. Ya böyle devam edecek ya da Türkiye Cumhuriyeti'nin baskıcı zihniyetinde bir kırılma olacak. Uluslararası güçler, siyasetçiler iktidardan desteğini çekti. Bir parantez açarak şunu söyleyeyim; AKP yönettiği Türk devleti, NATO üyeliğini çıkarına göre kurnazca bir şekilde kullanıyor. Hem Rusya’ya hem NATO’ya oynuyor.”
'YENİ BİR SÜREÇ ORTAYA ÇIKACAKTIR'“Başarısız olurlarsa (Cumhur İttifakı) şüphesiz yeni bir durum, yani yeni bir süreç ortaya çıkacaktır. Demokratik toplumun etkisi çok fazla, bundan dolayı hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Demokratik güçler bu yüzden direniyorlar.
“Bir tarafta AKP-MHP’nin oluşturduğu ırkçı, faşist blok, diğer tarafta ise özgürlükçü, demokrasiden yana olan bir kesim. Bu kesim ve devletin diğer sistem partileri de AKP-MHP rejiminin gitmesini istiyor. Örneğin Altılı Masa da iktidarın gitmesini istiyor. Bundan dolayı bu seçim süreci gerçekten biraz kızışacak, provokasyonlara açık bir süreç.
“Kürt toplumu da artık homojendir. Aralarında farklı sınıflar var ama halkın geneli, kim ne derse desin, yurtseverlik çizgisini esas alır. Bu çizgi Kürt halkının kimliğidir, geleceğidir. İnsanlar bu çizgide birlik olmalıdır. Neye karşı? İşgal çizgisine, işbirlikçi ve ihanet çizgisine karşı birlik olmalı. Kürdistan'ın dört parçasında, ülke dışında konferanslar, toplantılar, platformlar, kongreler yapılmalı. Lozan'ın ikinci yüzyılında en önemli konu budur.”
'HDP'NİN KARARI ÇOK DOĞRU'Sabri Ok'un “HDP son olarak Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında Yeşil Sol Parti ile seçime gideceklerine ilişkin karar aldı. Siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da yanıtı şöyle oldu:
“Türkiye'nin demokratik güçleri, sosyalistleri birlikte tavırlarını ortaya koyuyor, demokratik siyaset yapıyor. Seçim var ve HDP ile demokrasi güçleri boyun eğmeyecekler. Bu siyasi saldırılara karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girecekler. Çok doğru bir karar. Bize göre de makul olan budur. Herhalde daha önceden hazıklıklarını yapmışlardır. Kürt halkının ve demokratik siyasi hareketinin geçmişten tecrübeleri var. Partilerinin, logolarının değişmesi 1 günlük iştir. Öğrenmeli ve oylarını kullanmalıdırlar. Bu durum HDP’ye bir şey kaybettirmez.”
‘TABİ Kİ DESTEK VERECEĞİZ’Sabri Ok, PKK’nın siyasi bir örgüt olduğunu öne sürerek “Tabi ki birilerine destek vereceğiz” dedi. Ok şu ifadeleri kullandı:
“Birkaç gün önce AKP’nin TV’si olan A Haber’i izledik, heval Abbas’tan (Duran Kalkan) bahsediyorlardı. Vay efendim heval Abbas, şunu destekliyoruz, bunu desteklemiyoruz demiş. PKK’yi ne sanıyorlar. PKK zaten ideolojik ve siyasi bir harekettir. Amacımız siyaset yapmak. Tabi ki birilerine destek vereceğiz, birilerine vermeyeceğiz. Kime ne kadar destek vereceğimiz ne kadar vermeyeceğimiz değerlerimize, ideolojimize, siyasetimize, taktiklerimize, stratejimize ve çalışmalarımıza göredir. Yani AKP, PKK’den ne istiyor? PKK hiç siyasetten bahsetmesin istiyor. Faşistler elbette PKK’nin siyasetten bahsetmesini istemezler. Elbette siyaset yapıyoruz ama ideolojik bir hareket olarak, PKK olarak farklı görev ve sorumluluklarımız var. Siyasi, legal, demokratik hareketler farklıdır. Nasıl çalışma yürüttükleri onların sorumluluğunda ama bizim görevimiz de görüşlerimizi belirtmektir. Elbette birileri bundan istifade edebilir, birilerinin hoşuna gitmeyebilir.”