Büyükşehirden tarım ve hayvancılığa destek
Haber
14 Nisan 2022 - Perşembe 14:21 Bu haber 3320 kez okundu
 
Büyükşehirden tarım ve hayvancılığa destek
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire, kırsalda üreticilere dokunan projeler ve çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Üç yılda yüzde 75’i hibe desteğiyle 416 adet A kalite koç dağıtımı yapan Büyükşehir Belediyesi, yine aynı şekilde yüzde 75 hibeli 10 koyun+1 koç desteği veriyor. Hedef birkaç yıl içerisinde tescilli Balıkesir kuzusu sayısını ve kalitesini arttırıp üreticinin fazla kazanç elde etmesi.
Bölge Haberi
Büyükşehirden tarım ve hayvancılığa  destek

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla üreticilere destek vermeye devam ediyor. Balıkesir’in tescilli kuzusunu geliştirmek amacıyla 2020 yılından bu yana üreticilere damızlık desteğinde bulunan Büyükşehir Belediyesi, 3 yılda 11 ilçede 416 adet A kalite koç dağıtımı yaptı. Üretimi yaygınlaşmak amacıyla yüzde 75 hibe imkanıyla 10 koyun+1 koç desteği sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, birkaç yıl içerisinde koyun varlığında gözle görülür bir artış sağlamayı amaçlıyor. Küçükbaş hayvancılığın yanı sıra Balıkesir balını da marka yapmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, arı yeminden, kovana ve ana arıya kadar üreticilere birçok fırsat sağlıyor. Büyükşehir’in Burhaniye’de 114 dönüm üzerine kurduğu BAÇEM kuruluşu ise birkaç yıl içerisinde tıbbi ve aromatik bitki üretiminde Türkiye’de öncü kurum haline geldi.

“ÜÇ YILDA 416 KOÇ DESTEĞİ VERİLDİ”

Kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldığımız Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, üreticiye sağladıkları desteklerle üretiminde artış yaşandığını belirtti. Balıkesir’de 2020 yılında başladıkları küçükbaş hayvancılık destekleri kapsamında 416 koç dağıttıklarını belirten Kırsal Hizmetleri Daire Başkanı Serkan Akça, “ Balıkesir tarım ve hayvancılık kentidir. 1 milyon 600 bin koyun varlığımızla 2020 yılında TÜİK verileri göre 7.sıradayken 2021’de 6.sıraya yükseldik. Her geçen gün koyun varlığımızda bir artış gözlenmektedir. Bizde bunun üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak gidiyoruz. 2020 yılında koç dağıtımlarına başladık. Üç yılda 11 ilçede toplam 416 adet baba koç dağıtımı yaptık. Bu koçların yüzde 75’ini hibe verdik. Piyasada A kalite koç sıkıntısı var. Bu projeyle birlikte il genelinde 12 bin ile 15 bin koyunun kan değişimini sağlamış olduk. Daha verimli hayvanlar elde ettik, daha kaliteli et üretimi sağlandı ve çiftçimizin cebine daha fazla para girmesini sağladık.

BU PROJE KAÇMAZ: ÜRETİCİYE YÜZDE 75 HİBELİ 10 KOYUN 1 KOÇ

2020 yılında başladığımız damızlık tesislerimiz var. Şu anda  İvrindi ve Kepsut’ta iyi bir şekilde üretime devam ediyoruz. Kepsut’ta 500’e yakın İvrindi’de de 250’ye yakın damızlığımız oldu. İvrindi’deki kıvırcık, Kepsut’taki Merinos cinsi. Buradaki amacımız üreticilerimizin ulaşmakta zorlandığı damızlıkları üretip bunları yüzde 75 hibeyle 10 koyun ve 1 koç şeklinde vereceğiz. Karşılığında da dişi hayvan alacağız. Bu aldığımız dişi hayvanları da 10 koyun 1 koç haline getirip yine üreticileri vereceğiz. Sistem kendi kendisine domine etkisi oluşturacak. Bunlarla da tekrardan piyasaya hayvan vereceğiz. İki damızlık merkezimizin yanında

5 İLÇEYE DAMIZLIK TESİSİ

Savaştepe, Dursunbey ve Sındırgı’ya da yeni damızlık tesisi kuracağız. Toplamda 5 tane damızlık tesisimiz olacak. Bunların meyveleri hemen alınacak projeler değil. Birkaç yıl içerisinde meyvelerini toplayacağız. Hedefimiz bu damızlık tesisleri en az bin başlık yapmak. Biner başa ulaştığımızda sisteme daha fazla çiftçiyi dahil edeceğiz. Her sene buradan 300-400 hayvan dahil etsek otomatikman 30-40 üretici sisteme girer. Her sene yeni insanları üretimin içine çekeceğiz.  Damızlık koç merkezi kurmayı hedefliyoruz.  Elit sürü yapan üreticilerin erkek hayvanlarını alıp yeni üreticilere vereceğiz. Damızlık niteliğine sahip erkek hayvanları 4-5 aylıkken alıp 12-13 aylık olunca ilanla bu damızlık hayvanları satacağız. Kura usulüyle çok cüzi miktara üreticilere vereceğiz.  Yılda iki defa bu satışları yapacağız. Mera ıslahlarımız var. Bu kapsamda 1.5 yılda 3 bin dönümün üzerinde mera ıslahı yaptık.  Üreticilerimize yem bitkisi desteği sağlıyoruz. 30 bin dönümlerden 60 bin dönümlere çıktı Balıkesir. Yem bitkisinin artmasında bizim çok büyük katkımız var.

2 BİN KOVAN DAĞITTIK

Küçükbaş hayvancılığın yanı sıra arıcılıkta da ciddi teşviklerin ve desteklerin olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, “ Ana arı üretim merkezimiz var. Karesi’nin Kabakdere kırsal mahallesinde 50 dönüm üzerinde ana arı üretim tesisimiz var. Burada 50 kovanımız var. Bu kovanlarda hem bal üretimi hem de ana arı üretimi yapıyoruz. Geçen yıl 5 bin ana arı ürettik ve bunları arıcılara ücretsiz dağıttık. Geçen yıl 1215 kişiye arı yemi dağıttık yüzde 75’i hibeli. Bu da çiftçilerimiz için iyi oldu. 2 bin kovan dağıtımı yaptık. Bu sene 2 bin 500 kovan, 7 bin ana arı dağıtımı yapmayı hedefliyoruz. Her geçen sene kendi kapasitemizin üzerine çıkıp daha fazla üreticiye çıkmanın peşindeyiz. Arı yemi dağıtımı yapmıyor fondon şeker makinesi alıyoruz” dedi

SÖZLEŞMELİ ÜRETİME GEÇTİK

BAÇEM 114 dönüm alanda üretim yapıyoruz. Yanı başında 100 dönümlük alanda yonca üretimi yapıyoruz. Tıbbı aromatik bitki üretiminde iyi seviyelere geldik. Türkiye’de örnek bir yer Burhaniye BAÇEM. Sahada 36 tane tıbbi ve aromatik bitkimiz var. Bu sene ilk defa sözleşmeli üretime geçtik. 10 kadın çiftçimize ıtır ürettik.  Bu sene 5 ürün daha katıyoruz bunlara. Sözleşmeli üretime geçtik ve 40 kişiden o ürünleri alıp paketleyip kendi markamızda tüketicilere satacağız. Bu iş için birlik kurduk. BALTAB adında kurduğumuz bu birlik Türkiye’de bir ilktir. Bu birlikte şu anda 40 üyemiz var. Piyasada aranan ürünleri ürettirmeyi amaçlıyoruz. 5 dönüm full otomasyonlu sera kuruyoruz. Yılda 6-7 milyon fide üretmeyi amaçlıyoruz. Bu fideleri de Balıkesir’deki tüm seracılara bu fideleri yüzde 50 hibeyle vermeyi amaçlıyoruz.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Büyükşehirden, tarım, ve, hayvancılığa, , destek,
Yorumlar
Haber Yazılımı