BALIKESİR KUVA-YI MİLLİYESİ 103 YAŞINDA
Haber
18 Mayıs 2022 - Çarşamba 14:44 Bu haber 2804 kez okundu
 
BALIKESİR KUVA-YI MİLLİYESİ 103 YAŞINDA
YUNAN’ın İzmir’i işgalini protesto kararıyla başlayıp silahlı direnişe dönüşen Balıkesir Kuva-yı Milliyesi 103 yaşında. Alaca Mescit’teki silahlı direniş kararının alındığı tarih olan 16 Mayıs Balıkesir’de Kuva-yı Milliye Günü olarak kutlanıyor. Sabah düzenlenen Kuva-yı Milliye Günü yürüyüşünde ise 100. Yıl pankartı taşındı. Kent Konseyi Kuva-yı Milliye Meclisi Başkanı Tahir Korucuoğlu, Balıkesir Valiliği’nin öncülüğünde yapılan toplantılarda zaferin 100. Yılına atfen tüm etkinliklerde 100. Yıl ifadesinin kullanılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Bölge Haberi
BALIKESİR KUVA-YI MİLLİYESİ 103 YAŞINDA

 

KUVA-YI MİLLİYE Anıtı’nda düzenlenen törende ise protokol üyeleri ve bir grup öğrenci dışında katılım olmadığı gözlendi. Her ne kadar ‘coşkuyla kutluyoruz’ desek de, Balıkesir halkını içine çekecek coşkulu bir program yoktu. Anıttaki törende Vali Hasan Şıldak hazır bulundu; Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz katılmadı. Büyükşehir’i Başkan Vekili Birol Şahin temsil etti. Törende Balıkesir’in milli mücadele sürecindeki etkisi ve kararlılığına vurgu yapıldı, İstiklal Madalyası için gerekli girişimlerin yapıldığına dikkat çekildi.

 

Kuvayi Milliye hareketinin 103’ncü yılı kutlandı

16 Mayıs 1919 tarihinde düşman işgaline karşı Alacamescit’te bir araya gelen 41 Bayram Adam’ın yaktığı Kuvayi Milliye ateşinin 103’ncü yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı. Adnan Menderes Mahallesi’nde yer alan Kuvayi Milliye Anıtı’nda düzenlenen törende Balıkesir’e İstiklal Madalyası’nın verilmesi gündem oldu.

Kuvayi Milliye Günü kutlamalarının ikinci durağı Kuvayi Milliye anıtı oldu. Kuvayi Milliye ateşini yakan 41 Bayrak Adamın anıldığı gün dolayısıyla anıta Türkiye haritalı çelenk sunuldu. Vali Hasan Şıldak, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ersin Dinç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey ve protokol üyelerinin katıldığı törende Kuvayi Milliye şehitleri anıldı.

Halk oyunları ile başlayan törende daha sonra Vali Hasan Şıldak, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ersin Dinç ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin’in Türkiye haritalı çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Törende Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin yaptığı konuşmada Balıkesir’e İstiklal Madalyası verilmesi için gerekli çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi.

 

“Milli mücadele Balıkesir’den başladı”

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“16 Mayıs 1919’da düşman güçlerini Balıkesir’e sokmamak için Okuma Yurdu ve Alaca Mescit ‘de toplanan kahraman Balıkesir halkı aldığı kararlar ve gösterdiği azimle Milli Mücadele’yi başlatmıştı. Kuvayı Milliye hareketlerinin başlangıcı olan bu tarih, her yıl şehrimizde büyük bir coşku ve heyecanla kutluyoruz. O günlerde Milli Mücadele’yi başlatan ve bu topraklar için canını veren şehitlerimizi ve bedel ödeyen gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

 

“Vatan sahipsiz bırakılmadı”

Bundan 103 yıl önce Okuma Yurdu ve Alaca Mescit toplantıları 5 Kongre ile olgunlaşarak, milletçe topyekun mücadeleye girişilmiş ve vatan sahipsiz bırakılmamıştır. İşte o gün başta Balıkesir olmak üzere bütün Anadolu’yu bir araya getiren ruh Kuvayı Milliye ruhudur. Bu ruh bütün imkansızlık içinde canlarını ortaya koyarak vatan savunmasını bırakmayan atalarımızın ruhudur. Bu gün de bizlere atalarımızın emaneti olarak yaşayan bu ruh ile Milli Mücadele verilmiş ve Kurtuluş Savaşı kazanılmıştır. Savaşmaktan yorgun düşen Anadolu, Balıkesir’in başlattığı, Balıkesir’de yanan bu Kuvayı Milliye ateşinden ilham almış ve şehrimiz Milli Mücadele’nin destansı sayfasının kahramanı olmuştur.

 

“Balıkesir İstiklal Madalyası ile taçlanmalı”

Tarihi önemi son derece yüksek olan güzel şehrimiz Balıkesir’in Milli Mücadele’deki öncülüğünün, ortaya koyduğu duruş ve fedakarlığının İstiklal Madalyası ile taçlandırılmasını çok önemsiyoruz. Bu sebeple Büyükşehir Belediye Meclisinde İstiklal Madalyası talebimiz oybirliği ile kabul edilmiştir. Ardından İstiklal Madalyası talebimize zemin oluşturacak bir çok çalışmaya imza attık. Talebimizin en kısa zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alınarak kabul edilmesi en büyük dileğimizdir.

 

“Atalarımıza çok şey borçluyuz”

Kuvayı Milliye ateşini yakarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en büyük rolü oynayan kahraman Balıkesirli atalarımıza çok şey borçluyuz. Bunun bilinciyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bütün milli mücadele kahramanlarımız, vatanı ve milleti için gözünü kırpmadan ölüme yürümüş bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan bütün Balıkesirli hemşerilerimizin Kuvayı Milliye Günü’nü kutluyoruz.”

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: BALIKESİR, KUVA-YI, MİLLİYESİ, 103, YAŞINDA,
Yorumlar
Haber Yazılımı