Doğal gazınız kesilebiir..
Haber
22 Kasım 2021 - Pazartesi 11:27 Bu haber 2408 kez okundu
 
Doğal gazınız kesilebiir..
Merkezi sistemle ısınan bir sitede, “Ben kışın bu evde oturmuyorum, kızımın yanında kalıyorum” ya da “Petekleri kapattım” demek sizi ısınma faturanızı ödemekten kurtarmaz. Yönetim planınızda (YP) var ve Genel Kurul’da (GK) karar alınmışsa ısınma faturasını ödemediğiniz için yönetici doğalgazınızı kesebilir.
Türkiye Haberi
Doğal gazınız kesilebiir..

Doğal faturası ile ilgili flaş açıklama. Isınma sorunu ile ilgili tüm sorularınızı bu konudaki düzenlemeler ışığında kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı. Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre detaylar şu şekilde:

 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DÜZENLEMESİ VAR MI?

“Apartmanlarda ve sitelerdeki uyuşmazlıklar bir yana, asıl sorun enerji kaynaklarının kıt olmasıdır. Bu, enerjinin önemini artırmakta, enerji verimliliğiyle ilgili önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu amaçla birçok düzenleme yapılmıştır. 18 Nisan 2007 tarihli 5627 sayılı Enerji Verimli Kanunu’nun ‘Amaç’ başlıklı ilk maddesi ‘Bu kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması’ şeklindedir. Bu kapsamda binalara, ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alma zorunluluğu da getirilmiştir. Uygulanması sürekli ertelense veya esnetilse de er ya da geç bütün binaların ‘Enerji Kimlik Belgesi’ olacak, belgesi olmayanlar alım-satım yapmayacaklardır.

 

MERKEZİ SİSTEMDEN FERDİ ISINMAYA GEÇİLEBİLİR Mİ?

Merkezi sistemle ısınan bir binada ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme geçmek mümkün mü? Buna kat malikleri kurulu mu karar verir? Karar alabilmek için gereken oy oranı nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 42. maddesi ile de merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş zorlaştırılmıştır. KMK’nın 42. maddesine göre ısınma sistemiyle ilgili kararlar Kat Malikleri Kurulu’nda alınır. Isı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü, örneğin kömürle ısınmadan doğalgaza geçiş, ısıtma sisteminin ferdi sistemden merkezi sisteme, merkezi sistemden ferdi sisteme geçişi gibi işlemler kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Burada dikkat edilecek husus, toplantıya katılanların değil, tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun sağlanması zorunludur.

 

2 BİN METREKAREYİ GEÇİYORSA OYBİRLİĞİ ŞART MI?

Sayı ve arsa payı ile karar almak da bazen yeterli olmaz. Toplam inşaat alanı 2000 metrekare ve üzeri olan binalarda, merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş için maliklerin oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. Görüldüğü gibi, yasa koyucu enerji verimliliği açısından merkezi sistemden ferdi sisteme geçişi zorlaştırmaktadır. Merkezi sistemle ısınan 30 bağımsız bölümlü bir binada 29 malik ferdi sisteme geçelim dese, tek bir malik ferdi sisteme geçmeyi kabul etmese ve ‘merkezi sistemde kalınsın’ dese ferdi sisteme geçilemez.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Doğal, gazınız, kesilebiir..,
Yorumlar
Haber Yazılımı