Büyükşehir Meclisi'nde düşündürücü polemik
Haber
20 Temmuz 2022 - Çarşamba 11:21 Bu haber 2901 kez okundu
 
Büyükşehir Meclisi'nde düşündürücü polemik
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen Bandırma eski askeriye Ordunat alanı düzenleme projesi CHP'li üyelerin muhalif oyuna karşılık oy çokluğuyla geçerek kabul edildi..Leclis'de Bandırma'da Mayta Deresi Projesi ve Ordunat alanı düzenlemesi ile Büyükşehir Başkanı Yılmaz ile Başkan Tosun arasında üzerinde çok konuşulup,tartışılacak polemikleler yaşandı.
Bandırma Haberi
Büyükşehir Meclisi'nde düşündürücü polemik

TOSUN: BANDIRMA'DA  SİZE OY VERENLERDE BUNU BEKLİYOR

Bandırma’nın CHP’li Belediye Başkanı Tolga Tosun, gündemin en önemli maddesiyle ilgili söz alırken kürsüde yaptığı konuşmada mevcut alanın Bandırma Belediyesince TOKİ'den talep edilmesine rağmen verilmediğini ve projeyle ilgili olarak Bandırma belediye meclisinin, imar komisyonunun, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmediğine dikkat çekti.


Bandırma’daki yeşil alan miktarını arttırmak istediklerini vurgulayan Tosun, imar değişikliği ile ilgili maddenin meclisce reddedilmesini ve çekilmesini istediklerini söyledi. Tosun "Burası 203 dönüm bir alan. Ben Başkanlığa geldiğimde Bandırma’da kişi başına düşen yeşil alan 1.58 m2 iken, bu oran şimdilerde yaptığımız çalışmalarla daha da yükseldi. Bandırma bu konuda tek vücut.

 

Hepimiz buradaki alanın topluma kazandırılmasını istiyoruz. Mezbelelik bir şekilde,  akşamcıların mekanı dediğimiz bir alanın düzenlenmesi güzel bişey. Ama oranın tek ya da belli bir zümreye değil, tüm şehre ait olmasını istiyoruz. Bu konuda tüm kesimlerden ortak  bir deklarasyon şeklinde imza da size getirilebilir. Biz burada maddenin geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

 

“Mülkiyeti büyükşehir belediyesinde olabilir ama burası 100 yıldır Bandırma’nın malı ve Bandırma’nın buraya ihtiyacı var. Bunun için ortak akılla hareket etmemiz gerekiyor. Bu konunun enine boyuna tartışılmasını ve geri çekilmesini istiyoruz Size Bandırma’da oy veren insanlar da bunu bekliyor” dedi.

 

YILMAZ : ARTIK ZAMAN KAYBETMEYELİM. BANDIRMA BELEDİYESİ PROJEYLE GELMİYOR

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye ve meclis  başkanı Yücel Yılmaz, meclis toplantısını izleyen  Bandırma Demokrasi Platformu Başkanı Erdal Doğru ve Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat 'a misafir olarak söz verirken ,CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Yalçın Cömert ve Adil Levent Coşkun gündem maddesiyle ilgili görüşlerini meclise sundu.


Kendisini “Bandırmalı” hissettiğini söyleyen Başkan Yılmaz, bu konuda sorun olmadığını düşünerek, konuyu meclis gündemine aldıklarını söyledi. Varşova’dayken Başkan Tosun’un kendisini aradığını söyleyen Yılmaz, “Ben 20 ilçe belediye başkanımızla birlikte çalışıyorum.  Bandırma ile ilgili yapılması gereken şeyler belli.  Üniversiteyi biz getirdik, hastaneyi getirdik, yolları yapıyoruz. Kiralar fırladı, konut ihtiyacı var. Bir şekilde kentsel dönüşümün başlaması lazım. Bizim bu alanı almamızda ki temel sebep bu. Bandırma’nın siyasi yönetiminin yapılacak bir işle ilgili fikirleri var ama yapılacak yeni bir iş yapmakla ilgili bir projeyle gelmiyorlar.

