Fransız basını: Afrika’da Türk atılımı
Haber
20 Aralık 2021 - Pazartesi 02:51 Bu haber 2622 kez okundu
 
Fransız basını: Afrika’da Türk atılımı
İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Fransız basınında geniş yer buldu. Le Monde gazetesi, Afrika'da Türk atılımını vurgularken, Radyo ağı RFI, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu.
Dünya Haberi
Fransız basını:  Afrika’da Türk atılımı

Türkiye 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Zirve, Afrika’da etki alanı her geçen gün daha da azalan Fransa’nın da yakın takibindeydi.

 

Fransa'nın etkili yayın organlarından Le Monde gazetesi, zirvenin, “Afrika'daki Türk atılımını” vurguladığını yazdı. Haberde, Ankara'nın, kıtada son yıllarda oluşturduğu ekonomik, güvenlik ve kültür alanlarındaki güç iş birliğine dikkat çekildi. Afrika ile ticaretin 2003 yılından bu yana 5 kat arttığına vurgu yapıldı.

 

Fransız Radyo ağı RFI ise, Türkiye'nin Afrika Birliği ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu:

 

Yatırımlar unutulmuyor. Türkiye, insani yardım ve eğitimin yanı sıra işletmelerini teşvik ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Afrikalı liderlerin kalbini kazandı. Batılı yaklaşımı reddetmeyi ve kıtayı ayrımcılık yapmadan kucaklamayı düzenli olarak dile getiriyor. Hedefe ulaşan bir konuşma.

 

Haberde, Türkiye'nin Afrika'da 19 askeri ataşesinin ve Somali'de bir üssünün bulunduğu, Libya'da da varlık gösterdiği ifade edildi:

 

Son zamanlarda Ankara, özellikle SİHA'larını öne çıkarıyor. Silah satışları artıyor. Etiyopya'ya 2021'de yaklaşık 95 milyar dolara karşılık 2020'de sadece 235 bin dolarlık ekipman satıldı. Angola, Çad ve Fas ile de ilerleme aynı düzende devam ediyor.

 

France Info, Türkiye'nin Afrika kıtasında etkisinin arttığını okurlarına duyurdu. İstanbul'da düzenlenen zirvenin, bunun bir yansıması olduğunun altı çizildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Fransız, basını:, , Afrika’da, Türk, atılımı,
Yorumlar
Haber Yazılımı