Başkan Yılmaz: Dünyayla entegre olmaya çalışan bir şehiriz. .!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !
Kazdağları
Kazdağları
'Türkiye yüzyılı.!'
'Türkiye yüzyılı.!'
Haber
03 Ekim 2022 - Pazartesi 15:25 Bu haber 1677 kez okundu
 
Başkan Yılmaz: Dünyayla entegre olmaya çalışan bir şehiriz. .!
3 Ekim Dünya Habitat Günü Balıkesir’de kutlanıyor. Avlu Kongre Merkezi’ndeki açılış töreninde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Dünya Etnospor Federasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da hazır bulundu.
Çevre Haberi
Başkan Yılmaz: Dünyayla entegre olmaya çalışan bir şehiriz. .!

BM Habitat Direktörü Maimunah Mohd Sharif ve çok sayıda yabancı konuğun katıldığı Hatibab Günü etkinliğinde ilk konuşmayı, evsahibi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaptı. İngilizce selamlamanın ardından sözlerine Türkçe devam eden Yücel Yılmaz, öğrencilik yıllarında İstanbul’da katıldığı Habitat etkinliği anısını bir kez daha tekrarladı.

Yılmaz,  “Her canlıya ve yaşam ortamlarına sonsuz saygıyla burada toplandık. Ben bugün çok heyecanlıyım. Sözlerime bir anımla başlamak istiyorum. 1996 yılında üniversitede öğrenciyken Türkiye’de dil bilenlere çağrı yapıldı, gönüllüler arıyoruz diye. Bugünkü Cumhurbaşkanımız, o zaman ki İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan biz gençlere fırsat verdi, Habitat kelimesini ilk kez duyduk, biz de arkadalarla bir çete kurduk,  trenle İstanbul’a gittik, ilk kez Habitat sözcüğüyle orada tanıştık. Bir şehir kendini ancak bu şekilde ifade eder dedik. O zaman “Bu Belediye başkanıyla yol arkadaşlığı yapılır” dedim. Yol arkadaşlığımız hala devam ediyor.

Bu yıl ki Habitat’ın  teması, ‘boşluğa dikkat et hiç kimseyi hiç bir yeri geride bırakma’ çağrısıyla şehirlerde popülasyon, artan eşitsizlik, ekonomik zorluklar konusunda çözümler arayacağız.

 

YÜCEL YILMAZ’DAN ‘UBUNTU’ ANEKDOTU

Afrika’da bir antropologun çocuklarla ilgili bir anısını da anlatan Yücel Yılmaz, ‘ubuntu’ sözcüğünün önemine çekti. Yılmaz, “aramızda ‘ubuntu’ kelimesini bilen var mı?  Afrika’da  çalışan bir antropolog çocuklar oynarken bakıyor, interaktif bir işe gireyim diyor, bir ağacın altına meyveler bırakıyor, çocukları yanına çağırıyor, bu ağacın altında çok seveceğiniz meyveler var sizden koşmanızı yarışı kazananın meyveleri yemesini istiyorum diyor. Çocuklar sıraya geçiyor, işaret veriliyor, ama çocuklar el ele tutuşup koşuyor, aynı anda beraber hedefe varıyorlar, hepsi birinci oluyor. antropolog yanlarına gidiyor siz ne yaptınız diyor, ‘biz ubuntu yaptık’ diyor çocuklar. Ubuntu ben değil biz demek, beraber yapabiliriz demek” diye konuştu.

 

Şehirleri ve atmosferi kirletmeden, yaşam alanlarında birlikte ‘ubuntu’ yapmayı bilmek gerektiğini söyleyen Yücel Yılmaz, “ubuntuyu bilmezsek bu dünya yaşanabilir olmaktan çıkar” dedi.

Yücel Yılmaz şöyle konuştu:

“Balıkesir’de çevre konusunda bir çok çalışma yapıyoruz. Bakanımız Murat Kurum’un bize verdiği destekle sıfır atık projelerini uyguluyoruz; devlet dairelerinde uyarak, tüm kurumlar ve özel sektörde sıfır atığa geçiyoruz. bunun yanında vahşi depolama alanı dediğimiz insanların atık olarak kullandığı her şeyi enerjiye dönüştürüyoruz. Adalarımızdan birinde sıfır atık projesi başlattık. Kent konseyimizle, siyasilerimizle birlikte üretiyoruz, sonuca ulaştırıyoruz. Dünyayla entegre olmaya çalışan bir şehiriz. 75. yıl gençlik merkezimizi kurduk, BM ile birlikte dünya çevre durum merkezi projemizi sürdürüyoruz.  Bize bugünlere gelmemizi sağlayan Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendiye  başlattığı ve desteklediği tüm çalışmalar ve Balıkesir’e verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bakanımız Murat Kurum ve ekibine teşekkür ediyoruz, onların himayelerinde bir Habitat düzenliyoruz. bu ilişkileri geliştirmekte dünyayla entegreyiz, dünyanın dört bir yanından gelen tüm belediye başkanlarına, benim de katkım olsun diyen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.” 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Başkan, Yılmaz:, Dünyayla, entegre, olmaya, çalışan, bir, şehiriz., .!,
Yorumlar
Haber Yazılımı