GİMAT Başkanı: Derneğin iddiası yanlış.!
Haber
08 Mart 2022 - Salı 16:00 Bu haber 3000 kez okundu
 
GİMAT Başkanı: Derneğin iddiası yanlış.!
GİMAT Başkanı Abdülkadir Aydoğan, “Yağ stoğunda sıkıntılar öngörmüyoruz. GİMAT’ta 2-3 bin ton yağ satan esnaflarımız var. Böyle bir ticari düzenin olduğu yerde sıkıntı olmaz.” dedi.
Ekonomi Haberi
GİMAT Başkanı: Derneğin iddiası yanlış.!

AYKUT DİŞ / ANKARA

Stoklarda yağ bitiyor iddiasıyla başlayan marketlere yığılma üzerine GİMAT Başkanı Abdülkadir Aydoğan bir açıklama yayınlayarak, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve bu iddiaya dayanarak '1 ayda satılacak yağın 1 günde satılığını' iddia etmişti. 

Türkiye’nin en büyük toptancı sitelerinden olan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) Başkanı Abdülkadir Aydoğan' bu iddiasını ve sektördeki durumu sorduk.  GİMAT Başkanı Aydoğan, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin bakanlığa yolladığı yazının yanlış olduğunu ifade etti. Aydoğan, kamuoyuna yansıyan haberlerin öncesinde Türkiye’nin yağ stoklarında kesinlikle sorun olmadığını belirtti. Aydoğan, “Yağ stoğunda sıkıntılar öngörmüyoruz. GİMAT’ta 2-3 bin ton yağ satan esnaflarımız var. Böyle bir ticari düzenin olduğu yerde sıkıntı olmaz.” dedi.

 

 

‘ÜRÜN BOLLAŞACAK’

Aydoğan Türkiye’nin ham madde ithalatındaki sorunları kolaylıkla çözebileceğini, yakın zamanda Afrika mahsullerinin piyasaya çıkacağını ve bolluk olacağını duyurdu. Aydoğan şöyle konuştu:

“Derneğin değerlendirmesi doğru değil. Teyit edilmeyen bilgilerle, tahmini olarak yapılmış. İki ay sonrasını işaret ediyor. İki ay içinde neler olabileceğini hesaba katmayan bir bakışla yapılmış. O değerlendirme ekseninde bakacak olursak her madde için spekülatif yorumlarda bulunulabilir. Örneğin önümüzdeki iki ay içinde yeni mahsul yağlar çıkacak. Ürün bollaşacak. Afrika’da şubat ayında mahsul alındı, oradan yağlar gelecek. Rusya yağı Haziran-Temmuz’da alınıyor. Afrika’dan gelecek olan mallar nasıl olacak? Kesinlikle katılmıyorum. Çok yanlış bir değerlendirme. Yanlış değerlendirmelerin köpürtülmesiyle milletin emeğine ve kaynaklarına yazık ediliyor. Gemi bugün bekler, yarın gelir. Türkiye’miz için bunlar basit sorunlardır. Kolaylıkla çözülür.”

‘PANİĞE GEREK YOK’

Aydoğan, vatandaşlara alışveriş alışkanlıklarını bozmama çağrısı yaptı. Şöyle devam etti:

 

 

“Sosyal medyada ve bazı yayın organlarında çıkan haberler öncesinde Türkiye’nin kesinlikle bir yağ stoğu sıkıntısı yoktu. Elbette gıdada küresel etkilerden ötürü bazı fiyat dalgalanmaları var. Bugünkü sıkıntının kaynağı da Rusya ile Ukrayna. Çünkü ayçiçek yağında iki ülkenin ciddi bir ağırlığı söz konusu. 12 milyon ton Ukrayna’nın üretimi, 15 milyon ton da Rusya’nın üretimi. Bir aile 5 litrelik yağı ortalama 1 buçuk ayda tüketiyor. 4 adet 5 litrelik yağ alınca 6 aylık ihtiyacını almış oluyor. Böyle olursa tabi ki rafta ürün kalmaz. Rusya-Ukrayna krizi yağ stoklarında bir sıkıntı yaratmamıştı ve yaratacağa da benzemiyor. Ancak bu tip tüketici davranışı bozuklukları belirsizler yaratabilir. Arz talep dengesinin bozulması sıkıntılar doğurabilir. Yine de sıkıntılar öngörmüyoruz. GİMAT’ta 2-3 bin ton yağ satan esnaflarımız var. Böyle bir ticari düzenin olduğu yerde sıkıntı olmaz. Sadece vatandaşlarımızdan ricamız şudur: Günlük, haftalık, aylık alışverişlerinizde lütfen zinciri bozmasınlar. Ne tüketiyorlarsa onu alsınlar. Paniğe hiç gerek yok. Fiyatlarda dönemsel iniş çıkışlar olabilir. Salgında da bunu yaşadık. Hiçbir tedarik sorunu yaşamadık.”

‘SİYASİLER VE MEDYA VAZGEÇMELİ’

Aydoğan, siyasilerin ve medyanın sorumsuz tavırlarla vatandaşları yanlış yönlendirdiğini, toptancıları töhmet altında bıraktığını savundu.

“Vatandaşlarımıza stokçuluk meselesi yanlış arz ettiriliyor. Bütün işletmeler belli miktarlarda stok yapmak zorunda. Bu ticaretin basit bir kuralı. Temel tüketim maddelerinde de geçerlidir. Toptancılar için stokçuluk şudur: Peynir, zeytin satan bir toptancıda şeker bulunursa o stokçuluktur. Kimse deposunda mal bulundurduğu için stokçulukla suçlanmamalı. Küresel etkilerin faturası ülkemize, üreticilerimize ve toptancılarımıza kesilmemeli. Siyasiler ve medya vatandaşlarımızı yanlış yönlendirmekten, toptancıyı töhmet altında bırakmaktan vazgeçmeli. Toptancının deposunda mal olmasından kimseye zarar gelmez. Toptancının deposunda mal olmazsa, o zaman korkmalı.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: GİMAT, Başkanı:, Derneğin, iddiası, yanlış.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı