BASİAD,Balıkesir'in sosyo-ekonomik sıralamasını değerlendirdi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !
Gönen 254.sırada.!
Gönen 254.sırada.!
Çarşı-Pazar
Çarşı-Pazar
Haber
20 Nisan 2022 - Çarşamba 11:52 Bu haber 2852 kez okundu
 
BASİAD,Balıkesir'in sosyo-ekonomik sıralamasını değerlendirdi
Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Türkiye’deki ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması verileri üzerinden Balıkesir İlçelerinin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasını değerlendirdi.
Bölge Haberi
BASİAD,Balıkesir'in sosyo-ekonomik sıralamasını değerlendirdi

Konuyla ilgili açıklama yapan BASİAD Başkanı Ümit Baysal; ülke genelinde başta bölgesel teşvik sisteminde bölgelerin tespit edilmesi gibi çok önemli karar mekanizmalarında kaynak kabul edilen ilçelerin gelişmişlik endeksinin 1996, 2004 ve 2017 yıllarında açıklandığını; 2017 yılında açıklanan sıralamaya göre Balıkesir’in bölgesel teşvik uygulamasında 3. Bölge’den, 2. Bölgeye alındığını ve Balıkesir için büyük önem taşıyan endeksin 2022 yılı itibari ile Nisan ayı içinde belli olmasının ardından durumu değerlendirdiklerini söyledi.

EN İYİSİ ALTIEYLÜ

Balıkesir’le ilgili verilere de mercek tutan Baysal, “ Altıeylül ilçesi ülke genelinde 96. Sırada Balıkesir’de ilk sırada yer alan ilçe oldu. Karesi ülke genelinde 115. Sırada yer alırken Balıkesir sıralamasında 2. Sırada yer buldu. Edremit ülke genelinde 121. Sırada Balıkesir ilinde 3. Sırada yer aldı. Bandırma ülke genelinde 122. Sırada yer alırken Balıkesir sıralamasında 4. Sırada ki ilçe oldu. Ayvalık Ülke genelinde 144. Sırada Balıkesir içinde 5. Sırada yer aldı. İlk 5 ilçe ile birlikte Burhaniye ve Marmara aldıkları puanlarla 2. Kademede yer alırken; Balıkesir’in 5 ilçesi 3. Kademede, 6 ilçesi 4. Kademede, iki ilçesi ise 5. Kademede yer aldı. 2004 ve 2017 sıralamasında ilk sırada yer alan ilçelerin 2022 sıralamasında yer kaybettikleri gözlemlenirken; merkez ilçeleri Altıeylül ve Karesi’nin ilk 2 sıraya yerleştikleri gözlemlendi.

MERKEZ İVME KAZANDI

Bir değerlendirme yapan BASİAD Başkanı Ümit Baysal şunları söyledi. “ İlçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi değerlendirilirken 56 değişken kriter baz alınmaktadır. Bunların ana başlıkları Demografi Değişkenleri, Eğitim Değişkenleri, Sağlık Değişkenleri, Finans Değişkenleri, Rekabetçilik Değişkenleri, Yenilikçilik Değişkenleri ve Yaşam Kalitesi Değişkenleridir.  Bu değişkenler özelinde Balıkesir ilçelerinin ülke sıralaması açısından ilk sıralarda yer alması hepimizin ortak isteğidir. Hatta Altıeylül ve Karesi ilçelerimizin 2022 yılında önemli bir ivme kazanması bizleri memnun etmiştir. Lakin bazı ilçelerimizin sıralama kaybetmesi ve ildeki ilçelerin 2 ila 5. Kademelere yayılmış olması; düşündürücü ve üzerinde mutlaka planlayarak çalışma yapılması ihtiyacını açıkça göstermektedir.  İlimizde bazı ilçeler sosyo-ekonomik gelişmişlikte 2. Kademe yer alırken bazı ilçelerin 4 ve 5. kademelerde yer alması denge ve gelişmişlik dağılımı açısından da tutarsızlıkları bulunmaktadır.   Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ilçeler açısından çok değerli göstergeleri barındırmaktadır. Lakin bu sıralamanın sanayinin bölgesel teşvik uygulamasında bölgelerin tespit edilmesinde kullanılmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.  Çünkü bu endeksin içinde “Kadın Sürücü Belgesi Sahipliği Oranı”, “Pasaport Sahipliği Oranı”, “Bebek Ölüm Hızı”  gibi değişkenlerde yer almaktadır.  Bölgesel Yatırım Destekleme sisteminin sanayinin gelişmişlik değişkeni, rekabetçilik değişkeni, Organize Sanayi değişkenleri gibi değişkenlerin baz alınarak, ilin istihdam, ihracat, lojistik imkanları gibi konularda yapılacak projeksiyonlarının değerlendirilerek belirlenmesi ve desteklemenin yapılması görüşündeyiz. Bu durumda ülkemiz kaynaklarının üretime katma değerli bir şekilde yönlendirilmesinin çok daha başarılı ve verimli olacağını düşünüyoruz. Bu tezimizi kamu yetkililerimize iletmek için önümüzdeki günlerde de çalışmalarımıza devam ediyor olacağız.” dedi.BASİAD Başkanı,

Kaynak: Editör:
Etiketler: BASİAD,Balıkesir'in, sosyo-ekonomik, sıralamasını, değerlendirdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı