Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve YİKOB
Haber
23 Mayıs 2022 - Pazartesi 13:13 Bu haber 2789 kez okundu
 
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve YİKOB
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde YİKOB'ları değerlendirdi..
Manşet Haberi
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve YİKOB

 

İlçemizin sorunları ve çözüm önerileri konulu toplantı da genel olarak yeterli bilgi sahibi olmadığımız kamu ve yerel yönetimlerin devlet ve iktidar nezdinde stratejik planlaması ve YİKOB nezdinde işleyiş konusunda Balıkesir AK Parti Milletvekili Subaşı’nın gerçekleştirdiği konuşma ve sunum ile bilgi sahibi olduk.

 

Sistem değişti ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kamu ve yerel yönetimlerle ilgili hizmet ve yatırım çarkı nasıl işliyor ve dönüyor bilmiyoruz. Bilginin, iletişimin  olmadığı, yetersiz olduğu yerde her kafadan bir ses çıkar, bilgi kirliliği ya da manipülasyonla, spekülasyonla, algı operasyonlarıyla tanışırsınız.

 

Öncelikle YİKOB’un ne olup-olmadığından başlayalım. 12/11/2012 tarih ve 6360 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeyle 2014 yerel seçimleri sonrası yeni büyükşehir belediyeleri kurularak sayıları 30’a çıkmış ve büyükşehir belediyesi sınırları il mülki sınırları olarak değiştirildi. Bu değişiklikle birlikte büyükşehirlerde görev ve yetki ayrımları yeniden düzenlenmiş, halkın ortak gereksinimlerini karşılamada belediyelerin yetkisi artmış, il özel idareleri kapatılarak, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB’lar) kuruldu.

 

Kamu da ve yerel yönetimlerde ‘ben yaptım, oldu’ anlayışıyla plansız ve programsız  iş yapma dönemi bitti. Çünkü, on yıllardır plansız-programsız dönemin siyasal iktidarları, Bakanlıkları, yerel yönetimler eliyle başlanmış ama zamanla yılan hikayesine dönmüş, sayısız kamu ve yerel yönetimlerin yatırımlarına tanığız, bunu yaşadık. Devletin ve milletin parası çar çur edildi, yok oldu, gitti. İşte Subaşı, konuşmasında bu plansızlığa-programsızlığa, israfa siyasi ve bürokratik aymazlığa  dikkat çekiyor.

 

Bu dönem bitti.!

 

YİKOB’lar eliyle kamu adına uygulayıcı rol yanı sıra koordine eden, izleyen ve denetleyen bir rol de üstlenildi.. YİKOB’lar kamu yatırımlarının verimli, hızlı ve etkili şekilde hayata geçmesi için çalışmakta ve belirlenen politikaların yerelde iyi yönetim uygulamalarıyla hayata geçirilmesini desteklemekte. Bu görevlerini yerine getirirken merkezî ve yerel kamu aktörleri arasında uygulamaya yönelik bilgi ve kaynak transferine ev sahipliği yapmakta.

 

Balıkesir’de YİKOB’in başkanlığını Vali Şıldak yapmakta yani Vali Bey’in tüm Büyükşehir ve ilçelerini, köylerini hafta sonu demeden taramasının, bilgi alıp, ilgi bakanlıkların yerel temsilcileriyle, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla  görüşmeler ve toplantılar yapmasının nedeni bu ve ilgili Bakanlıklarla, müsteşarlarla, genel müdürlerle  yapılmış-yapılmakta olan tüm çalışmaları  Ankara’ya taşımasının esası bu.!Bu da Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devlet bürokrasisi içinde Başkan Erdoğan’ın sık sık dikkat çektiği ‘bürokratik oligarşi’nin ve hantallığın, iş bilmezliğin yıkılması, bürokratik mekanizmanın ülkeye ve millete yabancılaşmasının parçalanması  anlamını taşıyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Cumhurbaşkanlığı, hükümet, sistemi, ve, YİKOB,
Yorumlar
Haber Yazılımı