Yerel Yönetimlerin önemi

 

 

Geçtiğimiz hafta sonu CHP’li on büyükşehir belediye başkanı Aydın’da buluşarak tarım, kırsal kalkınma, gıda, orman yangınları ve bu konularda belediyelerinin bugüne kadar yaptığı ve bundan sonra da yapılması gerekenler konusunda bir çok toplantı gerçekleştirdi.

Bu önemli.!

İktidarı ve muhalefetiyle, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara eğilmek ve sorunların, sıkıntıların değil, çözümün tarafı, paydaşı olmak kaçınılmaz.

Çünkü, tarım ve hayvancılığın tek başına ilgili bakanlığa bırakılarak, tarım ve hayvancılıkta  üreticilerin yaşadıkları  sorunların ve sıkıntıların çözümlenmesi, aşılması tek başına mümkün değil. Bu nokta da yerel yönetimlerin ve ilçe belediyelerinin kendi bünyesinde kurdukları Kırsal Hizmetler Daire Başkanlıkları ile Kırsal kalkınma Şube Müdürlüklerinin önemi ve faaliyetleri önemli.

Öyle ki, Büyükşehir Belediyesi, 20 ilçe, yaklaşık 1 milyon 500 bin vatandaşa, 960 kırsal mahalleye  hizmet götürmeye çalışıyor. Hizmet götürürken,eşit ve adil olmak, kaynaklarınızı rasyonel kullanmak , kapsayıcı ve şeffaf olmak zorundasınız. Çünkü, Balıkesir ekonomisi ve sanayisi tarım ağırlıklı  ve kırsal da yapılan üretim işlenerek ticarete dönüşüyor. Bu anlamda tarımsal üretimin ve üreticinin korunup, özellikle üretimin sürekliliğini sağlamak, girdi maliyetlerini azaltıp, kaliteyi arttırmak  zorundasınız.

Bu nokta da Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yanı sıra ilçe belediyelerinin genele ve kendi yereline dönük   ilgili Kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirdikleri sayısız başarılı çalışma var. Yeterli mi, hayır ama bir yerlerden başlanması, üreticinin yaşamının iyileştirilip, desteklenip, teşvik edilmesi kaçınılmaz.

Örneğin: Gönen Üzümlü, Gebeçınar, Killik Mahallelerine büyükşehir tarafından süt tanklarının dağıtılması; Balıkesir’de  bir çok ilçeye koç üretim merkezi kurulup, koç dağıtımı yapılması; toprağın bereketinin arttırılarak bilimsel analizler yapılması ve ürün çeşitliliğinin sağlanması; üreticinin tarım ve hayvancılık konusunda eğitilmesi; kooperatifçiliğin ve özellikle de kadın kooperatifçiliğinin teşviki ile Gönen Merkez Hasanbey Tuzakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine yapılan yonca destekleri  gibi sayısız destek ve  hibe..