Açlık sınırı 5 bin TL’yi aştı
Haber
28 Nisan 2022 - Perşembe 11:19 Bu haber 2956 kez okundu
 
Açlık sınırı 5 bin TL’yi aştı
Türk-İş nisan ayı açlık-yoksulluk sınırı araştırma sonuçları açıklandı. Açlık sınırı 5 bin 353 TL olurken, 12 aylık mutfak enflasyonu yüzde 85’e ulaştı. Yoksulluk sınırı da, 17 bin 340 TL olarak hesaplandı.
Ekonomi Haberi
Açlık sınırı 5 bin TL’yi aştı

Türk-İş nisan ayı açlık-yoksulluk sınırı araştırma sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 5 bin 323 TL olarak belirlendi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 17 bin 340 TL oldu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 965 TL’ye yükseldi.

RAMAZAN SONRASI YENİ ZAM

Araştırma sonuçları ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede, “İçinde bulunduğumuz enflasyonist dönem tüketici alışkanlıklarında önemli değişikliklere yol açıyor. Marketlerde ve semt pazarlarında toplu alışveriş azalıyor, az ve sık alışveriş artıyor. Daha küçük paketler, daha ekonomik markalar tercih ediliyor. Tüketicinin özel markalı (private label) ucuz ürünlere yönelmesi indirim marketi sayısını ülke genelinde 34 bine yükseltti. Martın son haftası Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sanayicilere sattığı buğdaya yüzde 22 oranında zam yaptı. Bu nedenle buğday içeren gıda ürünlerine de tüketiciye yansıyacak şekilde ramazan bayramı sonrasında bir zam yapılması durumu ortaya çıktı.” denildi.

 

 

Dişi sığır sayısının azalması ve yüksek maliyetlerin üzerine bir de turizm sezonundaki talep artışı eklendiğinde, çözümleri bulunmazsa dana kuşbaşının yaz aylarında 175 TL’yi geçmesinin öngörüldüğü vurgulanan değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:

“Elektrik fiyatlarına yapılan yüksek zamlardan dolayı daha az sulama yapılan yerlerde sınırlı gübre kullanımının da ilave olumsuz etkisiyle verim kaybı olacak. Zamlar öncesindeki gibi gübreleme ve sulamaya devam edilen yerlerde ise maliyetler artacak. Bu çıkmazın doğal sonucu olarak, yaz aylarında gıda fiyatlarında eğer olursa önceki yıllara kıyasla çok sınırlı bir gerileme olacağı şimdiden öne sürülebilir.”

MUTFAK ENFLASYONU

Türk-İşin araştırmasında mutfak enflasyonu ile ilgili ortaya çıkan sonuçlar da şöyle oldu:

 

 

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,02 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 85,02 olarak hesaplandı. Dört aylık değişim oranı yüzde 29,91 oldu.”

VATANDAŞ BORÇLU

Enflasyonun bir yandan yurttaşların alım gücünü düşürürken diğer yandan, temel ihtiyaçlarını dahi alabilmeleri için onları borçlandırmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada şu bilgiler verildi:

“Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı Şubat 2021’de 68 bin kişi iken, 2022’nin şubat ayında yüzde 154 artışla 173 bine yükseldi. Ayrıca, TBB Risk Merkezi verilerine göre, 2022 Şubat ayı itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 50 artış ile 31 milyar TL oldu.

2022-23 kış aylarında elektrik kullanmak ve ısınmak şimdiden çetinleşmeye başladı. 1 Nisan itibariyle konutlarda tüketilen doğalgaza yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 44,3 zam geldi. Sanayi ve ticarethaneler gibi tüketicilerin kullandığı doğalgaza ise yüzde 50 oranında yapılan zam, önümüzdeki ayların fiyat artışlarına zemin hazırladı. Uluslararası kuruluşların ölçütlerine göre; son 6 yılda Türkiye’nin hem GSYH hem kişi başı gelir açısından gerilemesi bizi dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisi konumundan 21’inci sıraya düşürdü. Artık en büyük ilk 20’de değiliz!”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Açlık, sınırı, 5, bin, TL’yi, aştı,
Yorumlar
Haber Yazılımı