AKÇAY SULAK ALANI İÇİN TOKAT GİBİ RAPOR
Haber
13 Haziran 2022 - Pazartesi 14:17 Bu haber 3072 kez okundu
 
AKÇAY SULAK ALANI İÇİN TOKAT GİBİ RAPOR
Akçay Sulak Alanı’na inşaat ruhsatı veren Edremit Belediyesi’ne Mahkeme’nin atadığı Bilirkişi Heyeti’nden tokat gibi rapor…
Çevre Haberi
AKÇAY SULAK ALANI İÇİN TOKAT GİBİ RAPOR

EDREMİT Belediyesi’nin Akçay Sulak Alanı içerisinde yer alan konut projelerine verdiği inşaat ruhsatları dava konusu olmuştu. Kazdağı Koruma, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği’nin ruhsatların iptaline ilişkin Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde açtıkları dava devam ediyor. Mahkemenin tayin ettiği Bilirkişi heyeti ise konuyla ilgili raporunu hazırladı. Rapor, Edremit Belediyesi’nin sulak alanda inşaat ruhsatı vermesinin sakıncalarına işaret ediyor. Söz konusu bilirkişi raporu, yürütmenin iptalini öngörüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bilirkişi raporu için, “ders niteliğinde” ifadelerini kullandı.

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bilirkişi raporu hakkında şu açıklamaları yaptı:

 

RAPOR TEK KELİMEYLE MÜKEMMEL!

“Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay” adlı bir konut projesi için verilen inşaat ruhsatlarının söz konusu alanla ilgili mevcut imar durumu, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olması nedeniyle Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğimiz,  Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği, Zehra ERKÜN ve Fazilet UYSAL tarafından Balıkesir2. İdare Mahkemesi’nde, yürütmenin durdurulması ve ruhsatların iptali talebi ile 2021/1069 Esas No ile dava açmıştık. Dava kapsamında 11.05.2022 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmıştı. Avukatımız Cem Altıparmak, davacı kurumlar ve uzmanlarımızın katıldığı keşfinin dört gözle beklediğimiz 08.06.2022 tarihli raporu elimize ulaştı. Rapor tek kelime ile mükemmel.

 

MEKANSAL PLANLAR YAPIM YÖNETMELİĞİNDE GEÇERLİLİĞİ YOK!

Bilirkişi Raporunda özetle, Edremit Belediyesi tarafından Enginkent Akçay Konut Projesi ile ilgili verilen İnşaat ruhsatlarının bulunduğu parsellere ilişkin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenmiş ve onaylanmış herhangi bir imar planı yoktur, Edremit Belediyesi’nin inşaat ruhsatlarına dayanak yaptığı Mülga Zeytinli Belediye Meclisinin 10.07.1980 tarih ve 11/52 sayılı kararı geçerli değildir, Edremit Belediye Meclisinin 03.12.2019 tarih ve 517 ile 529 sayılı, 1980 planlarını yürürlüğe soktuğu kararlarının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre herhangi bir geçerliliği yoktur, Edremit Belediye Başkanlığınca “Enginkent Akçay Projesi “için verilen imar durumları ve ruhsatlar, yürürlükte bir plan olmadan verilmesi sebebiyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uygun değildir, İnşaatına başlanan ve devam eden söz konusu yapılaşmaların mevcut ekolojik sistemi olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne uygun değildir denilmektedir.

 

“AKÇAY SULAK ALANI İÇİN UZUN SÜREDİR MÜCADELE EDİYORUZ”

Raporun son bölümünde aşağıdaki ifade yer almaktadır: Gerekçeleri ile dava konusu alanda yasal mevzuata uygun olarak hazırlanmış ve onaylanmış bir imar planı olmadığı için, yürürlükte bir imar planı bulunmaması sebebiyle Edremit Belediye Başkanlığınca verilen yapı ruhsatlarının uygun olmadığı ve mevcut yapılaşma çabasının bölgenin sulak alan ve koruma alanı değerlerine olumsuz etkileri sebebiyle yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır. Rapor oldukça açık ve net: Enginkent Akçay projesi için Edremit Belediyesi tarafından verilen ruhsatlar geçersizdir. Kuşların, kaplumbağaların, yılanbalıklarının, börtü böceklerin yaşam hakkı için, bölgemizin tek sulak alanı olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nı imar rantı ve OSB gibi projelerden korumak için  “Akçay Sulak Alan Savunması” olarak uzun süredir mücadele ediyoruz.

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS KARARINI İPTAL ETMEK ZORUNDA KALDI”

Suç duyurularımız ve açtığımız dava üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi söz konusu alana moloz dökülmesine izin veren Belediye Meclis kararını iptal etmek zorunda kaldı, Sulak Alan Yönetmeliğine aykırı olarak Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bir kısmında  Edremit Süs Bitkileri Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması için 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı değişikliği ve diğer uygulama planlarının iptali için açtığımız dava sürüyor, Uzmanlarımızca hazırlanan “Akçay Sulak Alanı Ekosistem Değerlendirme Raporu” doğrultusunda Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın tescili için yaptığımız başvuru sonucu alanın yaklaşık 50 hektarının Derneğimizin STK temsilcisi olarak katıldığı Mahalli Sulak Komisyonu tarafından “Mahalli Sulak Alan” olarak tesciline karar verilmiştir.

 

MAHKEMENİN VERECEĞİ KARAR BEKLENİYOR

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanın önemli bölümleri Cumhurbaşkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Kesin Korunacak Hassas Alan”, “Nitelikli Doğal Koruma  Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. Sabırla, azimle mücadele ediyoruz ve kazanıyoruz! Şimdi artık Balıkesir İdare Mahkemesi’nin, bilirkişi raporu doğrultusunda, Enginkent Akçay Projesi’nin inşaat ruhsatları için yürütmeyi durdurma ve ruhsatların iptaline ilişkin karar vermesini merakla ve heyecanla bekliyoruz.”(Balıkesir POLİTİKA)

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: AKÇAY, SULAK, ALANI, İÇİN, TOKAT, GİBİ, RAPOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı