Arıcan: Siyasi matematik.!
Haber
09 Kasım 2022 - Çarşamba 09:53 Bu haber 1694 kez okundu
 
Arıcan: Siyasi matematik.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, 2023 yılı Haziran'ında gerçekleşecek C.başkanlığı ile genel seçimler yanı sıra 2024 yılı Mart'ın da gerçekleşecek yerel seçimleri değerlendirdi.
Manşet Haberi
Arıcan: Siyasi matematik.!

2023 yılında C.başkanlığı ile milletvekili genel seçimlerini  gerçekleştirerek, 2024 yılında ise yerel seçimleri yaparak hem C.başkanımızı hem TBMM’de görev yapacak milletvekillerini, seçmen olarak seçtikten sonra 81 il ve 911 ilçenin belediye başkanlarını ve yerel yönetimlerini seçmiş olacağız.

 

Keza, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2020 beyanlarına  göre ise yaklaşık 85 milyon nüfusa sahip ülkemizde 101 siyasi parti faaliyetlerini halen sürdürüyor. Seçim kanununa göre,bir  siyasi partinin kuruluşunu gerçekleştirmesi tek başına seçime girmesi  için yeterli değil. Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilatını kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Meclis’te 20 milletvekilinden oluşan grubunun bulunması gerekiyor. 2020 yılında açıklanan YSK verilerine göre, seçimlere katılabilme hakkına sahip 15 siyasal parti bulunuyor ve TBMM’de halen 13 siyasi parti temsil ediliyor.

 

Bu tablo ve rakamlar önemli. Çünkü, siyaset aynı zamanda bir matematik işi ve siyasetin matematiğinden  de vazgeçtik, görünen o ki, biz, takvim hesabını bile yapamıyoruz.

 

Meclis içi ve dışı tabloya bakıldığında ülkemizde her ideolojik ve politik görüş liberalinden sosyal demokratına, muhafazakârlardan milliyetçilere, komünistlerden siyasal İslamcılara hemen her görüşten insanımız düşünce ve örgütlenme özgürlüğünü kullanarak, yerel ya da genel anlamda iktidar mücadelesini veriyor. C.başkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz günden bugüne ise, siyasal partiler kurdukları ‘Cumhur’ ve ‘Millet İttifakları’ aracılığıyla C.başkanlığı yanı sıra genel ve yerel seçimlere hazırlanıyor. Bu çerçevede seçim sistemi zaman zaman TBMM kararıyla güncelleniyor.

Ülkemizde demokratik hukuk düzenini, kamu ve yerel idare ile  yönetimini doğrudan ilgilendiren siyasal

yaşamımızla ilgili bu gerçekleri neden dile getirme ihtiyacı duyduğumuzu belirtelim?

 

Çünkü, Türkiye seçim sathına girdi ve seçim tarihi belli olup YSK seçim takvimini açıklamamış olsa da TBMM’de temsil yetkisine sahip partiler ile TBMM dışında faaliyet gösteren tüm siyasal partiler, kurulu ittifaklar veya dışında seçim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

 

Ancak, ortada  bir gariplik ve ilginçlik var. Ülkemizde 20 yıldır iktidarda bulunan, genel ve yerel seçimlerde siyasal başarısını kanıtlamış AK Parti’nin kurucusu olduğu ‘Cumhur İttifakı’ paydaşları MHP ile BBP aylar ve en az bir yıl öncesinden C.başkanlığı adayı olarak mevcut C.başkanı Erdoğan’ı kamuoyuna ilan etmiş olmalarına karşın ana muhalefet partisi CHP’nin liderliğinde kurulmuş, resmi olarak 6 partinin oluşturduğu ‘yuvarlak masa’  yani ‘Millet İttifakı’ seçimlere 7 ay kalmış olmasına karşın hala C.başkanlığı konusunda aday bilmecesini çözemedi.! Ne ABD ne de İngiltere ziyaretlerinden de ‘hamburger’ ile kayıp 8 saatin dışında hiçbir şey çıkmadı.! Kimine göre Ocak kimine göre seçim tarihinin belirlenmesi YSK’nın da seçim takvimini açıklaması ile C.başkanı adayının kim olacağı açıklanacak.!

 

Seçmen ve partililer ise  süreci ve yaşananları ibretle ve sabırla bekleyerek, izliyor. YSK’nın gerçekleşmesi öngörülün seçimlerden 90 gün önce seçim takvimini yasal olarak açıklama yetkisi bulunduğu ve olası bir erken seçim kararının da bulunmadığı dikkate alındığında bu 7 aylık süre fiilen 5 aya düşüyor ve en geç Mart sonu Nisan başında  seçim tarihi netleştirilerek YSK’nın seçim takvimini açıklaması bekleniyor.

 

Gerisi seçmen ile Allah’a kalmış.!!!

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Siyasi, matematik.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı