‘Gönen’in platonik aşkı: Yüksek öğrenim.!’
Haber
24 Mayıs 2022 - Salı 14:29 Bu haber 2722 kez okundu
 
‘Gönen’in platonik aşkı: Yüksek öğrenim.!’
Gönen sorunları ve Çözümlerinin ele alındığı geniş katılımlı toplantının gerçekleşmesine öncülük eden Kaymakamı Dr.Arslan Yurt ,video sunumu ile yaptığı kapsamlı konuşmada Gönen’in platonik aşkının fakülte inşaatı ve yüksek öğrenim olduğuna dikkat çekerek, bu konuda ilgili kurumlar ile hayırseverlerin yürütülen çalışmaları sahiplenmeye davet ederek, zamanın iyi kullanılması gereği yanı sıra ,toplumsal birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemine işaret etti.
Bölge Haberi
‘Gönen’in platonik aşkı: Yüksek öğrenim.!’

 

‘Yöneten-yönetici duygusu içinde değiliz.!’           

 

“Bizler yönetici olarak yöneten, yönetici bir duygu şekli içerisinde değiliz. Vatandaşlarımızın her kesiminden insanların bize ulaşabileceği bir durumda olduğumuzu düşünürüm. Şahsen benim kendi telefonlarım hem sosyal medyada, hem gazetelerde yayınlanmıştır. O telefonu kullanıyorum. Sosyal medya aracılığı ile ulaşan herhangi bir şekilde sorununu ileten vatandaşların hemen hepsine de dönüş yaptığımı, bundan sonra da yine bu uygulamayı devam ettireceğimi öncelikle sizlere söylemek istiyorum.

 

‘Sorunlardan en az etkilenen, pozitif değerlendiren bir ilçeyiz.!’

 

Saygıdeğer Milletvekilimizin ve Belediye Başkanımızın bahsettiği konular ve benim de değinmek istediğim, bazı konular olacak. Bir pandemi dönemi yaşadık ve toplum sağlığına kilitlendik ve toplum sağlığını korumak için tedbirler aldık, sadece Türkiye’de değil, Dünya’da aynı tedbirler uygulandı, uygulanmaya çalışıldı. Maalesef tüm tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve şehrimizde de çözülmesi gereken sosyal ve ekonomik mânâda sorunlar ortaya çıktı. Tüm dünya bu sorunları çözmeye çalışıyor. Devletimiz de çeşitli çözüm ve tedbirlerle sorunların üstesinden gelmek için çalışıyor. Biz de yerel olarak “ ne yapabiliriz de bu ekonomik sorunları en kısa sürede çözebiliriz”in mücadelesini vermeye çalışıyoruz. Pandemi döneminin ortaya çıkardığı en önemli sorunun gıda kıtlığı ve gıda tedarikinde karşılaşılan sorunlar olduğu düşünüyorum. Gönen ilçemiz, verimli arazileri, içerisinden geçen suları, bol su kaynaklarına sahip ilçemiz. Çalışkan insanlarımız var, Turizm imkânımız var, Sanayi imkânımız var. Baktığınız zaman genel manadaki sorunlardan az etkilenen hatta bunları pozitif şekilde değerlendirme imkânına sahip olan bir ilçeyiz. Onun için bizim kendi aramızdaki dayanışmamız, sorunların üzerine birlikte gitmemiz çok önemli.

 

‘Bölgeye yatırımcı çekmeliyiz.!’

Tarım alanlarında üretim çeşitliliğini arttırmak, daha fazla gelir elde etmenin yollarını aramalıyız. Onun için sadece çeltik amaçlı klasik ekim yanında, biraz daha insan emeğine dayanan, ürün çeşitliliği olan, neticede hem kendimize, hem ilçemize daha fazla önemli katkı sağlayan ürünlere yönelmekte fayda var. Yine bizim bölgemize özellikle hayvancılık yapmak amaçlı gelmek isteyen çok sayıda insan var. Öncelikle biz kendi içimizde, nerelerde hayvancılık yapılabilir, nerelerde çiftlikler olabilir, bu sorunlar nasıl çözülür, bunun üzerine gitmek lazımdır ki bu bölgeye yatırımcı çekelim.

 

Gönen, sanayileşme de cazibeli bir yatırım bölgesi.!’

 

Sanayi alanında ilçemizde güzel gelişmeler oluyor. Çok iyi bir noktada bir sanayi bölgemiz var. Taştepe tarım arazilerine zarar vermeyen bir bölgedeyiz. Burada halihazırda 500 dekar alanda bir sanayi bölgemiz var. Bu sanayi bölgemizde 73 tane fabrika, 5 bin istihdamla beraber faaliyette. Ve şu an itibari ile hem Gönen Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi, hem de Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, ilave genişlemeler yaparak mevcut sanayi bölgesini iki katından fazla büyütmek durumunda. Bununla ilgili çalışmalarda mesafe alındı. İnşallah şu an itibariyle 5 bin olan istihdam rakamının 3 yıl, 5 yıl sonra 10 bin, 15 bin civarına geldiğini hep beraber göreceğiz. Böylelikle Çin’den mal tedariğinde sorun yaşayan ve ülkemizi sanayi üretiminde merkez olarak kabul eden sanayi alıcıları içinde ülkemiz hem cazibe bölgesi, hem Gönen’de bu işten daha çok pay alan bir bölge olmalı. Bu konuda da yine elbirliğiyle, beraber çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.

 

Sanayi  ile birlikte ‘Yeni  Bir Şehir Düzeni’

Nüfus artışını da Beraberinde Getirir                         

 

Bir bölgede sadece sanayi olmakla, tarım olmakla nüfus tek başına artmıyor. Bunun yanında ilave bazı çalışmaları da yapmamız lazım. Kamu kurumlarına düşen işler, Mahalli idarelere düşen işler, yatırımcılara düşen işler, bunların hepsi beraber olduğu zaman biz bu bölgede nüfusu tutabilir ve nüfusu arttırabiliriz. Nüfusun arttırılması ekonomik hareketi de beraberinde getirir, ekonomik hareketlilikten herkes pay alır. Bizim nüfus hareketliliğimize baktığımız zaman 2000 yılından 2022 yılına kadar nüfusumuz 71 bin 800’den, 74 bin 800’e gelmiş. Yani 3 bin küsür nüfus artmış. Bu yıl geçen yıla göre çok cüzi de olsa bir nüfus kaybına uğramışız. Demek ki sadece sanayi yatırımlarıyla bu iş olmuyor. Bunu yanında bizim ilçemizi güzelleştiren, ilçemizdeki sportif, kültürel, sosyal alanları arttıran ve bu tip etkinleri de beraberinde getiren yeni bir şehir düzenine geçmemiz lazım. Bu da sadece kamu kurumlarının, belediyelerin yaptığı yatırımlarla değil, yine vatandaşlarımızın da yapacağı yatırımlarla olacaktır diye düşünüyorum.

 

Turizm de cazibe merkezi olacak yatırımlar yapmalıyız.!

 

Çok kısa maddeler halinde ilçemizde yapılması gereken yatırımları anlatmaya çalışacağım. Başlangıçta Turizmi ilgilendiren yatırımlar: ilçemize daha çok turist çekmeliyiz. Turist geldiği zaman sadece Kaplıcalarda sağlık hizmeti alıp giden değil, aynı zamanda, turistin ilçemizde daha fazla kalmasını sağlayan, turistin ilçemizden mutlu ayrılmasını sağlayan, bir sonraki dönem de tekrar gelmesini sağlayacak, turisti çekecek, cazibe merkezi olacak yatırımlar yapmalıyız.

