YÜCEL YILMAZ’DAN TOLGA TOSUN’A: “ADAM GİBİ BAŞKANLIK YAP!”

Bandırma’da içinde tescilli yapıların bulunduğu 203 dönümlük Askeri Çamlık ve sahil yolu için hazırlanan projeyle ilgili İmar Komisyonu raporu Büyükşehir Meclisi’nde tartışmalara neden oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı proje hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen Belediye Başkanı Tolga Tosun, “Bandırma’nın bir Belediye Başkanı var, Meclisi var, Kent Konseyi, odaları, sivil toplum örgütleri var. Şehri şiir gibi yönetiyoruz diyorsunuz ama Bandırma’yı ilgilendiren bu proje için Bandırma kamuoyuna bilgi vermekten kaçıyorsunuz” diye konuştu.

 

CHP’li Başkan’ın Askeri Çamlık ve sahil yolu projesi üzerinden Büyükşehir yönetimine yaptığı eleştiriye, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz sert dille karşılık verdi. Tolga Tosun’u yatırım ve hizmetleri engellemekle suçlayan Yılmaz, “Biz Bandırma’ya hizmet için uğraşıyoruz, Tolga Tosun AK Partili Meclis üyelerini düşürmekle meşgul oluyor. Bandırma’ya hizmet etmekten vazgeçmiş. Sizde nasıl bir rahatlık varsa artık; herhalde orada seçim garanti. Başkanlık misyonunu oturtup adam gibi yapacaksın. Biz adam ayırmadık hiç. Kimseyi geri çevirmiyoruz” dedi.

 

 

 

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin Bandırma’da tescilli yapıların bulunduğu Askeri Çamlık ve sahil yolu projesi ilçe kamuoyunda tepki görüyor. Bu konuda Büyükşehir’in projesine onay veren Komisyon raporun görüşüldüğü Meclis toplantısında yine gergin dakikalar yaşandı. Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, kendilerine projeyle ilgili bilgi verilmediğini, Bandırma Meclisi başta olmak üzere odalar, sivil toplum örgütleri ve kamuoyunun ne yapılacağı bilinmeyen bir projenin uygulanmasına karşı çıktığını söyledi. Tosun, mülkiyetin Büyükşehir’de olmasına karşın alanın gerçek sahibinin Bandırma olduğunu da kaydetti, Büyükşehir Belediyesi’nin Bandırma’yı yok saydığını ileri sürdü.

Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Askeri Çamlık ve Sahil Yolu projesiyle ilgili şunları söyledi:

 

“PROJE HAKKINDA BİLGİMİZ YOK”

“Bandırma’nın yeni mesire alanlarına ihtiyacı var. Bu alan 2015 yılında TOKİ’ye devredilmişti. 2016’da Büyükşehir Belediyesi satın aldı. Burası için biz de başvurduk, Bandırma Belediyesi olarak alalım dedik. Projelerimiz vardı. O dönemde General Balcı Çamlığı’nın kullanım hakkı verilmişti, burayı vermediler. İki yıl önce BASKİ’den alacağımıza karşılık burasının yarısını alıyorduk; ortak yaparız diye konuşmuştuk. Bugüne kadar geldik. Geçenki Meclis’te önümüze bu plan çıktı. Bu plan yapılırken Bandırma’nın argümanları hesaplanmamış. Bandırma’nın bir Meclisi, odaları, borsaları, sivil toplum örgütleri var. Hiç kimse ne olduğunu bilmiyor. İmar müdürümüz burada ne yapılacağının bilgilerini istedi, bize herhangi bir bilgi gelmedi. Mehmet Birol Şahin’in yahtığı açıklamalardan resim çekerek ne yapılacağını gördük. Odalar, Meclis komisyonları, AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri, hiç kimse bir şey bilmiyordu. Bu yüzden kabul etmedik.