 

Burada Burhaniye, Erdek, Gömeç Belediye Başkanlarımda var. Hep bize projelerle geliyorlar. Biz de onları nasıl yaparız? Nasıl yetiştiririz diye düşünüyoruz. Ama Bandırma’da bir iş yapmaya geldiğimizde yönetim biz Eski CHP’lilere soralım, yeni  CHP’lilere soralım, platformumuz var, derneğimiz var diyorlar. Şu Son Kurşun Anıtını yapalım dedik. Bandırma Limanını yapalım dedik. Otopark yapalım dedik. Konuları konuşalım diyoruz. Bandırmalıları temsil eden siyasiler ikinci bir toplantı yapmaya, ya da siz böyle diyorsunuz ama biz böyle yapalım demeye gelmiyor. Bandırma’daki siyasi yapı ne ile uğraşıyor. Bandırma meclisinde devam etmeyen Ak Partili üyeleri düşürmekle uğraşıyor. Büyükşehir meclisinde dengeleri değiştirme hesabı yapıyor. Birileri şehre hizmet etmekten vazgeçmiş tamamen siyaseten davranıyor. 2024’e kadar bu meclis var” dedi.


203 dönüm olan yerin 120 dönüm olan kısmı ‘dokunmayın’ dediğiniz yer. Arkadaşlar planı gösterir. Bu bir siyaset işi değil. Biz unutulup gideceğiz, belki partim aday göstermeyecek belki başka bir şey olacak ancak bunları yapmamız gerekiyor. Biz zaten 3 yıldır bu konuyu konuşuyoruz. Anıtlar Kurulu ile görüşüldü. Sizin kaygılarınızı da gözetiyoruz. Müsaade ederseniz biz konuyu onaylayacağız. Zaten diğer mekanizmalar da çalışıyor, artık zaman kaybetmeyelim” dedi.

 

Bu arsa alındığında TOKİ tarafından, bir kere TOKİ bir arsayı neden alır. Toplu konutvbyapmak için. Edip Bey oraya Bandırma’ya şekilsiz bir şeyler yapmasınlar diye yok zamanında satın alıyor Büyükşehir Belediyesine. Çünkü TOKİ’nin kontrolünden çıksın ve biz yerel insanlar kontrol edelim diye. O günkü Belediye Başkanımız duyarsız davranıyor.  Biz geldiğimizde buranın atıla düşmesini engelleyecek parayı ödedik hemen. Hemen Bandırma Belediyesi’ne gittik. Bizim kar’la, zararla, rantla alakamız yok. İstersen buranın yarısını sen al. Bak Bandırma’ya üniversite kuruldu. Şehre yeni konutlar lazım, restaurantlar lazım, rekreasyon alanları lazım dedik. Bu konuştuğum benim 2019’un Ağustos’u veya Eylül’ü. Sonra oturduk konuştuk. Pandemide toplandık. Zaman geçiyor bu  işi halledelim dedik. Ama Tolga Başkanımız kimlerden çekiniyor bilmiyorum ama bu iş  benim aklıma yattı ben arkadaşlarımı ikna ederim diyemiyor. Diyor ki ben bunu bir istişare etmem lazım. Ama istişare bitmiyor. Şimdi biz burada ne yapıyoruz? Defalarca ben orayı dolaştım. Şehrin bütünlüğüne, üniversitenin yönüne, yeni açılmış yollara kadar hepsine baktım. İhtiyaçları tespit ettik. Yapılması gereken şeyler var 2024’e kadar Bandırma için. Son Kurşun Anıtı konusunda Tolga Başkan ile hemfikiriz. Rekreasyon alanı yapalım. Piknik alanları yapalım. İnsanlar buraya gelsin. Çanakkale’ye giden binlerce insan Bandırma’da da bir mücadele verildiğini, son kurşunun burada atıldığının hikayesini öğrensin. Bandırma ranta kurban gidiyor. Yeni binalar yapılamıyor. Yeni binalar yapılmadıkça kiralar artıyor, insanlar eziliyor. İnsanların ticaretini  geliştirmeye ihtiyacımız var. Burası için olacağı söyleyeyim ben size. Anıtlar Kurulu’nu çağırdık. 13 tane parsel var orada. 13 parsel restore edildiğinde herkesin kendi ihtiyacını karşılayacağı et balık restaurantından tutun da türkü evine kadar herkesin karşılık bulacağı alanların yapılabileceği bir yer. Yeşil alanlarda bütün ağaçları arkadaşlarımız tek tek baktı işaretledi.


Anıtlar Kurulu da dedi ki, 1/5000 yetmez, 1/1000’likleri de siz yapın, çekme mesafelerini bir görelim. Buna uygun bir plan yapalım. Plan ne? Bunun 100 dönümü rekreasyon alanı restaurant şeklinde olacak yerler yani eski yapıların bulunduğu 13 parsel alan aynen kalıyor. Eşikte denize bakan yerlerde 2-3 ve 3,5 katlar şeklinde 80 dönümlük bir alana site yapılacak. Bandırma’ya gelen insanlar konaklasın diye yapan yatırımcıya ait bir otel yeri ve herkesin her yerde olduğu gibi yakıt ihtiyacını karşılayacak ticari bir yer. Bandırma Belediye Başkanımıza buradaki ticari yerleri de kendilerine verebileceğimizi söyledik. Biz burada meclisten geçireceğiz, Anıtlar kuruluna gidecek, itirazlar reddedilirse yürürlüğe girecek. Bandırma’ya kalsa arıtma tesisinin yeri de problemli ama başka yer yok! Ama o yaptığımız arıtma ile insanlar Livatya’da denize girecek. Eski Ordonatta 203 dönümlükyerin 120 dönümü yani sizin dokunmayın dediğiniz yer zaten bozulmayacak. Eşikte denize bakan yerlere yapılacak. 3,5 senedir Bandırma’ya gelip gidiyorum. Konular hep aynı, liman,döküm sahası, arıtma, yollar, vahşi depolama. Ama her yere bişeyler yaptık bir Bandırma’ya bişey yapamıyoruz. Tolga Başkanım sen Büyükşehir’den bir şey istemiyorsun.Siz de nasıl bir rahatlık varsa, seçim garanti herhalde orada. Bayramda telefon üstüne telefon. Biz vermişiz 4 tane ilaçlama aracı, bir tane de yedek var. Bakıyorum araçlar arefe günü, bayramın birinci, ikinci günü hiç çıkmamış. Herkesi izinde, Başkan da izinde. Sonra bize telefon geliyor. Ben bayram kravatımı çıkarmadım. Yangına gidiyoruz. Bandırma’dan telefon açıyorlar. Araçlar yola çıktı sinek sorunu bitti” diye konuştu.

 

SATAŞMAYA TOSUN'DAN SERT YANIT: 


Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun Yılmaz’ın sataşma içeren konuşmalarına tepki göstererek , “Bandırma 8 yıldır 1/5000’lik planları bekliyor. Tam 8 sene. Tarım görüşü gelecek. O gelecek bu gelecek. Hep görüş bekliyoruz. O zaman mal sizin malınız olduğunda 1/5000’ler bir dakikada çiziliyor. Bizim 5000’likler yıllardır hazırlanmıyor. Şimdi 200 dönüm sizin yeriniz. Hadi oraya şehir kuralım. Ne güzel. Sizin az önce bahsettiğiniz şeylerden bizim haberimiz yok. Oraya ne yapılacağından bizim haberimiz yok. İmar komisyonumuzun haberi yok. İki sene önce konuştuk BASKİ borcuna karşılık buranın yarısını bize ver dedik. Planlamayı birlikte yapalım dedik. Ne yarısını verdiniz, ne planlamayı birlikte yaptık. Sahil bandı deyip duruyorsunuz. 5 sene sahil bandı sizdeydi. Yapmadınız. Daha önce konuştuk. Sahil Bandını bize verin dedik. Vermediniz.


Burada tekrar herkesin huzurunda söylüyorum. Sahil Bandını bize verin, biz yapacağız. Bandırma’nın sahil bandı neden sizde dursun. Siz satın yapacaksınız, biz kendimiz yapacağız.. Ben görevimi yapıyorum.  Bandırma Belediyesi güçlü Belediye. Bandırma kendi işini kendi halleder. Ver sahil bandını bize bu sene yapılıp yapılmadığını görün. Bir yerler de satılmadan” diyerek tepki gösterdi.” diyerek tepki gösterdi.

 

 19-07-2022/ BALIKESİR B.B./ Bandırma Gerçek Gazetesi

Kaynak: Editör:
Etiketler: Büyükşehir, Meclisi'nde, düşündürücü, polemik,
Yorumlar
Haber Yazılımı