 

Alacaoluk Kalesi          

 

Tarihi Hastane Binasının restore edilmesi, Alacaoluk Kalesi’nin restorasyonunu ve düzenlemesini yaparak turizmin hizmetine kazandırmamız mümkün. Güvercinli Köprü; Bununla ilgili olarak Karayollarımız projelendirme çalışmasını yapıyor. Buranın bir özelliği daha var, etrafında rekreasyon alanları var. Rekreasyon alanlarını da harekete geçirebilirsek hem köprünün doğal güzelliği,  mimari güzelliği ve yanında da piknik alanları ile beraber vatandaşlarımıza güzel bir rekreasyon alanı sağlamış oluruz, gelen turist sayısını da çekmiş oluruz.

 

Hafız Hüseyin Bey Kilisesi,Gönen Mozaik ve  Acık Hava Müzesi,Su Değirmeni

 

Hafız Hüseyinbey Kilisesi; biraz fazla yıpranmış olmakla beraber onarımı gereken yerlerden. Yine merkezde Kaplıcalar açık hava müzemiz var, Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi. Burada maalesef bizi üzen, betonarme bir bina var, alan içine yakışmayan. Biz Mozaiği koruma amaçlı bu betonarmeyi kaldırıp, buraya bir cam teras kurmamız gerekiyor. Gaybular Mahallesi Su Değirmeni’nin de restorasyonu yaparak ayakta tutmaya çalışacağız.

 

Artema Yürüyüş Yolu

 

Artema Yürüyüş Yolu, Gönen Dağcılık ve Doğa Sporları Derneğiyle, Gönen Belediyemizin desteğiyle 275 km doğa yürüyüş yolu işaretlenme çalışmaları devam ediyor. Binlerce insanımız gelerek hem konaklama hem yürüyüş yapmasını, hareketlilik getirmesini umut ediyoruz.

 

Gönen Çayı İslahı ve bağlantı yollarımız

 

Gönen Çayı ıslahı ile ilgili sayın vekilimiz bahsetti. Gönen’imize bir güzellik katacak diye düşünüyoruz. Gönen-Tahirova yolunun genişleme ve bakımı gerekmekte. Yolun 4 km.lik kısmı tamamlanmış, 2022 yılında 5 km yapımı planlanmıştır. Bu yol ve Gönen-Bandırma yolu sıcak asfalt kaplanması için müracaat edilmiştir. Manyas yolu, çevre yolu ve hastane kavşağı sorunlarının giderilmesi gerekmektedir. Sayın vekilimiz de sağolsun bu konuları takip ediyor. Güzel gelişmeler olmasını bekliyoruz.

 

Gençlik Merkezi, Parklar ve Spor Tesisleri

 

Gençlik merkezi ve futbol sahası yapımı ile ilgili arsamız hazır, belediye meclisinden kararlarımız çıktı, sadece kültür bakanlığımızdan bir iznimiz gerekiyor. Gönen şehir parkında inşallah çok güzel bir gençlik merkezi binamız olacak. Karşıyaka mahallemizde bir adet futbol sahası inşaatımız olacak, bunun da ödeneği hazır. Aile sağlığı merkezi, ilçe sağlık müdürlüğü ve bir hayırsever emekli bir savcı amcamız bu inşaatı başlattı. İnşallah devam eder diye düşünüyoruz.

 

Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Termal Uygulama Oteli

 

