Diyarbakır Anneleri' ve 1000 günlük çığlık.!
Haber
29 Mayıs 2022 - Pazar 14:49 Bu haber 2246 kez okundu
 
Diyarbakır Anneleri' ve 1000 günlük çığlık.!
Diyarbakır Anneleri'nin mücadelesi bin güne ulaştı. 299 aile nöbete katıldı, 35 evladımız PKK'nın elinden kurtarıldı. HDP, Diyarbakır'da kepenk kapattı, terör örgütüne katılım azaldı. Annelerin destansı kararlılığı PKK'nın nasıl bitirileceği konusunda önemli dersler içeriyor.
Türkiye Haberi
Diyarbakır Anneleri' ve 1000 günlük çığlık.!

 

Diyarbakır annelerinin direnişi bugün bininci gününde. Dile kolay. Kışın kar altında, yazın Diyarbakır’ın kavurucu sıcağı altında tam bin günlük direniş...
Her şey Akar’ın ( Ana) HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önündeki cesur çıkışıyla başladı. Ana, HDP aracılığıyla PKK tarafından kaçırılan oğlunu almak için oradaydı. Bir diğer oğlu 1994'te PKK tarafından kaçırılmış, 2017'de öldürülmüştü. Başka bir oğlu daha kaçırıldı. Üçüncü oğlunu da kaybetmek istemiyordu. “Ciğerim için buradayım." dedi. Muhatap bulamadı, kapılar yüzüne kapatıldı. HDP Diyarbakır yöneticileri ona saldırdı. Yılmadı, binanın camlarını kırdı. 22 Ağustos 2019'da iki yakınıyla birlikte oturma eylemine başladı. 3 gün boyunca yemeden, içmeden bekledi. Israr etti. Ve sonuda oğlu Mehmet’e kavuştu. Mehmet evlendi, çocuğu oldu. Ana şimdilerde minik torununu seviyor...

‘ANNELER BABALAR KORKMASIN’

Ana evladına kavuşurken şunları söyledi:
“Ailelere de tavsiyem çocukları dağa kaçırıldığı zaman gidip HDP önünde oturup eylem yapsınlar. Diğer oğlumu da onlar kandırıp kaçırdı ve öldürüldü. Ondan sonra 40 gün yeme içmeden kesildim, bana böyle bir acı yaşattılar. Çocukları kaçırılan aileler, anne ve babalar korkmasın, cesaretli şekilde HDP önüne gidip çocuklarını istesin. Çocukları dağa giden aileler mutlaka gelip HDP önünde eylem yapsın.”

 

 

Hacire Ana ve yakınları HDP önünde ilk kıvılcımı çıkardı...

GERÇEK ÇÖZÜM SÜRECİ

Ana’nın direnişi, başarısı ve çağrısı evladını PKK’ya kaptırmış diğer annelerin yüreğindeki volkanı patlattı. Türk ordusunun, polisinin ve güvenlik korucularının PKK’yı hendeklere gömdüğü Diyarbakır’da, halk da özellikle çözüm sürecinde kendilerini sindiren PKK’ya karşı harekete geçti. Devlet halkın yanında olunca, örgüt sıkışıp kaldı. HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önü artık bir eylem alanıydı. Anneler, babalar, 9,13,15,17 yaşlarında HDP binasından dağa yollanan evlatlarının peşine düştü. PKK’nın eleman kazanma yollarını kapatarak örgütü çaresiz bırakan gerçek ‘çözüm süreci’ böylece başlamış oldu.

‘BAŞLARIM SİZİN KÜRDİSTAN DAVANIZA’

3 Eylül 2019'da HDP binası önünde yeni anneler vardı. Fevziye Çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayşegül Biçer bayrağı devraldılar. Çetinkaya ailesinin akrabası Aysel Bozkurt’un haykırışı, Diyarbakır Anneleri eyleminin de sloganı oldu: “Diyarbakır’da genç bırakmadınız. Ya cezaevinde ya toprağın altında. Başlarım sizin Kürdistan davanıza, oğlumuzu geri verin." Bozkurt devam etti: “Sizin çocuklarınız lüks arabalarda, lüks okullarda bizim çocuklarımız dağda."

Vatan Partisi lideri Perinçek, Diyarbakır Anneleriyle.

YOKSUL KÜRT’ÜN PKK’YA BAŞKALDIRISI

Bu sözler o kadar etkiliydi ki.. HDP liderleri zengin takımıydı. Garibanların evlatlarını ise ABD adına savaşmak için PKK’ya gönderiyordu. Aslında eylem, Kürt yoksullarının PKK’ya başkaldırısıydı. HDP, bir Kürt partisi değildi, Kürt halkı ona karşı harekete geçmişti. Ve ABD destekli ‘Kürdistan’ planı... “Başlarım sizin Kürdistan davanıza..." sözüyle, çoktan yerle bir olmuştu.

 

 

EYLEMLER BERLİN’E KADAR YAYILDI

Eylem Van’a, Hakkari’ye, Batman’a, Muş’a, Şırnak’a hatta İzmir’e yayıldı. Berlin’de Maide Anne, PKK’ya destek veren Almanya’nın başbakanlık binası önünde eyleme başladı. 299 aileye ulaşıldı. 35 evlat ailelerinin çağrısına uydu ve örgütün elinden kurtularak yuvasına döndü. Kimi askere gitti, kimi taksici oldu, kimi yarım bıraktığı eğitimine başladı... Ama hepsi bugün mutlu ve huzurlu. Eyleme devam eden aileler de evlatlarına kavuşacakları günü bekliyor. Ve mutlaka sarılacaklar.

Aysel Bozkurt. 'Başlarım sizin Kürdistan davanıza' haykırışı sembol oldu.

‘BURASI PKK’NIN ASKERLİK ŞUBESİ, KAPATILMALI!'

Başarının sırrı ailelerin doğru adresi tespit etmesinde yatıyor. O güne kadar bir tek Ak Parti, MHP, BBP ve Vatan Partisi, HDP’nin bir parti olmadığını, kapatılması gerektiğini söylüyordu. Diyarbakır Anneleri de bu gerçeği tespit ettiler. “Neden HDP önünde eylem yapıyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdiler: “Burası parti değil. Burası PKK’nın askerlik şubesi. Çocuklarımızı korumamız için HDP kapatılmalı!”

‘AMERİKA’YA UŞAKLIK YAPMAYIN’

Hâlâ Amerika’dan iktidar bekleyenlere inat, Kürt annesi siyasi durumu da çok net tespit etti. Ayşegül Biçer PKK/HDP’nin arkasındaki güce işaret etti: “Bütün evlatlar. Gelin dağdan inin vatanınıza nöbet tutun. Amerika’ya, İsrail’e uşaklık yapmayın."

Nöbet eylemine katılan Gevriye Ayhan, 5 yıl sonra kızı Pelda'ya sarıldı.

HDP’Yİ AYM’DEN ÖNCE KAPATTILAR

Eylemin ilk günlerinde kibirden kendilerini kaybetmiş HDP’li vekiller, yöneticiler fiziki saldırılarda bulundu. Terör örgütü üyeleri, ailelerin evlerine giderek ölüm tehdidinde bulundu. Ama annelerin fendi onları yendi. Sonunda HDP Diyarbakır İl Başkanlığı, kepenklerini indirmek zorunda kaldı. AYM’nin henüz kapatamadığı HDP’yi Anneler fiilen kapattı!

 

 

PSİKOLOJİK SAVAŞ

Ve bin türlü iftira... “Devletten para aldılar, devlet işe soktu, eylem polisin eylemi..." Düşünsenize hem 9 yaşında evladınızdan yıllardır haber alamıyorsunuz, hem de onu arama mücadeleniz ‘para için’ iftirasına maruz kalıyorsunuz. Binasını kaybeden HDP, psikolojik üstünlüğü de kaybetti. Bu propoganda etki yaratmadı.

Diyarbakır anneleri Mehmetçiğe destek için asker selamı veriyor...

BIDEN İTTİFAKI ANNELERİN KARŞISINDA

HDP’ye destek, Biden ittifakındaki ortaklarından geldi. Evlatları HDP tarafından kaçırılan ailelere, ‘Niye HDP önünde eylem yapıyorsunuz, gidin Saray’ın, önünde yapın’ diye seslendiler. PKK’ya yönelen tepkiyi, devlete yönlendirmeye çalıştılar. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, onlara destek vermek bir yana, “Annelerin feryadının çözüm adresi bir partinin kapısı değil, devletin kapısıdır." dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumartesi Anneleri’ni hatırlattı, Diyarbakır Anneleri ile bir tuttu ve yine eylemin HDP önünde olmasını eleştirdi.

ANNELERDEN KILIÇDAROĞLU’NA DERS

Kılıçdaroğlu Mart ayında Diyarbakır’a gitti. Helalleşme mesajları verdi, PKK sempatizanlarıyla toplantılar yaptı. Diyarbakır Annelerine uğramadı. Kaldıkları misafirhanede görüşüp oldu bittiyle fotoğraf vermek istedi. Anneler “Bizi ziyaret etmek istiyorsanız eylem alanına, HDP önüne gelin." dediler. HDP ile kriz istemeyen Kılıçdaroğlu, gidemedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun ziyareti.

AKŞENER’İN KORKUSU

Meral Akşener ise Diyarbakır’a en son 5 yıl önce gitti. Nedeni ise sır değil. Milliyetçilerin “Neden Diyarbakır annelerini ziyaret etmedin." sorusuna muhatap olmak istemiyor. Diyarbakır’a giderse “milliyetçi” maskesi indirilecek. Deva Partisi lideri Ali Babacan iki kez Diyarbakır’a gitti. Anneleri görmezden geldi. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu uğradı, aileler kendisine HDP ile ilgili eleştiriler yöneltince, bağırıp çağırıp ayrıldı...

ULUSLARARASI ANNE DAYANIŞMASI

Nöbet eylemine başka ülkelerden anneler de uluslararası dayanışma gösterdi.  İran’da evlatları PKK tarafından kaçırılan 5 Kürt ailesi Diyarbakır’a geldi ve birlikte nöbet tuttu. Yine Afrika ülkesi Mali’deki terör mağduru kadınlar, çevrimiçi olarak Diyarbakır Anneleriyle buluştu.Türkiye'de ise başta ana muhalefet padtisi CHP olmak üzere İyi Parti,Saadet ,Gelecek ve Deva partileri Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amaçlı Diyarbakır HDP'nin önüne aileler için dayanışmak amaçlı gidemedi,uzak durdu.


‘BİN GÜN DEĞİL BİN SENE DE OLSA BURADAYIZ’

Şadin ve Ayten Elhaman çifti. Nöbete devam ediyorlar.

Ekrem Demir / DİYARBAKIR

Nöbetteki Diyarbakır aileleri bin günlük mücadelelerini gazetemize değerlendirdi. Oğlu Bayram’ın 5 yıl önce 19 yaşındayken dağa götürüldüğünü belirten Ayten Elhaman şunları söyledi:
“Her gün bir umutla, sesimiz duyulur, görülür diye çadıra geliyorum. İnşallah Allahın izniyle, devletimizin gücüyle bu PKK illetinden HDP illetinden kurtaracağız çocuklarımızı. Bakın bizden korkup kaçtılar, kepenkleri kapatıp gittiler. Haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz, kendi doğurduğumuz evlatlarımızı istiyoruz. 9 Yaşında, 10 yaşında çocuğun ne iradesi olabilir? Hele de kız çocuklarının. Bir evlat doğuruyoruz, hayırlı evlat olsunlar, ben yaşlanınca sırtımı kime yaslayacağım. Özgürlük annelerin yanında olur, dağlarda taşlarda olmaz. Kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim.

‘CEZA ALMAYACAKSINIZ, TESLİM OLUN’

“Çocuğum dağlarda taşlarda ne durumdadır? Biz burada oturup kalkıyoruz, oğlum taşlara başını koymuş, nerededir, ne yapıyor bilmiyorum. Rabbim kavuştursun bütün anneleri.Dağdaki bütün evlatlara çağrım da dönün gelin, devletimiz güçlüdür. Ceza almayacaksınız, güvenlik güçlerine teslim olun, dönün!”dedi. Van’dan gelerek 6 yıl önce 18 yaşındayken Adana’dan kandırılarak dağa kaçırılan kızı Gülcan için oturma eylemine katılan Necmettin Biçer: “Bin gün içinde çok zorluklar çektik. Bin gün bin sene oldu ama hiç umurumuzda değil. Bin sene de olsa çocuklarımızı alana kadar bu kapıdan ayrılmayacağız.”diye konuştu.

‘KORKMUYORUZ’

7 yıl önce 15 yaşındayken kaçırılan oğlu Özkan için evlat nöbeti tutan Süleyman Aydın: “Bin günü geride bıraktık, bin yıl da geçse buradan kalkmayacağız. PKK’dan HDP’den korkmuyoruz. Yaz kış, yağmur çamur, pandemi demeden evlatlarımızın mücadelesini verdik. Evlatlarımızı HDP’den istiyoruz, bu kapıdan asla kalkmayacağız.”şeklinde konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Diyarbakır, Anneleri', ve, 1000, günlük, çığlık.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı