Başkan Erdoğan Arnavutluk'ta!
Haber
17 Ocak 2022 - Pazartesi 16:48 Bu haber 2199 kez okundu
 
Başkan Erdoğan Arnavutluk'ta!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın da katıldığı TOKİ tarafından Laç şehrinde depremzedeler için inşa edilen konutların teslim töreninde konuşma yaptı. 42 milyon avroya mal olan 522 konutun teslim edildiği törende Erdoğan, 'Koronavirüs salgınında o büyük büyük devletler o büyük büyük ülkeler kendi içinre kapanırken sınırları dışındakilere gözlerini yumarken biz hiç bir ayrım yapmadan dara düşen dostlarımızın yanına koştuk. Paylaşmanın bereketine, dayanışmanın gücüne inanarak salgına karşı mücadelede dostlarımıza destek verdik, elimizdeki imkanları onlarla paylaştık.' dedi.
Dünya Haberi
Başkan Erdoğan Arnavutluk'ta!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye-Arnavutluk Deprem Konutları Anahtar Teslim Töreni”nde katıldı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Arnavutluk'ta adının verildiği meydanda bulunan anıtın açılışını gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temasları kapsamında geldiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan Laç kentinde Türkiye tarafından yaptırılan deprem konutlarının teslim töreninin ardından, adının verilmiş olduğu meydanı ziyaret ederek Başbakan Rama ile birlikte anıtın açılışını gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutlukta Türkiyenin yaptırdığı deprem konutları teslim edildi

 

TÖRENE DAMGA VURAN AN

Konut teslim töreninde konuşan Arnavutluk Başbakanı Rama yaptığı açıklamada, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, dediklerini yapan ve yaptığını söyleyen bir kişidir' ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tanışma hikayesini anlatan Arnavutluk Başbakanı Rama'nın sözleri törene damga vurdu. Rama şunları söyledi;

Bugün çok özel bir gün. Çünkü burada bulunan herkes Arnavutluk dostu benim de çok kıymetli dostum söyleyeceklerini dinlemek istiyorlar. Hiç bir zaman unutmayacağım bir anı vardı. O zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olan bugünkü Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan ile yaptığımız görüşme. Ben de çok çekiniyordum. Kendisini sadece uzaktan tanıyordum. Televizyon ekranlarından tanıyordum. Gerçekten karşı karşıya oturduğumuzda pek de gülümsemiyordu. Bu arada ben de halen Arnavutluk Başbakanı olmamıştım. Bana şöyle dedi: "Arnavutluk ve Kosova benim kalbimdedir. Arnavutlar Türk halkının kalbindedir. Ben senin benim kardeşim olmanı diliyorum. Fakat ben sana kardeş diyeceğim ne zaman kendi halkının saygısını tanıyacağın zaman." Ondan sonraki devam eden muhabbetimizin gelişimini herkes biliyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dostu olmaktan gurur duyuyorum.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HEMEN HAREKETE GEÇTİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları da şöyle; Sizlere milyonlarca yüreğin sevgisini tüm Türkiye'nin selamını getirdim. Buradan sizlerin vasıtasıyla tüm Arnavutluk'a Arnavutluk'taki tüm kardeşlerimize kucak dolusu sevgilerimi iletiyorum. Bu anlamlı tören vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan sizlerin heyecanına ortak olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyorum. Arnavutluk'un sevinci sevincimiz, sıkıntısı da bizim sıkıntımızda. Sizlerin huzur ve esenliğini kendimizinkinden ayrı tutmuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutlukta Türkiyenin yaptırdığı deprem konutları teslim edildi

 

Aynı acıları pek çok kez yaşamış bir ülkenin insanları olarak meydana gelen deprem Arnavutluk halkı kadar bizim de yüreğimizi dağlamıştır. Deprem haberini alır almaz bölge halkının acılarını paylaşmak, yaralarını sarmak için hemen harekete geçtik. Devlet olarak bütün imkanlarımızı seferber ederek sizlerin yardımına koştuk. Az önce değerli kardeşim Edi Rama'nın da ifade ettiği gibi kardeşler kardeşlerinin imdadına zor zamanda yetişirler. Büyükelçiliğimiz, TİKA'mız, Kızılay'ımız, Sağlık Bakanlığı'mız ile gereken tüm sağlık malzemelerini Arnavutluk'a ulaştırdık.

Değerli dostum Başbakan Edi Rama ile sürekli temas halinde olarak yürütülen çalışmayı yakından takip ettik. Depremden sonra bölgeye yardıma ilk koşan ülkenin Türkiye olması aramızdaki dayanışmanın en güçlü ispatıdır. Sahadaki bu yardımlarımızın yanı sıra Arnavut kardeşlerimizin yükünü bir nebze hafifletmek için yıkılan konutların yerine yenilerini inşa etmek kararı aldık.

2020 Temmuz ayında gerekli mutabakat zaptını imzaladık ve koronavirüs salgınına rağmen aynı yılın aralık ayında inşaatlara başladık.  Bugün de toplam 522 konutu içere ve yaklaşık 42 milyon avroya mal olan konutları sizlere teslim ediyoruz. Teslim ettiğimiz konutları Arnavutluk'a ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutlukta Türkiyenin yaptırdığı deprem konutları teslim edildi

 

Bu süreçte Türkiye olarak biz de depreme, sel ve yangın afetine maruz kalsakta Arnavutluk'a verdiğimiz sözü Allah'a hamdolsun yerine getirdik. Altını çiziyorum... Kardeşliğin nişanesinin çaprıldığında gelmek değil ihtiyaç duyulduğunda kendiliğinden orada bulunmak inancıyla her daim yanınızda olmayı sürdüreceğiz. İnşallah bu haspi temel üzerine inşa ettiğimiz Türkiye-Arnavutluk dostluğu ilahiyane devam edecektir.

Değerli dostlarım, Arnavutluk'ta hem ortak tarihi hem de ortak medeniyeti paylaşıyoruz. İyi ve kötü gününde kardeşinin yanında olmakta bizim medeniyet değerlerimizin en önemlilerinden biridir. Koronavirüs salgınında o büyük büyük devletler o büyük büyük ülkeler kendi içinre kapanırken sınırları dışındakilere gözlerini yumarken biz hiç bir ayrım yapmadan dara düşen dostlarımızın yanına koştuk. Paylaşmanın bereketine, dayanışmanın gücüne inanarak salgına karşı mücadelede dostlarımıza destek verdik, elimizdeki imkanları onlarla paylaştık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutlukta Türkiyenin yaptırdığı deprem konutları teslim edildi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ tarafından Laç kentinde depremzedeler için inşa edilen konutlardan birindeki örnek daireyi ziyaret etti.

Açılış törenine video konferans yönetimiyle katıldığım hastanenin ismini dostluğumuzu yansıtan Türkiye-Arnavutluk hastanesi koyduk. Bu hastanede Türk ve Arnavut doktorlar omuz omuza çalışıyor ve şifa dağıtıyor. Şimdi de deprem konutlarının açılışıyla Türkiye-Arnavutluk dostluğunu taçlandırıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın diyorum. Ölenleri geri getiremeyiz ama geride kalanların hayatlarını kolaylaştıracak adımları atmak bizim elimizde. İnşa ettiğimiz deprem konutları ile 522 ailenin bundan sonraki hayatlarını güvende geçirmelerini istiyoruz.

Deprem konutlarının Laç şehrine hayırlı olmasını diliyorum. Bu konutlarda bir ömür boyu huzur ve sağlık içinde oturmanızı diliyorum. çevre Bakanlığımız ile TOKİ başta olmak üzere bu yapıda emeği geçen tüm kurumlarımızı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum. Değerli dostum Edi Rama'nın şahsında Arnavutluk makamlarına süreç içindeki destekleri için teşekkür ediyorum. Sizleri bir kez daha muhabbetle selamlıyor, Allah'a emanet ediyorum. Kalın sağlıcakla. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Başkan, Erdoğan, Arnavutluk'ta!,
Yorumlar
Haber Yazılımı