Atık toplayıcılarına ‘mesleki statü’
Haber
09 Nisan 2022 - Cumartesi 15:37 Bu haber 2994 kez okundu
 
Atık toplayıcılarına ‘mesleki statü’
Türk-İş atık toplayıcılarına iftar düzenledi. Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum atık toplantılarına ‘mesleki statü’ vereceklerini bildirdi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay son yılların en yüksek enflasyonu yaşandığını, sorunlarımız olduğunu ama birlik içinde aşacağımızı söyledi
Ekonomi Haberi
Atık toplayıcılarına ‘mesleki statü’

 

Türk-İş geleneksel hale getirdiği atık toplayıcılarıyla iftar yemeğini yaptı. İftar yemeğine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, EYT temsilcileri ile Türk-İş yönetiminin tamamı da katıldı.  Yüzlerce atık toplayıcının katıldığı iftar yemeğinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sokak atık toplayıcılarının çalışma koşullarına ilişkin, "Çekçekleriyle dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan kardeşlerimizin, daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için sizin mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz" dedi.

25 MİLYON TON GERİ KAZANILABİLİR ATIK

5 yıl içerisinde atık toplayıcılarının 25 milyon ton geri kazanılabilir atığı ekonomiye kazandırdıklarını kaydeden Bakan Kurum, “Tam 30 milyar lirayı vatandaşımızın cebine geri döndürdük. Hepsinden de önemlisi 265 milyon ağacımızı kesilmekten kurtardık. İnşallah yine hep birlikte, el ele yüzde 22,4 olan geri kazanım oranımızı, yıl sonunda yüzde 30'a, 2023 yılında yüzde 35'e çıkaracağız. 2035 yılına geldiğimizde ise geri kazanımda yüzde 60 oranıyla, sıralamada dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz. Hamdolsun Sıfır Atık hareketi hem kısa zamandaki başarısı hem de koyduğu hedeflerle BM tarafından sürekli ödüllendirilen küresel bir çevre hareketine dönüşmüştür. Ben, bu başarının altında iki büyük imza görüyorum. Birinci imza saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye aittir. İkinci imzada ise sizleri görüyorum, atık emekçisi kardeşlerimi görüyorum” diye konuştu.

 

 

MESLEKİ STATÜ

Atık toplayıcılarının, mesleki statü ve itibarlarını artıracaklarını vurgulayan Kurum şunları söyledi:

"Çekçekleriyle dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan siz kardeşlerimizin, daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için de gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için sizin, mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz. Devletin görevi, sizlerin sağlığını korumaktır, koruyacağız. Toplumda saygınlığınızı artırmaktır, artıracağız.

Geçenlerde Urfa Siverekli atık toplayıcı Ali kardeşimiz şöyle demişti: 'Ağabey, sokakta bazen çocuklar görüyorum. Köydeki kardeşlerimi hatırlıyorum, yanlarına yaklaşıp sevmek istiyorum, elbiseme bakıp benden kaçıyorlar. Gençler görüyorum, sohbet etmek istiyorum, üstüme başıma bakıp benden uzaklaşıyorlar.' Ben de ağabeyi olarak şimdi buradan Ali'ye diyorum ki; 'Ali kardeşim sana çok yakında öyle müjdeler vereceğiz ki, artık o çocuklar seni gördüğünde hemen tanıyacak. Yaklaşacak. O gençler, seni gördüğünde sarılacak. Seninle kucaklaşacak.' Bu da bizim Ali kardeşimize, on binlerce atık toplayıcı kardeşimize, ailelerine, çocuklarımıza sözümüzdür."

 

 

Bakan Kurum Aydınlık’a yaptığı açıklamada da atık toplayıcılarının tek tip elbiselerinin olacağını ve üzerinde kimliklerinin yazacağını, bu şekilde istismarların da önleneceğini bilidrdi.

ATALAY: TÜRK-İŞ’İN TEK RESMİ İFTARI

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da atık toplayıcılarıyla 5 yıl önce buluştuklarını hatırlatarak, atık toplayıcılarıyla yaptıkları iftarın Türk-İş’in tek resmi iftarı olduğunu bildirdi. İşçinin, memurun, esnafın ayrı ayrı sıkıntıları olduğunu belirten Atalay, “Son yılların en yüksek enflasyonunu yaşıyoruz. Enflasyon bu kadar yüksek olunca aldığımız zamların fazla bir anlamı kalmıyor. Bu sorunlarımızı da birlik içinde çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği (SATDER) Başkanı Recep Karaman da yaptığı konuşmada 5 yıldır Türk-İş’in sofrasında olduklarını söyledi. Atık toplatıcıları için yasal düzenleme istediklerini vurgulayan Karaman, kendilerine mesleki statü verilmesi durumunda ülke ekonomisine katkılarının daha da artacağını belirtti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Atık, toplayıcılarına, ‘mesleki, statü’,
Yorumlar
Haber Yazılımı