Doğan: Ferrobor üretimi ile dışa bağımlılığımız bitecek.!
Haber
12 Aralık 2021 - Pazar 18:54 Bu haber 3257 kez okundu
 
Doğan: Ferrobor üretimi ile dışa bağımlılığımız bitecek.!
Bandırma AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Doğan Eti Maden'in Belediye'den Satın Aldığı Şantiye Alanında Yapacağı Bor Karbür Tesisi' yatırımını değerlendirdi. Eti Maden'e ihale ile satışı gerçekleşen şantiye alanında kurulacak fabrika ile ferrobor'da dışa bağımlılığın biteceğini söyledi.
- Haberi
Doğan: Ferrobor üretimi ile dışa bağımlılığımız bitecek.!

Bandırma Belediyesi'ne ait şantiye olarak kullanılan  157 dönümlük alanın Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne 105 Milyon TL satış yoluyla devredilmesinden sonra  AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Doğan  konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunurken devredilen yerde yapılacak Bor Karbür ve FerroBor yatırımının Türkiye için önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Doğan, yatırımla ilgili bilgi vererek, ferrobor tesisiyle birlikte Bandırma’da istihdam sağlanacağını aktardı. Ferroborun ithal edilen bir ürün olduğuna da dikkat çeken Doğan, “Milli ve yerli kaynaklarımız ile ileri teknoloji yatırımlar yaparak artık kendi yerli ferrobor ve bor kabürümüzü üreterek bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız” dedi.

 

FERRO BOR İTHAL EDİLMEYECEK

 

Eti Maden tarafından üretimi yapılan bor ileri ürünlerinin çok geniş bir kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Doğan, “Bandırma Eti Maden İşletmeleri hemen yanında bulunan belediye şantiyesini devralmasıyla yeni yatırımlar yapacak. Borkarbür tesisinin inşaatı devam ediyor, şantiye alanında da ferrobor tesisi kurulması planlanıyor. Bor Karbür tesisinin hisselerinin yüzde 90’ı Eti Madende, yüzde 5’i Çinli bir firmaya ve yüzde 5’i de Savunma Bakanlığına ait. Borkarbür sert olmasıyla bilinen bir ürün bu nedenle savunma sanayinden otomotive, havacılığa kadar çok geniş bir kullanım alanı var. Ferrobor tesisiyle birlikte Eti Maden ilk kez  ferrobor üretecek. Bu ürününün katı atığı yok. Bu alanda en az 100 kişi çalışacak. Ferobor da çok geniş bir kullanım alanına sahip ve bugün Türkiye ferrobor ihtiyacını ithal ederek karşılıyor. İnşallah yatırım olduğunda artık kendi ihtiyacımızı milli ve yerli imkanlarla kendi üretimimizle karşılayacağız” diye konuştu.

 

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğüne kurulacak olan Ferrobor Üretim Tesisi nitelikli çelik ihtiyacına ait, ithal olarak karşılanan önemli bir açığı kapatacak. Ayrıca yatırımın ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesinde önemli bir kilometre taşı olması bekleniyor. Ferrobor’un başlıca kullanım alanları ise şu şekilde; C-Mn ve düşük alaşımlı çeliklerin sertliğini artırma, Nd-Fe-B mıknatısların üretimi, hızlı katılaşan malzemelerde azot tutmak, transformatör çekirdekleri, düşük karbonlu soğuk çalışan tellerin üretimi, otomobillerin çelik aksamları, metal enjeksiyon dökümleri, tıp elektroniğinde ve ev elektronik eşyaları.(Gerçek)

Kaynak: Editör:
Etiketler: Doğan:, Ferrobor, üretimi, ile, dışa, bağımlılığımız, bitecek.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı