Arıcan: Tercih ve yol ayrımı
Haber
26 Aralık 2022 - Pazartesi 11:33 Bu haber 1641 kez okundu
 
Arıcan: Tercih ve yol ayrımı
Gazeteci-Yazar Arıcan, yeni asgari ücret ve neoliberal kaphitalizmin yşadığı ekonomik açmazı ve iflasını değerlendirdi.
Manşet Haberi
Arıcan: Tercih ve yol ayrımı

Yeni yıla sayılı günler ve saatler kala asgari ücretin açıklanması konusunda meraklı bekleyiş nihayet son buldu ve  asgari ücretin 8 bin 506 TL.olacağı açıklandı.

 

Nüfusumuz 85 milyon ve toplam nüfusumuz içinde 34 milyon  çalışanımız var. Çalışan nüfusumuzun da önemli bir kesimi asgari ücrete endeksli yaşamını sürdürüyor. Yüksek enflasyon ve aşırı payat pahalılığı karşısında yeni asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte ber nebze ekonomik olarak nefes alacak asgari ücretliler ise, yeni yılla birlikte umutlu olmanın ötesinde endişeli.

 

Neden?

 

Çünkü, asgari ücrette sağlanmış artışla birlikte yüz binler ve milyonlar daha zamlanmış maaşlarını cebine koyamadan özellikle gıda ve konutta yaşanan fiyat artışları ile geçim sıkıntıları ve alım güçlerinde hiçbir değişiklik yaşanmayacağı kaygı ve endişesi içerisinde. Başkan Erdoğan ve hükümette olayın farkında olduğu içindir ki, asgari ücrette yaşanan artışla birlikte  fırsat bu fırsat diyerek başta gıda ve konut olmak üzere piyasalarda etiket oyunları ve fahiş fiyat uygulamalarına karşı sert önlemler alınacağı, denetimlerin arttırılacağı  konusunda sürekli uyarıcı açıklamalarda bulunuyor.

 

Etkili oluyor mu, hayır.!

 

‘Serbest piyasa’ adı altında, bir anlamda herkes bildiğini okuyor. Keza ,kamu eliyle kamu hizmetlerine ve ürünlerine yapılan aşırı zamlara dikkat çekilerek, devlet eliyle sürdürülen ekonomik-politika sorgulanıp, eleştiriliyor.

 

Siyaset bir yana, tüm ülkeler, küresel bir ekonomik krizin yarattığı ağır sonuçlarla yüzleşiyor. Krizin, tüm ülkelerde çalışan ücretli kesimlere, üreticilere  çıkardığı fatura çok ağır.’gelişmişinden’ gelişmekte olan ülkelere kadar çalışan ücretli ve üretici kesimlerin milli gelirden aldıkları payın düşmesi beraberinde sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Yine tüm ülkelerde toplumun geniş kesimleri devlet yönetimlerinin, hükümetlerin kamu adına çalışan ve emekli kesimler adına piyasalara müdahale etmesini,üretimi desteklemesini, maliyetleri düşürmesini, çalışanların ve emeklilerin  alım gücünü arttırmasını ve yaşam düzeylerinin, refahının korumasını talep ediyor.

 

Dünyada tüm ülkelerin ekonomik ve sosyal açıdan yaşadığı yapısal bir sorun var. ’Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler’ anlayışında özetlenen  kapitalizmin neoliberal politikalarının yetersizliği ve yanlışlıkları sorgulanıp tartışılırken, ekonomi ve sosyal yaşamda devletçiliğin belirleyici olduğu karma ekonomik model öne çıkıyor. Karma ekonomik model, bize yabancı bir ekonomik model olmadığı gibi Cumhuriyetin ilk yıllarında  Mustafa Kemal’in uyguladığı ve tercih ettiği ‘üretim’ odaklı bir ekonomik model. ulusal bağımsızlığı ve egemenliğin korunmasını, ‘yerli’ ve ‘milli’ üretimi gözetip, içeriyor.

 

Asgari maaş bir ülkedeki refah seviyesini ekonomik yapıyla ilişkilendiren en önemli faktörlerden biri. Ancak, refahın artışı ise, günümüzde ne kadar ürettiğinizden ziyade ne ürettiğinize yani niteliğe dayanıyor. Dolayısıyla, daha fazla refaha kavuşmak, daha nitelikli iş gücü ile nitelikli yani katma değerli ve teknolojik ürün üretmemizden  geçiyor.

 

Bu yön ve niteliğiyle kısır ve anlamsız tartışmaların, olayları kişiselleştirerek yol alabilmenin sonu ve kimseye bir yararı yok. Türkiye, ekonomide yapısal sorunlarını aşarak, yapısal dönüşümlerini  bir an önce gerçekleştirip, üretim odaklı bir ekonomik-politikayla, ulusal bağımsızlığını ve egemenliğini titizlikle koruyup, yeni yılda emin adımlarla yoluna devam edebilmeli.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Tercih, ve, yol, ayrımı,
Yorumlar
Haber Yazılımı