1 Mayıs Marşını Bandırmalı sanatçı Sarper Özsan yazmış,bestelemiş
Haber
03 Mayıs 2022 - Salı 05:58 Bu haber 2349 kez okundu
 
1 Mayıs Marşını Bandırmalı sanatçı Sarper Özsan yazmış,bestelemiş
Sarper Özsan, 1944 yılında Bandırma’da doğdu. Müziğe Kemal Eroğlu’dan aldığı mandolin dersleriyle başlamış, daha sonra 1969’da Ankara Devlet Konservatuarı’na girmiş ve kompozisyon bölümünden mezun oldu. 1967 yılında TRT’ye Burdur yöresinin halk müziklerini derlemiş ve 1970 yılında da TRT’de çalışmaya başlamıştır. Ancak 12 Mart 1971 darbesi nedeniyle tutuklanmış ve 20 ay hapiste kalmıştır. İstanbul Devlet Konservatuarı’nın ardından 1978’de tekrar TRT’ye dönmüştür. 1982’de yönetim kurulu üyeliğinden alınsa da 1990’da açtığı davayla görevine dönmüştür. Sanatçı Sarper Özsan, siyasi yönüyle de bilinmektedir. 1977’de Aydınlık Korosu’nun kuruluşuna öncülük eder ve 1 Mayıs Marşı’nı da ilk defa bu koro söyler.
Bandırma Haberi
1 Mayıs Marşını Bandırmalı sanatçı Sarper Özsan  yazmış,bestelemiş

Müziğe Kemal Eroğlu’dan aldığı mandolin dersleriyle başlamış, lise öğrenimi sırasında pop ve rock müziğiyle ilgilenmiştir. 1969’da Ankara Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümününden mezun olmuştur buradaki öğrenim hayatı boyunca Necil Kazım Akses ile armoni, kontrpuan, füg, orkestrasyon ve kompozisyon, İlhan Usmanbaş’la müzik formları ve müzik tarihi, Metin Öğüt’le solfej, Adnan Saygun’la modal müzik, Selçuk Gündemir, Tulga Cetiz ve Gülay Uğurata ile piyano çalışmış, ayrıca Kemal İlerici’den iki yıl Türk Müziği makamları, dil örgüsü, ölçüleri, biçimleri ve armonileme dizgesi dersleri almıştır. Ayrıca 1967’de TRT’in düzenlediği halk müziği derleme çalışmalarında Burdur yöresinde derlemeler yapmıştır.

1970’te TRT’de çalışmaya başlamıştır. 1971’de siyasal sebeplerden tutuklanmış ve 20 ay tutuklu kalmıştır. Daha sonra İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliği yapmıştır. 1978’de TRT’ye tekrar dönmüştür. 1982’de yönetim kurulu üyeliği görevinden alınmıştır. Danıştay’a yaptığı başvuru sonrası alınan kararla 1990’da görevine geri dönmüştür.

 

Siyasi Geçmişi

Sanatçı 1977’de işçi, köylü, öğrencilerden oluşan Aydınlık Korosu’nu çalıştırmış ve bu koroyla birçok yerde konserler vermiştir.

1974’te yaptığı 1 Mayıs Marşı sözü ve bestesiyle onun eseridir. Ayrıca Cem Karaca’nın seslendirdiği Durduramayacaklar Halkın Coşkun Selini parçasının bestesi de Sarper Özsan’a aittir. Sanatçının 1 Mayıs Marşı’nın ardından da farklı çalışmaları olmuştur.

Kendisinin de üyesi olduğu Türkiye İşçi Köylü Partisi’nde doğan koro ihtiyacı üzerine işçiler, köylüler ve öğrencilerden oluşan Aydınlık Korosu deneyimini “Ben tek sesli koro oluşturmak istemiyordum. Tek sesli olarak türkü okuyan bir koronun o dönemki devrimci yönelimin ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyordum. Ve sadece bizim şarkı türkü ve marşlarımızı değil gerektiğinde Bach’tan Beethoven’dan da eserler seslendirebilir bir koro oluşturmaya çalıştım.” sözleriyle anlatan Özsan, o dönem gittikleri bütün etkinliklerde halk tarafından büyük ilgi gören koronun en büyük sorununun üyelerinin işçi, köylü ve öğrenci oldukları için işlerine ve okullarına zaman ayırmalarının gerekliliği olduğunu belirtiyor. Zaten işlerinden ve okullarından yorgun gelen koro üyelerinin bir de müzik çalışmasında yorulduğunu kaydeden Özsan, “Bir de sanki diğer devrimci çalışmaların yanında koroya çok önem verilmiyordu. Yani sanat devrimci çalışma değilmiş gibi bir anlayış vardı. Bu dönemde tabii devrimci çalışmanın içinde sanat bilincinin de geliştirilmesi gerekiyor diye düşünüyordum. Buna aslında şimdi de ihtiyacımız var” diyor. 6 Ekim 2012’de düzenlenen üye katılım töreni ile İşçi Partili olmuştur.

 

Aldığı Ödüller

1983’te Ulusal Gitar Müziği Beste Yarışması’nda birincilik ödülü, 1989’da 2. Ankara Film Şenliği’nde Av Zamanı filmi için yaptığı çalışmasıyla En İyi Müzik Ödülü’nü almıştır.

Kaynak: Editör:
Etiketler: 1, Mayıs, Marşını, Bandırmalı, sanatçı, Sarper, Özsan, , yazmış,bestelemiş,
Yorumlar
Haber Yazılımı