16 Mayıs ve Gönen.!
Haber
16 Mayıs 2022 - Pazartesi 16:02 Bu haber 2845 kez okundu
 
16 Mayıs ve Gönen.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, 16 Mayıs Kuva-yi Milliye Günü'nü değerlendirdi.
Manşet Haberi
16 Mayıs ve Gönen.!

Balıkesir Büyükşehir 16 Mayıs Kuva-yi Milliye Günü’nü kutlamaya hazırlanıyor. Valilikçe  hazırlanan Kuva-yı Milliye Günü programına göre   16 Mayıs’ta gerçekleşecek kutlamalar tarihi Okuma Yurdu’ndan, silahlı direniş kararı alınan Alaca Mescit’e yürüyüşle başlayacak Kuva-yı Milliye Anıtı’nda gerçekleşecek tören ve bir dizi etkinlikle devam edecek.

 

Milli kurtuluş savaşında ve ulusal bağımsızlığın elde edilmesinde Balıkesir’in üstlendiği tarihsel ve toplumsal rol  ne kadar önemli ise  ve 16 Mayıs’ın Kuva-yı Milliye günü olarak günümüzdeki anlamı ve önemi nasıl vazgeçilemez önemde ise Balıkesir’e İstiklal Madalyası verilmesi bir onur ve şerefin geç de olsa günümüzde teslim edilmesi açısından ne kadar önemli  ise   Kuvayı-Milliye Günü’nü kutlarken Gönenimizin bu tarihsel ve toplumsal süreçte Kuva-yı Milliye tarihi ve mücadelesi açısından önemini anımsamamak ve bir anlamda görmezden gelmek  mümkün değil.

 

Evet, Balıkesir başta Gönen olmak üzere ilçeleri ile birlikte bir Kuva-yi Milliye şehridir. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz’ın dikkat çektiği gibi,” Tarihi şanlı zaferlerle dolu olan Balıkesir ve çevresinde Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ve Parti Pehlivan yönetiminde Sındırgı Dağları’nda başlayan çete hareketi, kısa zamanda Gönen Dağları’nda Nuri Efe, Edremit Dağları’nda Akça ve Dalkıran Mehmet Efeler, İvrindi Dağları’nda Koca Müdür, Tevfik Bey kumandasındaki müfrezeleriyle birleşerek Yunanlılar’a ağır kayıplar verdirdiler. Bu harekât Yunan cephesi gerisinde yürütülen tek çete hareketiydi.Her parçası kanla dolu, savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, Balıkesir’in başlatmış olduğu bu bölgesel savunmadan feyz almış ve Milli Mücadele’nin devleşen ili olarak tarihteki yerini almıştır.”

 

İşgal  ve esaret yıllarında dağlarda ve tepelerde, ovalarda Kuva-yi Milleyiciler ve gönülle müfrezelerin onurlu direnişinin ve mücadelesinin izini  günümüzde sürmek istiyorsanız gözümüzün ucundaki  işgalcilerin korkulu  rüyası Çakmak Bayırı’na bir bakın..  Büyük Taarruz sonrası hızla bozguna uğrayıp kaçan Yunan’dan kendini kurtaran Balıkesir yanı sıra Gönen’de  Yıldırım Müfrezelerini oluşturan evlatlarıyla kendini kurtaran bir kenttir. Kuva-yi Milliyeci evlatlarımıza şükran ve minnet  duyuyoruz.Hepsi bu kentin aynı zamanda onur abidesidir ve hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz..

 

16 Mayıs Kuva-yi Milliye Günü’müz kutlu olsun ve ve Kuva-yı Milliye kenti ve merkezi olan Balıkesir,  İstiklal Madalyası ile taçlandırılsın..

Kaynak: Editör:
Etiketler: 16, Mayıs, ve, Gönen.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı