Arıcan: Cumhuriyet Çınarı
Haber
28 Ekim 2022 - Cuma 15:03 Bu haber 1748 kez okundu
 
Arıcan: Cumhuriyet Çınarı
Cumhuriyetimizin ilanının 99. yıl dönümüyle ilgili Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Manşet Haberi
Arıcan: Cumhuriyet Çınarı

Anadolu topraklarının düşman işgalinden kurtuluşu ve Cumhuriyet Devleti’nin kuruluşunun 99.yıldönümünü ülke ve millet olarak  törenlerle ve coşku içerisinde kutluyoruz.

 

Büyük Taarruz sonrası emperyal ülkelerin taşeronu işgalci Yunan’ın 9 Eylül’de İzmir’de denize dökülmesi ve kalan düşman artıklarının 17 Eylül’de Bandırma ve Erdek’ten temizlenmesiyle Yeni ve Genç Türk Devleti’nin varlığı ve geleceği 24 Temmuz 1923 yılında Lozan Antlaşmasıyla tüm dünya da hem tescillenmiş hem de güvence altına alınmış oldu.

 

İşgal ve milli mücadelenin bağrında 23 Nisan 1920’de  Millet Meclisi’nin açılışı sonrası düşman işgalinden ülkenin  kurtuluşu sonrası  ikinci hükümetin kurulmasıyla  13 Ekim’de  Ankara hükümet merkezi oldu. İşgalci düşman ve ordularına karşı milli kurtuluş savaşının muzaffer kılınması ve işgal ve savaşın bağrında ‘Egemenlik Yayıtsız ve Şartsız Milletindir’ şiarıyla Millet Meclisi’ni açarak Yeni ve Genç  Cumhuriyet Devleti’nin temellerini atan Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının Meclis Hükümeti ve yönetiminin  Lozan sonrası nasıl bir rejimi benimseyeceği  hem ülke de hem de uluslararası  alanda merakla beklenen bir konu idi.O güne kadar Meclis Hükümeti ve Mustafa Kemal’in de Hükümet başkanı olarak konumlandığı  ülke de rejim tartışmalarının bitirilmesi  ortak arzu idi.

 

27 Ekim 1023’te İcra Vekilleri  Heyeti’nin istifası ve yeni  hükümet listesinin  oluşturulması çalışmalarının yooğunlaştığı günlerde  28 Ekim ‘de Çankaya Köşkü’nde İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa, Kemalettin Sami Bey'in de yer aldığı akşam yemeğinde Mustafa Kemal, 'Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz'sözleri ile yeni dönem için rejimin adını koymuş oldu: CUMHURİYET.!

 

Masadaki  herkesin  bu düşünceye katılması sonrası  29 Ekim’de ilan edilecek Cumhuriyet ilanı için  devlet törenleri için hem bu düşünceler   herkesle paylaşıldı hem de  görevlendirmeler yapılıp,hazırlıklar programlandı. Aynı gece Hükümet Başkanı Mustafa Kemal ile İcra Vekilleri Heyet Başkanı yani Başbakan İnönü ile 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı.

 

29 Ekim’de toplanan Meclis’de "Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra saat 20.30'da oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla Cumhuriyet'in ilanı kabul edildi. Cumhuriyet'in ilanı "Yaşasın Cumhuriyet" sesleri ve alkışlarla karşılandı. Ardından cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

 

Aynı Meclis oturumunda hükümetin kurulma şekli de belirlendi. Buna göre, cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı. Bu uygulamayla, Meclis Hükümeti Sistemi yerine parlamenter rejime geçilmiş oldu.Parlamenter sistemdeki olumsuzluklar ve yaşanan sürekli tıkanma ve bunalımlar neticesinde ise 2017 yılında gerçekleşen referandum ile ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet  sistemi’ne geçilerek 9 Ekim 2018 tarihinden bugüne  Cumhuriyet rejimi  bu sistemde ürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılıp ve yerine getiriliyor.

 

Gönen GÜRSES gazetesi olarak, 99 yaşındaki ulu çınarımız Cumhuriyet’imizin kuruluş yıldönümünü ve bayramını   kutluyoruz. Yaşasın Cumhuriyet.!

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Cumhuriyet, Çınarı,
Yorumlar
Haber Yazılımı