Burası 203 dönüm bir alan. Nefes almaya ihtiyacımız var. Onun altında 100 dönüm bir yer daha var. Kıymetli bir yer burası. Bandırma bu konuda tek vücut oldu. Hepimiz bu alanın Bandırma halkına kazandırılmasını istiyoruz. Mezbelelik halde kalmasın. Akşamcıların mekanına dönüşmesin. Şehrin dinamiklerini gözardı etmeyin. Şehri şiir gibi yönetiyoruz diyorsunuz ama ortak akılla hareket edilmiyor. Bandırma’ya yatırım yapacağız derken karşılığı bu olmamalı. Sahil bandı diyorsunuz, hiçbir şey yapılmadı. Bandırma’nın bir Belediye Başkanı, Meclisi var, bunları yok saymayın. İlçedeki tüm dengeler bu konuda sonuç bekliyor.”

Büyükşehir’in Çamlık projesine karşı çıkan Bandırma Demokrasi Platformu ve Bandırma Kent Konseyi sözcüleri de çamlıkta uygulanmak istenen proje hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, izledikleri video paylaşımları ve görsellere bakarak bu bölgede otel, AVM, konut ve ticari alanlar yapılacağını öğrendiklerine dikkat çektiler. Demokrasi Platformu Başkanı Erdal Doğdu, “Çocuklarımızın, halkımızın yeşil alanlara ihtiyacı var, biz burada halk lehine sosyal tesisler, yürüyüş yolları, sanatsal mekanlar yapılmasını bekliyoruz. Büyükşehir’in hazırladığı projenin uygulanmasını istemiyoruz” dedi.

 

YÜCEL YILMAZ: BİRİLERİ ŞEHRE

HİZMET ETMEKTEN VAZGEÇMİŞ

Bandırma’dan gelen izleyicilere ve Bandırmalı Meclis üyelerine de söz veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Askeri Çamlık’ta uygulamak istedikleri proje hakkında Meclis’e bilgi verdi. Büyükşehir’in 20 ilçeye hizmet vermeye çalıştığını, diğer belediye başkanlarıyla çok kolay iletişim kurduklarını ve taleplerine karşılık verdiklerini söyledi; Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un ise iletişimden kaçtığını öne sürdü.

Yücel Yılmaz, “Ben de Bandırmalı sayılırım, orada iki yıl okudum, askerliğimi orada yaptım. Sizin kadar ben de Bandırma’yı seviyorum. Bandırma’ya üniversite getirdik, hastane yaptık, yollarını yapıyoruz. Derin deşarj sorununu çözdük. Bandırma bize projelerle gelmiyor. Diğer ilçe belediye başkanları, Gömeç. Erdek, Burhaniye, Edremit hepsi projeyle geliyor. Bandırma’da ne zaman iş yapmaya kalksam, Tolga Tosun ‘ben eski CHP’lilere sorayım, yeni CHP’lilere sorayım, ona sorayım buna sorayım’ diye bizi oyalıyor. Sonkurşun Anıtı’nı yapalım dedik, otopark yapalım dedik, OSB’nin arka kısmını imara açalım dedik; malın sahibi Bandırmalı, ama Bandırma’yı temsil edenler gelmiyor.  Bandırma’da siyasetin sahibi AK Partili Meclis üyelerini düşürmekle uğraşıyor. Kendisine hiçbir zararı olmayan arkadaşların üyeliğini düşürmeye çalışıyor. Bu siyaset değil. Ne yapacakmış, dengeleri değiştirecekmiş. Birileri şehre hizmetten vazgeçmiş. Siyaseten bir şey bekliyorlar” sözleriyle CHP’li Belediye Başkanı Tolga Tosun’a yüklendi.

 

“HERKESİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK BİR PROJE”

Yücel Yılmaz, Askeri Çamlık için hazırladıkları proje hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Projenin uygulanacağı alanda defalarca dolaştım, şehrin bütünlüğüne baktım. Üniversiteye, yapılacak yollara baktım, ihtiyaçları tespit ettim. Bandırma için yapılması gereken hizmetler var. Bandırma kurban ediliyor, yeni binalar yapılmıyor, bu nedenle kiralar artıyor, yeni konutlara ihtiyaç var. Şehir plancısı, sosyolog, mimar vesaire arkadaşlarla çalışıyorum. Bandırma’da hiçbir siyasi düşünce ayrılığı olmadan, Anıtlar Kurulu’nu çağırdık, burada 13 parsel var, tescilli yapılar restore edildiğinde herkesin ihtiyacını karşılayacak et balık restoranları, türkü evleri, yeşil alanlar, yürüyüş yolları yapılır. Ağaçları tek tek saydık. Anıtlar Kurulu 5 binlik plan yetmez, binlik yapın, çekme mesafelerini görelim dedi. Buranın 100 dönümü zaten rekreasyon alanı olarak park içinde kalıyor. Denize bakan yerde 2, 3, 3.5 kat şeklinde 80 dönümlük alan var, bir site şeklinde konut alanı. Bandırmalılar hem manzara izlesin, hem konaklasın, hem dinlensin diye otel yeri ayırdık, yakıt ihtiyacı için akaryakıt istasyonu koyduk. Tolga Başkan’a ‘bunları size verelim’ dedik. Bandırma’nın yerel müteahhitleri gelsin, bu projeyi onlar uygulasın. Anıtlar Kurulu onaylarsa, itiraz sürecinin sonunda yürürlüğe girecek. Teknik bir aksaklık varsa geri dönecek. 203 dönümlük yerin 100 dönümü ‘dokunmayın’ dediğiniz yer. Orası kademeli şekilde olacak.”

 

“SİZDE NASIL BİR RAHATLIK VARSA…

HERHALDE SEÇİM GARANTİ BANDIRMA’DA!”

Bandırma ile ilgili projelerde engellerle karşılaştıklarını ileri sürüp Belediye Başkanı Tolga Tosun’u ‘rahat davranmakla’ itham eden Yücel Yılmaz, “başkanlık misyonunu oturtup adam gibi yapacaksın” diye seslendi. Yılmaz şunları söyledi:

“Bu şehir siyaset yapacağım demesin, sonuçta biz unutulup gideceğiz, belki bir daha aday göstermeyecekler. Bandırma’da işin doğal akışını engelleme süreci var. 3.5 yıldır bir hareket bekliyorum. Herkesin işi oldu, Bandırma’ya bir şey yapamıyoruz. Sizde nasıl bir rahatlık varsa, herhalde orada seçim garanti. Bayramda ilaçlama araçları yolladık Bandırma’ya. Baktık ki, üç gün boyunca bu araçlar sokağa çıkmamış. Başkanlık misyonunu oturtup adam gibi yapacaksın. Biz adam ayırmadık hiç. Kimseyi geri çevirmiyoruz. Bunu haksızlık olarak algılamayın. Üç yıldır bu konu demlendi, artık zaman kaybetmeyelim.”

 

“”KENDİ İŞİMİZİ KENDİMİZ HALLEDERİZ”

Komisyondan gelen raporun oy çokluğuyla kabul edilmesi sonrasında yeniden söz alan Bandırma Belediyle Başkanı Tolga Tosun

İse Yücel Yılmaz’ın sözlerine karşılık verdi. Tosun, “biz sekiz senedir Bandırma Belediyesi olarak 1/5 binlik planları bekliyoruz. Bunları ben mi yapacağım? Yok tarım görüşü gelecek, o gelecek bu gelecek. Sizin malınız olunca beş binlikler çiziliyor, biz bekliyoruz. Sizin iş olunca oluyor. Bu projeden bizim haberimiz yok, meclisin haberi yok, komisyonların haberi yok, Kent Meclisi’nin haberi yok. Sahil bandını bize verin derim, üç yıl geçti verilmedi. Şimdi orayı satıp sahili yapmaya çalışıyorsun. Bize ver, ben yapacağım. Niye sende dursun? Sen satıp yapacaksın, ben kendim yapacağım. Bu nasıl beraber yönetmek oluyor. Ben görevimi yapıyorum. Kendi işimizi kendimiz hallederiz. Ver bize sahili yapılıyor mu yapılmıyor mu gör” diye konuştu. POLİTİKA