BaşkanTosun:Bandırma,Büyükşehir Yasası ile yönetilen bir kent olmaktan çıkıyor.!
Haber
20 Şubat 2022 - Pazar 01:26 Bu haber 2807 kez okundu
 
BaşkanTosun:Bandırma,Büyükşehir Yasası ile yönetilen bir kent olmaktan çıkıyor.!
“Millet İttifakı’paydaşlarının Bandırma’nın beklediği yatırım ve hizmetler konusunda CHP öncülüğünde İP, Saadet, DP İlçe Başkanlarının ortak olarak yayınladığı basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Av.Tolga Tosun, kentin artık Büyükşehir Yasası ile yönetilebilir bin kent olmaktan çıktığını, Bandırma’nın artık il olması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu.
Bandırma Haberi
BaşkanTosun:Bandırma,Büyükşehir Yasası ile yönetilen bir kent olmaktan çıkıyor.!

“Evet, eksiklerden yapılamayan yatırımlardan bahsediyoruz ama bunun bir de şehrin yöneticisi olarak bu şehrin idarecisi olarak nerede eksiklerimiz var,  nerede fazlalıklarımız var onlardan da bahsedelim.

 “Çünkü, şehre yapılacak olan bu yatırımlar, şehrimizin daha iyi şartlarda, daha güzel şartlarda, vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşaması için yapılan yatırımlar. Eksik kalıyorsa, yapılamıyorsa da o şehirde yaşayan insanların sıkıntıya sokan yatırımlar.

Başkan Tosun: Kavşak düzenlemeleri yılan hikayesine döndü.!

“Tabii, belediye başkanı olduğumuzdan tahmin ediyorum 6 ay sonra, mevcut kavşak düzenlemeleri başladı. Askeriyenin önündeki dalçık ve AVM’nin önündeki kavşaklar. Bunlar bölgemiz için olmazsa olmaz, özellikle Bandırma’nın trafiği ile ilgili olarak bazı düzenlemeleri ve trafik akışını rahatlatacak projeler. Tabii bu geçmiş dönem belediye başkanı Edip Uğur zamanında hazırlanıp ihaleye çıkan, Karayolları tarafından yapılan bir iş. Askeriyenin oradaki dalçık yapıldı fakat AVM’nin önündeki üst geçit yarım kaldı, kalmaya da devam ediyor.

Bandırma’nın temel sorunu,trafik.!

Bizim vatandaşlara verdiğimiz bir söz var. Her belediye başkanın verdiği bir söz var. Bandırma’nın en temel problemlerinden bir tanesi trafik. Bu trafiğin çözülmesi ile ilgili verdiğimiz sözler var. Geldiğimiz andan itibaren işi uzmanlarına bıraktık. Bandırma’nın geçmiş dönemde yapılmış bir mastır planı vardı. O mastır planını yeniledik. Tabi Büyükşehir olmayla beraber bu çalışmalar  UKOME’ye devredildi. Büyükşehir belediye başkanımızla görüştük, konuştuk ve  “şehrinizi siz bizden iyi bilirsiniz, o yüzden sizin alacağınız kararlara saygılıyız” dediler. Biz de üniversitemizle beraber ortak işbirliği protokolü hazırlayarak trafikle ilgili düzenlemeleri çalışmaları yaptık. Önümüzdeki günlerde de etap etap bunları gerçekleştiriyoruz.

Kent içi ve kent dışı güvenli trafik akışkanlığı sağlanmalı

Tabi sadece mevcut iç trafik değil, dış trafiğin de olması gerekiyor. Biz ne kadar trafiğin yükünü hafifletebilirsek, -tabi bunu yayarak hafifletiyorsunuz, yaydığınız zaman da şehir dışına gidiyor. Şehir dışına vermeniz gereken noktalar var. Şehir dışına gittiği zaman da bu kavşakların düzenlemesinin yapılmaması insanlara gerçekten çile yaşatıyor ve bu çileyi hepimiz yaşıyoruz. Biz bazı kararlar aldık. Örneğin, Bursa’ya giden Balıkesir’e giden hızlı otobüsler vardı. Onların hepsini toparladık, İDO’nun olduğu bölgeye aldık, orayı bir lojistik üssü gibi değerlendirip oradan Atatürk bulvarına inişini- çıkışını sağlıyoruz ama bu sefer yukarıdaki trafiğin yapılmamasından kaynaklı olarak orada çektiğimiz sıkıntı oluyor. Bir an önce yapılmasını istiyoruz. Çanakkale boğaz köprüsü yapıldı, şurada bir üst geçidi yapamadılar. Bu konuda Karayollarının, Valiliğin, Milletvekillerimizin, herkese buradaki kavşağın eksiklerinin tamamlanıp yapılmasıyla ilgili görev düşüyor. Çünkü, vatandaşımız hizmet alacak. Biz bugün iç trafik ve sanayi trafiği ile ilgili yan yolların açılması ve oradaki sanayiden çıkan alt geçidin de kamulaştırmasının yapılarak o yolları toparlıyoruz ama asıl sıkıntılar baktığınız zaman mevcut yarım kalan işlerin yapılması ve bitmesi gerekiyor. Tabi devam ediyorsunuz problem bitmiyor.

Gömleği tersten iliklemeyelim.!

Çünkü şehircilik manasında aslında devletin hemen her kademesinde bir işi yapalım o iş onda kalsın vs. planlamasını, altyapısını, organizasyonunu yapmadan iş yapılıyor. Kişilere göre, şahıslara göre iş yapılıyor. Gömleği alttan ters iliklemeye başlayınca yukarıya kadar da ters gidiyorsun. Bugün Liseler Vadisi denen bir Liseler Vadimiz var. Şehir dışına alınması çok önemli. Tabi ki hastane yıllarca şehir merkezindeydi. 17 senede bitti, oraya alınması çok önemli. Aynı zamanda fakültemiz yine Bandırma’nın dışında. O bölgede olması çok iyi fakat trafikle ilgili planlaması yapılmadan imarla ilgili planlaması yapılmadan yapılan organizasyonlar bunlar. Bugün baktığınız zaman sadece Devlet Hastanesine, o bölgeye günde 10 bin kişi gidiyor. Çalışanından hastasına, hasta refakatçısına kadar günde 10 bin kişi gidiyor. Liseler Vadisine giden öğrenci sayısı, aynı zamanda fakülteye giden öğrenci sayısını söylemiyorum ki, gerçekten çok ciddi şekilde bir trafik problemi var. Biz oradaki problemi bir nebze olsun ışıklı kavşağın düzenlemesiyle çözebiliriz belki dedik ama çözülmenin ötesine geçti. Artık orada trafikle ilgili üst geçit mi yaparlar, alt geçit mi yaparlar ciddi şekilde bir kavşak planlamasının yapılması gerekiyor. Çünkü, bir çok cana mal oluyor. Bir çok vatandaşımız orada trafik kazası sonucu hem hayatını kaybediyor, hem maddi hasara uğruyor. Orada bir trafik keşmekeşi var. Mutlaka bunun bir an önce planlamasının yapılıp, ihalesinin yapılıp, ama Karayolları tarafından, ama Büyükşehir tarafından bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu durum kentin yaşam kalitesini düşürüyor. Belediyeler ne için var, insanların daha rahat, daha iyi koşullarda yaşamasının ve güvenliğinin sağlanması için var. Biz bunları yapamadığımız zaman vatandaştan çok ciddi şekilde tepkiler alıyoruz.

Başkan Tosun: Diş Hastanesi,çürüyor.!

Diş hastanemiz var, son teknoloji yapılmış bir hastane fakat yarım kalmış eksik kalmış. Bahsetti arkadaşlar aynı şeylerden bahsetmek istemiyorum ama insanların yaşamını etkileyen konular bunlar. Eksikler olduğundan dolayı ‘Kesin Kabul’ olmuyor. ‘Kesin Kabul’ olmadığından dolayı da içine girip kullanamıyorlar. Ben bir-bir buçuk senedir oradaki diş hastanesinin bu şekilde durduğunu biliyorum. Kullanılmayan şey çürür. Ziyan olur. O yüzden diş hastanesinin bir an önce tamamlanması gerekiyor, bizden destek istiyorlarsa biz de destek veririz. Belediye olarak, yerel yönetim olarak üzerimize düşenler varsa biz de destek olup bir an önce vatandaşın kullanımına kazandırmalıyız. Yoksa çürüyüp kalacak.

Bir Kültür Merkezi inşaatı tamamlanamadı.!

“Yılların kangreni bir kültür merkezimiz var. Geçmiş dönem belediye başkanımızın bakanlığa şartsız verdiği, Paşabayır’ın en gözde yerlerinden bir tanesi. ’99 senesinde ihaleye çıktı, ihaleyi bir müteahhit arkadaşımız aldı. Fakat yarım bıraktı gitti. Uzun yıllar Turizm bakanlığıyla mahkemelik oldular. Kazanıp kazanmadıklarını bilmiyoruz ama yıkıldı, tekrar ihaleye çıkıldı, bir arkadaş aldı başladı yarım bıraktı gitti. Daha sonra bir arkadaş aldı o da yarım bıraktı gitti. Şimdi bir arkadaş devam ediyor. Bandırma büyüyen bir kent. Bandırma’nın nüfusu bugün 200 bine yaklaşmış bir kent. Öğrencisiyle, işçisiyle, emekçisiyle, mavi yakalısıyla, beyaz yakalısıyla büyümekte, gelişmekte olan bir kent. Çağdaş bir kent. Bugün Bandırma gelişmişlik, okumuşluk, çağdaşlaşmışlık düzeyinde bütün iller, ilçeler arasında Türkiye’de 23. Sırada, Balıkesir’in 1. sırasında. Baktığınız zaman çok amaçlı salonlara, kültür merkezlerine ihtiyacımız var. Hepimizin davetlileri geliyor, burada ilçe kongrelerimizi yapıyoruz,  konuşmacıları geliyor, panelistleri geliyor, fakat bir tek aşağıda yapılan bir kültür merkezimiz var. O kültür merkezi artık Bandırma’ya yetmiyor. Yeni kültür merkezi alanları yaratıp, yeni kültür merkezleri yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili yerel yönetim olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama buradaki kültür merkezimizin de bir an önce bitirilip vatandaşların kullanımına açılması gerekiyor. Bandırma gelişiyor, Bandırma büyüyor ama siyasi sıkıntılardan dolayı, ama iktidar sıkıntılarından dolayı, ama ilçe belediyesi-büyükşehir belediyesi sıkıntılarından dolayı bir türlü uyum sağlayamıyoruz. Bakın ben iki buçuk-üç senedir belediye başkanıyım, onüç buçuk senedir de belediyede hizmet eden bir kardeşinizim, arkadaşınızım, evladınızım. Yedi buçuk senedir de Bandırma, büyükşehir yasasıyla yönetiliyor.

Beş Binlik planlar ne oldu?

“ Bandırma’nın en temel problemlerinden bir tanesi de beş binlik planların yapılması. Çünkü, Bandırma gelişime açık. Sanayiye aç. Yatırıma aç. Bir çok yatırımcı geliyor fakat beş  binlik planlar yapılmadığından dolayı bu yatırımcılara verebileceğimiz alanlar yok. Organize sanayi bölgeleri yapılıyor, Bandırma organize sanayi bölgesi Gönen’de, Marmara Organize sanayi bölgesi Beyköy’de yapılıyor. Yarın öbür gün o fabrikalar yapılmaya başladığında çalışacak işçi sayısı 7 bin 500- 10 bin. Bunun 2 ile 3’le çarptığınız zaman 25-30 bin. Beş binlik planlar yapılmadığından dolayı konut alanlarımız yok. Biz büyükşehire ortak akılla beraber projeler üretelim diyoruz ama, geçen 5 sene, ondan önce geçen 2,5 sene Bandırma’ya gözle görülür bir yatırımları yok.

Sahil Bandı’nın kaderi ne olacak?

“Sahil bandı diyoruz. Üç senedir sahil bandını yapacağız, sahil bandını vereceğiz diyorlar ama bir planlamaları var sanırım fakat biz o planlama noktasında henüz bir ortak akıl çıkartamadık. İnşallah önümüzdeki süreçte Büyükşehirle ilgili organizasyonlarda da bu işleri başarırız. Bandırma’da yaşayan yurttaşlar her zaman her şeyin en iyisine layıklar. Bandırma artık büyükşehir yasasıyla büyükşehirin yönetebileceği bir kent olmaktan çıkıyor. Bandırma artık il düzeyinde. İl belediyesi olarak vatandaşlara daha iyi hizmet eder. Davul sende, tokmak onlarda, altyapı en büyük problemimiz. Baski kazıları, su kanalizasyon kazıları, altyapı kazıları. Baktığınız zaman Bandırma’ya 18 tane kazı oluyor, bizim ekiplerimiz bunun 4 tanesini kapatabiliyorlar. Ekip yetersizliğinden dolayı. Kaldırımlarımızda yollarımızda kazı ile ilgili sıkıntılarımız var. Bunları tamamlamaya çalışıyoruz. Kazmak kolay, yapmak zor.

Güç Merkezi Ne oldu?

 

“Güç merkezimiz var. Geçmiş dönemden de, bizim dönemimizde de devam eden bir güç merkezimiz var. Güç merkezimiz ciddi şekilde dünyadaki projelerden bir tanesi olarak lanse edildi ,sondajları yapıldı, Japonlar proje çiziyor dediler hala projeleri bekliyoruz.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: BaşkanTosun:Bandırma,Büyükşehir, Yasası, ile, yönetilen, bir, kent, olmaktan, çıkıyor.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı