CIA Danışmanı Barkey: Türkiye'ye gidemiyorum
Haber
09 Ağustos 2022 - Salı 14:15 Bu haber 2377 kez okundu
 
CIA Danışmanı Barkey: Türkiye'ye gidemiyorum
ABD derin devleti elemanlarından Henri Barkey, hakkındaki iddialara ilişkin TELE 1'e açıklamalarda bulundu. Barkey, Türkiye'ye gidemiyorum. Türkiye'den hiç kimse korkudan benimle konuşmak istemiyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye Haberi
CIA Danışmanı Barkey: Türkiye'ye gidemiyorum

15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminin destekleyicilerinden CIA danışmanı Henri Jak Barkey,  8 Ağustos Pazartesi akşamı TELE 1'de Merdan Yanardağ ve Begüm Begümhan Aydoğan'ın sorularını yanıtladı.

Henri Barkey, "Türkiye'ye gidemiyorum. Türkiye'den hiç kimse korkudan benimle konuşmak istemiyor." diyerek Türkiye'deki değişik düşünce kuruluşlarının baskı altına alındığını öne sürdü.

 

 

ABD derin devletinin "Türkiye uzmanı" elemanlarından Barkey'in, 15 Temmuz soruşturması kapsamında Osman Kavala sorgusunda darbe girişimiyle de bağlantısı olduğu değerlendirilmişti.

Türkiye'de ABD'den gelen herkesin "CIA ajanı" algısı yaratıldığını söyleyen Barkey, CIA'nın eki Türkiye İstasyon Şefi Graham Fuller ile anlaştıklarını kaydetti.

"FULLER İLE ÇOK İYİ GEÇİNİYORDUK"

Barkey, "Benim Fuller ile arkadaşlığım vardı. Onunla çok iyi geçiniyorduk, kitap da yazdık." dedi.

 

 

Öte yandan bir CIA istasyon şefi ile ilişkisinin ABD'de "normal karşılandığını" ifade etti.

Barkey, "Oradan emekli olduktan sonra bir sürü kurumun başına geçen insanlar var. Bu Türkiye'de yadırganabilir ama ABD'de normal." şeklinde konuştu.

"DEVLET BİLGİLERİ TÜRKİYE GAZETESİNE VERDİ"

Kendisinin 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantılı olduğu suçlamasına yönelik ise Barkey, "Hangi gün, hangi saatte pasaport kontrolünden geçtiğime kadar bütün bilgiyi Türkiye gazetesine devlet verdi. Türkiye'de gazeteciler çalışkan değillerdir. Beni tanımıyorlardı bile. O zaman devletin içinden birileri bunu körüklemeye başladı." ifadelerini kullandı.

Yanardağ'ın "Darbenin arkasında ABD'nin olduğunu söylemek için sizin adınızı mı kullandılar?" sorusunu yanıtlayan Barkey, "Evet, çok kullanışlı bir şeye dönüştüm" dedi.

 

 

"FETULLAH GÜLEN İLE GÖRÜŞTÜM"

FETÖ ile ilişkisi sorulan Barkey, "Cemaat için çalışan, Zaman gazetesi için çalışan çok insan tanıyordum. Ben bir araştırmacıyım. Fethullah Gülen ile bir kere görüştüm. 30 yıl geçti, ne konuştuğumuzu hatırlamıyorum." diye konuştu.

"15 TEMMUZ'DA NE OLDU HİÇ ANLAMADIM"

15 Temmuz darbe girişimi hakkında bağlantısına ilişkin Henri Barkey, "15 Temmuz'da o akşam ne olduğunu hiçbir zaman anlamadım. Darbeler üzerine çalışıyordum. Türkiye'de darbeler yapıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Darbe yapıldığı zaman saat 21.00'de İstanbul'un en kalabalık köprüsüne asker yollamazsınız. Bence darbe hazırlanmıştı, belki hükümet daha önce yapılacağını öğrendi bunun üzerine darbeciler bir an önce darbeyi hızlandırdılar. Fakat hükümet öyle bir şekilde örtbas etti ki her şeyi, hiçbir delil sunmadı." dedi.

ORDUDAN ATILAN DARBECİ GENERALLERİ SAVUNDU

15 Temmuz'da ordudan temizlenen Fetullahçı subaylara ilişkin "Türkiye'deki terör örgütü mefhumunu anlamıyorum.Siz 200 tane amiral ve generalin FETÖ'cü olduğuna inanıyor musunuz?" diye soran Barkey'e, programın sunucu Merdan Yanardağ şu yanıtı verdi:

Ben yargılananlar ve mahkum olanların büyük bir grubunun Fetullah Gülen grubuyla ilişkili olduğunu biliyorum. 200 general değil ama ciddi sayıda 8 bin 36 asker hemen darbe sabahı gözaltına alındı. Bunu 40 yıllık bir süreç olarak değerlendirin. İlginç bir örgütlenme yöntemi var.
Kaynak: Editör:
Etiketler: CIA, Danışmanı, Barkey:, Türkiye'ye, gidemiyorum,
Yorumlar
Haber Yazılımı