Balıkesir'de tarımın geleceği düşündürücü
Haber
18 Mayıs 2022 - Çarşamba 14:55 Bu haber 2026 kez okundu
 
Balıkesir'de tarımın geleceği düşündürücü
Balıkesir’de 2004-2020 yılları arasında üreticinin tarımdan kopmasından dolayı işlenen tarım arazi 67 bin 54 hektar azaldı. Burhaniye ve Gömeç’in toplam yüzölçümlerinden daha fazla olan işlenen tarım arazisi azalışının altında girdi maliyetlerindeki artışlar, kırsaldaki genç nüfusun kente göçü ve üreticiye yeterli desteğin verilmemesi yatıyor.
Bölge Haberi
Balıkesir'de tarımın geleceği düşündürücü

 

Balıkesir’de 16 yılda işlenen tarım arazisindeki düşüş Burhaniye ve Gömeç ilçelerinin yüzölçümlerini geçti. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre 360 bin 305 hektar işlenen tarım arazisi bulunan Balıkesir’in 2020 yılında bu oran 293 bin 251 hektara düştü. Balıkesir’deki verimli ovaları ve sulama kanallarına karşın 67 bin 54 hektar alanda tarımsal faaliyet yapılmaması endişe yarattı. Balıkesir’de 360 bin 305 hektar işlenen tarımsal alanın yıllar içerisinde 293 bin 251’e düşmesinin altında, girdi maliyetlerindeki dev artış,  üreticinin emeğinin karşılığını alamaması ve kırsaldaki genç nüfusun tarımdan kopması yatıyor. Kırsalda çiftçiliği 50 yaş üzeri kişilerin yoğunlukta yaptığına dikkat çeken uzmanlar, genç nüfusun kırsala dönmemesi durumunda 10-15 yıl sonra daha büyük sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi. Öte yandan son dönemlerde Balıkesir’de kırsaldaki arazi ve tarla satışlarındaki yaşanan patlamada üreticinin tarımdan koptuğunu gözler önüne seriyor.

AKBIYIK MALİYETLERDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, geçtiğimiz günlerde üretim girdilerindeki artıştan dolayı çiftçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çeken bir açıklamada bulunmuştu. Çiftçinin üretim maliyetlerinden dolayı topraktan koptuğunu belirten Akbıyık, “Son iki yıldır girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Devlet önceden dekarına 8 lira destek veriyordu bunu 16 liraya yükselterek yüzde 100 desteği arttırdı ancak bu süreçte 180-200 lira bandından satılan gübrede 800 liraya kadar yükseldi, şimdi 650 liradan satılıyor. Yani sadece gübreye yüzde 300 artış geldi. Hiçbir tüketim ürününde üç katı bir artış yaşanmadı. Mazottaki büyük artışlardan sonra gübredeki bu artış karşısında da zor durumda kalan üreticiler toprağa gübre atmadan tarım yapmak zorunda kaldı. Balıkesir’de de  durum bundan ibarettir. Maalesef dekarında 400-500 kg buğday verimi yapan tarlalar bu sene 200-250 kg verim sağlayacak. Bu da ciddi bir verim kaybı demektir.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Balıkesir'de, tarımın, geleceği, düşündürücü,
Yorumlar
Haber Yazılımı