Bardakçı: Bu saçmalığa beni alet etmeyin.!
Haber
14 Eylül 2022 - Çarşamba 16:17 Bu haber 1739 kez okundu
 
Bardakçı: Bu saçmalığa beni alet etmeyin.!
Tarihçi Murat Bardakçı, sosyal medyada yayılan "Atatürk'ü Samsun'a Vahdettin gönderdi" sözlerine açıklık getirdi. Sözlerinin kırpıldığını söyleyen Bardakçı, "Atatürk'ü Vahdettin gönderdi aptallığını, saçmalığını bana mal etmeyin" dedi.
Türkiye Haberi
Bardakçı: Bu saçmalığa beni alet etmeyin.!

Habertürk'te yayınlanan "Teke Tek" programında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'in başlattığı Sultan Vahdettin ile tartışılan sözleri konuşuldu.

Programda Murat Bardakçı kendisine mal edilen Atatürk'ü Vahdettin Kurtuluş Savaşı için gönderdi sözlerini yalanladı.

 

 

"AHLAKSIZLIK ETMEYİN"

Konuşmasının kesildiğini söyleyen Bardakçı sinirlenerek "Atatürk'ü Vahdettin gönderdi aptallığını saçmalığını bana mal etmeyin" ifadelerini kullandı. Konuşmasının kesildiğini belirten Murat Bardakçı, "Ahlaksızlık etmeyin konuşmayı kesmeyin!" dedi.

Vahdettin'in yanlış zamanda tahta çıktığını çok büyük hataları olduğunu ancak hain olmadığını söyleyen Bardakçı, "Bütün korkusu İstanbul'un elden gitmesi. Osmanlı'da bu korku vardır. 'Yunan ordusunu getiririz' diyorlar." dedi.

Bardakçı programda şunları söyledi: 

 

 

"19 Mayıs'ta bütün mesele nereden çıkıyor biliyor musunuz? Falih Fıfkı Atay'ın uydurduğu bir konudur. Pusulasız vapur, dümeni bozuk dalgalarla boğuşa boğuşa gidiyor. Böyle mit uydurursanız tepki olur. 

Vahdettin göndermemiştir. Bu devlet operasyonudur. Cumhuriyet gazetesi çıkardığım kitabı iyi okusun bana desteksiz çamur atmadan önce. 

Vahdettin, İngilizlerle iyi geçinerek işgali sonlandırma düşüncesinde. İngiliz hayranlığından ziyade korku ağır basıyor.

"VAHDETTİN'İN İMZASI PROSEDÜR GEREĞİ"

Devletin bir kanadı 'bir şey yapmamız lazım' diyorlar. Ali Fuat Paşa, Kazım Karabekir, Mustafa Kemal Paşa bunlar gönderilir. Elini kolunu sallayarak bir adam 'ben geldim organizasyon yapalım' diyemez. Resmi tayin lazım. Sultan Vahdettin imzalamıştır. Vahdettin kararnameyi 'git memleketi kurtar' diye yapmıyor. Vahdettin prosedürü yerine getirmiştir son imza sahibi olarak.

 

 

"NE VAHDETTİN GÖNDERMİŞTİR NE DE MUSTAFA KEMAL TEK BAŞINA YAPMIŞTIR"

Vahdettin'in imzaladığı iradeyle gitmesi başka bir şeydir. Ama Vahdettin'in git paşa memleketi kurtar demesi başka bir şeydir. Öyle bir şey yok. Ne Vahdettin göndermiştir ne de Mustafa Kemal tek başına yapmıştır bu işi hala iddia edildiği gibi. Bütün belgeleri yayınladım. Devlet aklıdır, devlet operasyonudur. Türk devletine yakışan da budur. O vaziyette böyle bir organizasyonu yapabilmiştir. Vahdettin zincirin son halkasıdır. Operasyonu hazırlayanlar askerlerdir. Devletin kurucusu da askerlerdir aynı ekip kalanlar cumhuriyeti kurmuşlardır."

‘APTALLIĞI BANA MAL ETMEYİN’

O sözleriyle ilgili Habertürk’te Teke Tek programına katılan Bardakçı şöyle konuştu:

Ben Şahbaba’yı bundan 25 sene önce yayınladım. Muhafazakâr, laik, sağcı, solcu Şahbaba’dan misal gösterenler vardı. Bugün Cumhuriyet’te bir yazı çıktı, bana o sözleri saray söyletiyormuş. Cesareti varsa çıksın karşıma. Sahte isimle atmak kolaydır. İnternette günlerdir Mehmet Barlas’la yaptığımız bir programda konuşmam yayınlanıyor. O konuşma 5 yıl öncedir. Konuşmanın yarısını kesmişler. Gönderme kararnamesi vardır, devlet operasyonudur diyorum. 19 Mayıs’ın devlet operasyonu olması, devletin gücünü ve büyüklüğünü gösterir. Defalarca yazdım, ‘Vahdettin gönderdi’ aptallığını, saçmalığını bana mal etmeyin dedim. Bir başka konuşmamdan bahsediliyor. Vahdettin’in hatıraları bende fakat koruma kanunu gereği yayınlayamıyorum, yayınlarsam ortalık birbirine girer demişim. Dedim ki, ‘bunları yayınlamayı düşünmüyorum, hukuki mesele var’ dedim. Atatürk’e saldırmak istiyorsanız, o edepsizliği yapacaksınız beni niye alet ediyorsunuz? 19 Mayıs’ta bütün mesele nereden çıkar? Falih Rıfkı’nın uydurduğu bir konudur maalesef. Çok büyük kalemdir. Pusulasız gemi, fırtınalarla boğuşa boğuşa gitti diye bir mit ortaya atmıştır. Vahdettin göndermemiştir, bu devlet operasyonudur.

 ‘VAHDETTİN ‘GİT PAŞA MEMLEKETİ KURTAR’ DEMEMİŞTİR’

Elini kolunu sallayarak bir adam gidip de ‘ben geldim’ diyemez. Sultan Vahdettin imzalamıştır. Tayin kararnamesinin altında Damat Ferit Paşa, Şakir Paşa, Sultan Vahdettin’in imzası vardır. ‘Git memleketi kurtar’ diye yapmıyor. Bir şey yapmaya çalışıyorlar. Vahdettin son imza sahibi olarak bir prosedürü yerine getirmiştir. Vahdettin’in imzaladığı iradeyle gitmesi başka bir şeydir ama Vahdettin’in ‘git paşa memleketi kurtar’ demesi başka şey. Böyle bir şey yok. Söylediğim sözün yarısını alıyorlar, yarısını atıyorlar. 5 sene önceki konuşmamı kesip koyuyorsun.

‘ACİZ BİR HÜKÜMDARDIR’

Vahdettin maalesef çok yanlış zamanda tahta geçmiş aciz bir hükümdardır. Çok hataları vardır. Kalkıp bir idam fermanı çıkarması, bunlar çok büyük hatalardır. Fakat İngiliz baskısıyla çıkarılmıştır. Bütün korku İstanbul’un elden gitmesi. Çok büyük hataları vardır. Ama bana göre hain midir, değildir. Ali Kemal en sert yazıları yazmıştır. Son yazısı ‘yolumuz ayrıydı, maksadımız birdir’ diyor. Karga tulumba İzmit’e getirilip linç edilmiştir. Biri İngiliz’den medet umuyor, biri daha erkekçe davranıyor. Ne Vahdettin göndermiştir ne Mustafa Kemal tek başına yapmıştır bu işi. Devlet aklıdır bu. Türk devletine de yakışacak olan da budur. Vahdettin zincirin son halkasıdır. Resmi olarak imzalamıştır. Operasyonu hazırlayan askerlerdir. Aynı ekip Cumhuriyet’i kurmuşlardır. Çok büyük hataları olan, çok yanlışa oynamış, şu kadarını söyleyeceğim; İngiliz gemisiyle gitmesi büyük hatadır; fakat hayatını kurtarmak için gitmiştir. İleride bazı şeyleri yayınlayacağım. Yayınlamadığım hatıralarda Atatürk’le ilgili hiçbir şey yoktur. Yazdığım kitapların hepsi kaynaktır benim. Ben sosyal bilim, ekonomi okudum. İstesem tarihe giderdim. Okulda öğreneceklerimi liseyi bitirdiğimde zaten biliyordum. Benim büyükbabam Atatürk’ü Ankara’da karşılayan kişidir. 1919’da Ankara’da Ali Cemal Bey karşılamıştır. Yayınladığım belgeler ortada. Devlet yazışmalarıdır. Evet devlet göndermiştir. Cumhuriyet gazetesi bunu düzgün okusa iyi olur.

Programa katılan İlber Ortaylı da şunları söyledi:

‘DAMAT FERİD BUDALA BİR ADAMDIR’

Tahta geçtiği gün kendisi söylüyor bunu, ‘bugün bomba atmazlar’ diyor. İngilizler monarşiye saygılı. Vahdettin yabancı dil bilmez. Hainlik için hiçbir şeyi yok. Dünyada iyi lisan bilenlerin arasında Halide Edip gibiler pek nadir çıkar. İngilizi, Fransızı hayran bırakacak şekilde bir kadın. Ama Sultan Vahdettin’in batı dillerini bilmediği açık. Çok iyi İslam hukuku biliyor. Devlet tecrübesi yok. Hakim olduğu sahalar belli. İstanbul’un içindeki Türk karakolları. Aksaray-Bebek tramvay hattı kadar. Tahta çıktığı gün ‘bomba atılır’ diye şüphe var. ‘Bugün atmazlar’ diyor. Orada atmıyorlar ama Haydarpaşa’da depoları uçuruyorlar. Yenik bir Türkiye var. Bütün mesele İttihatçılar’ın suçlanması. Damat Ferid budala bir adamdır. Hainlik ile budalalık arası ustura gibidir derler ya. Düşürüverirsin bir tarafa. ‘İngilizler bizi sever’ diyor. İngilizin neresinde hatıra defterine giriyorsun? Asıl kötüsü filozof Rıza Bey akıllı, entelektüel ağırlığı olan adamların bu topa girmeleri çok kötü. Atatürk aklını kullanıyor. Son derece akıllı. Çoklu düşünmeyi biliyor. Akıl denen şey bambaşka bir şey. Büyük bir tecrübe ile edinilir. Ömründe Avrupa olarak Sofya’yı, Çetine’yi görmüş adam. Onların içine girmiş, o dünyayı koklamış bir adam. İlla Paris, Londra’yı görmesi gerekmiyor. İmparatorluğu çok iyi tanıyor. Osmanlı sivil bürokrasisi askerler kadar iyi yetişmiyor. Bu kadar akıllı adamın askerler içinden çıkması tesadüf değil. İsmet Paşa Avrupa çıkışı bir gezidir. Ama bilmem neyine kadar öğrenmeye çalışan biri. Bunlar Avrupalı meslektaşlarından daha tecrübeliler. Coğrafya biliyorlar. Eğer Mustafa Kemal Bey ve Kazım Karabekir Bey, İsmet Bey bizim Genelkurmay’daki haritalara kalsalar hapı yutarlardı. Vahdettin tamamen karanlıkta, iyi yetişmemiş, hazırlanmamış bir padişah, yaşlı. Osmanlı Hariciye Nezareti Tanzimat’ta ne kadar parlak bir yerse maalesef Sultan Hamid döneminde gerilemeye başlamış. İttihatçılar diplomasiye hiç önem vermemişler. Sonunda da kötü bir imtihan vermişlerdir.

ORTAYLI’DAN AKP’Lİ ŞEN’E SERT ELEŞTİRİ

Öte yandan Ortaylı, geçen yıl Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’a yönelik Twitter’dan “Suriye’den gelenlere sordum. Diyorlar ki: ‘İlk olarak bizden önce gelenler geldikleri yere gitseler, biz de yol yordam öğrensek, sonra biz gitsek’” İfadelerini kullanan AKP’li Mustafa Şen’i eleştirdi.

Bu ifadeleri “küstah” ve “edepsizlik” olarak nitelendiren İlber Ortaylı, konuşmasında “Bu tam bir küstahlık ve edepsizliktir. Bir siyasi partinin yetkili otoritesi bunu söyleyemez!” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bardakçı:, Bu, saçmalığa, beni, alet, etmeyin.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı