Danıştay, yürütmeyi durdurdu.!
Haber
25 Nisan 2022 - Pazartesi 13:41 Bu haber 2829 kez okundu
 
Danıştay, yürütmeyi durdurdu.!
Danıştay 8. Dairesi, zeytinliklerde maden çalışmasına izin verilen kararın yürütmesini durdurdu. Dava esastan karara bağlanana kadar Zeytincilik Kanunu’na ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle zeytin alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasına izin yok.
Çevre Haberi
Danıştay, yürütmeyi durdurdu.!

Danıştay 8. Daire, zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesini durdurdu. Karar, düzenlemenin ‘Zeytincilik Kanunu’ olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler içerdiği gerekçesiyle alındı. Buna göre dava esastan karara bağlanana kadar yönetmelik uygulanmayacak ve zeytin alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasına izin verilemeyecek.

GEREKÇE, ZEYTİN YASASI

Kararı sosyal medya hesabından duyuran CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç şu ifadeleri kullandı: “Danıştay 8. Dairesi zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliğin uygulanmasına dur dedi. Danıştay, yürütmenin durdurulması kararını vererek davayı esastan görüşecek. Kararın gerekçesi ise yönetmeliğin zeytin yasasına aykırı olması.”

YÖNETMELİK NE İÇERİYORDU?

Resmi Gazete’de 1 Mart 2022’de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapılmış, madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanıyan yönetmelik hükmü büyük tepki çekmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise tepkilere, yönetmeliğin ‘sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmesi’ şartını da içerdiğini savunarak yanıt vermişti.

Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’a başvuranlar arasında İyi Parti de bulunuyordu. Türkiye Barolar Birliği de (TBB) söz konusu düzenlemeye karşı hukuki adım atacaklarını duyurmuştu.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Danıştay,, yürütmeyi, durdurdu.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı