Ukraynalı neonaziler Tanya'nın da heykelini yıktı.!

 

Ukraynalı Neonazilerin Çernigiv'de bulunan Zoya Kosmodemyanskaya(Tanya) heykelini halat bağlayarak yıktı.

120

Peki asıl adı Zoya Anatolyevna Kosmodemyanskaya olan Tanya, Ukraynalı Neonazi çetelerini neden rahatsız etti? Ona neden Tanya deniyor? Nazım Hikmet onun hakkında hangi şiiri yazdı?

27 Şubat 1942’de SBKP’nin merkezi yayın organı Pravda’da yayınlanan bir haber, Alman işgalinin ilk aylarının şokunu hala üzerinden atamamış Sovyetler Birliği’nde infial yarattı. Habere eşlik eden fotoğrafta, çocuk yaşta genç bir kadının parçalara ayrılmış, yarı çıplak, karlar üzerinde yatan cesedi resmediliyordu. 

İncecik boynuna dolanmış ip, idam edildiğinin kanıtıydı. İlerleyen günlerde onbinlerce Sovyet vatandaşı, genç kadının intikamını almak için gönüllü olarak askereyazılacaktı. Genç kadının kimliği, aylar sonra Zoya Anatolyevna Kosmodemyanskaya olarak açıklandı. Moskovalı Zoya, sadece 18 yaşındaydı…

 

Zoya, 1923 yılında Rusya'nın Tambov Oblastı'ndaki Ossino-Gai köyünde doğdu. Annesi Lyubov bir öğretmen, babası Anatol bir kütüphaneciydi.

520

Aile 1929 civarında Ossino-Gai’den ayrıldı ve Sibirya'ya, Yenisey'deki Şitkino köyüne yerleşti. Çok geçmeden Moskova'da yaşayan kardeşleri annelerini başkente taşınmaya ikna etti. Anne ve babaları büyük kentte bir geçim kaynağı ararken, çocuklar yaklaşık bir yıl boyunca büyükanne ve büyükbabalarıyla köyde kaldılar.

Zoya 1938'de Komünist Gençlik Derneği Komsomol’a katıldı. Çalışkandı ve erkek kardeşinin aksine oldukça hırslıydı. Ekim 1941'de, halen Moskova'da bir lise öğrencisi iken, bir partizan birimi için gönüllü oldu. Onu vazgeçirmeye çalışan annesine "Düşman çok yakın olduğunda ne yapabiliriz? Onlar buraya gelirse yaşamıma devam etmek mümkün olmaz." şeklinde yanıtladı.

Zoya'nın partizan birimi olan 9903'e (Batı Cephesi Kurmayı) atandı. Ekim 1941'de birliğine katıldı ve bin kişiden sadece yarısı savaştan sağ çıktı. Naro-Fominsk yakınlarındaki Obukhovo köyünde diğer partizanlarla cepheye geçti ve Almanlar tarafından işgal edilen topraklara girdiler. 27 Kasım 1941 tarihinde bir Alman süvari alayının konuşlu olduğu Petrischevo köyünü yakmak için bir emir aldı.

Petrischevo köyünde Zoya, at ahırları ve evleri ateşe vermeyi başardı. Ancak, bir Rus işbirlikçisi onu fark etti ve Alman askerlerine bildirdi. Bu olaydan sonra Almanlar Zoya'yı yakaladı. Tutuklandıktan sonra Kosmodemyanskaya soyuldu, dövüldü, tecavüze uğradı, sorgulandı, 200 kırbaçla işkence gördü ve vücudu yakıldı ancak herhangi bir bilgi vermeyi reddetti. 

920

Ertesi sabah, boynunda Rusça ve Almanca "Evlerin kundakçısı"' yazan bir tahta ile köyün merkezine doğru yürütüldü ve asıldı.

Asılarak infaz edilmeden önce son sözleri şöyle oldu:

"Hey, yoldaşlar! Neden bu kadar üzgün görünüyorsunuz. Cesur ol, savaş, Almanları yen, yak, onları yok et! Ölmekten korkmuyorum yoldaşlar. İnsanlar için ölmek mutluluktur!"

 "Siz şimdi beni asıyorsunuz ama yalnız değilim. Biz iki yüz milyon insanız. Hepimizi asamazsınız. İntikamımı alacaklar."