İlçemizde bir adet Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine ihtiyaç var. Biz bunu yaptığımız takdirde ilçemize gelip termal sağlık hizmeti alan insanları ilçemizde biraz daha fazla tutma imkanı bulmuş oluruz diye düşünüyoruz. Gönen’de eğitim yatırımları olarak Termal Uygulama Otelini çok önemsiyoruz. Aslında bunun çoktan hayata geçmesi gerekiyordu. Bunun yanında bir adet de fen lisesi ihtiyacımız var. Bugün itibariyle biliyorsunuz Gönen Anadolu Lisesinin proje okulu haline gelmesi, İmam Hatip lisesinin dil bölümünün ve yine Ticaret Odası Meslek Lisemizin bir bölümünün proje okulu haline gelmesi bizi biraz rahatlattı. Bunun yanında bu sene ilk defa Yükek Öğrenime Giriş sınavları ilçemizde de yapılmaya başlanacak. İnşallah bundan sonra temennimiz açıköğretim sınavlarının da Gönen’de yapılması. Bu da ilçemize bir katkı sağlayacak diye düşünüyoruz. Bunun yanında, Mehmet Akif Ersoy ilkokulu ve kız meslek lisesi inşaatları devam ediyor. Fakat Çanakçı

 

Eğitim kurumları ve yeni hükümet konağı...           

 

İlkokulumuz müteahhitin işi bırakması sebebi ile durdu. Yakında ihalesi yapılacak valiliğimiz bunun hazırlıklarını yapıyor. Okullarımızdan bir kısmının tekrar güçlendirmeye alınması söz konusu. Buğdaylı mahallemizde yeni bir ilkokul planlanıyor. Odalar ve Borsalar Birliği, ilçelerinde ticaret odası ve ticaret borsası bulunan üyelere okul sözü vermişti. Bununla ilgili olarak valilik anaokulu yapılması kararını vermiş. Şu anda ona yapacağımız bir şey yok. Anaokulu da ihtiyaç. Anaokuluna gitme mecburiyeti 5 yaşına düşürüldü. Bu konuda da ihtiyaç var. Ama bizim bir ihtiyacımız daha var. Özel eğitim uygulama okulu binamızın yenilenmesine ihtiyaç var. Hükümet konağı projemizin binası eski bölge trafik lojmanları dediğimiz bölgede, 10 bin 900 m2.lik alanda bu ay itibariyle ihalesi yapılacak. Bir yıl içinde bitmesi planlanıyor. Seneye inşallah bu binamızı da ilçemize kazandıracağız. İlçe Emniyet Müdürlüğü Birimleri  ve ilçe Kaymakamlığı buraya geçecek. Eski hükümet binamızın Büyükşehir Belediyesine devrini gerçekleştirdik. Büyükşehir belediyesi bu binası sosyal kültürel amaçlı kullanmak istiyor.

 

Tarımsal çeşitlilik ve Mutlular Grup..

 

İlçemizde daha önce de bahsettiğim gibi tarımsal çeşitliliğin arttırılması gerekiyor. Bununla ilgili olarak Mutlular Grup  1000 dekarlık bir  alanda ön hazırlıklara başladı. Birazını da faaliyete geçirdi. Bunun yanında büyükşehir belediyesi, il tarım müdürlüğü, 620 bin m2.lik bir alanda sıcak su araştırmaları yapıyor. Şayet burada bir sıcak su kaynağı bulunursa 620 bin m2.lik bir termal sera alanımız olacak. Bunun yanında hem Gönen Belediyesi, hem özel bir yatırımcı ilçemize yakın olan bir noktada 219 bin m2.lik. termal sera yapmak üzere çalışmalar yapıyor. inşallah ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine, tarımımıza katkı sağlar diye düşünüyorum.

 

OSB’ler ve Sanayi

 

İki tane organize sanayi bölgemizde toplamda 73 adet fabrika var ama bunun yanında Gönen’in organize sanayi bölgesinde halen inşaatı devam eden tesisler var. Bunlarla beraber yılsonu olmasa bile gelecek yılın ortalarına kadar tesis sayımızın 80’i geçeceğini söyleyebiliriz. Her iki OSB’de de genişleme çalışmaları var.

 

Gönen’in plotanik aşkı Fakülte inşaatı...

 

Gönen ilçemizde bahsettiğimiz gibi, nüfusu tutmak ve ekonomik hareketliliği arttırmak gerekli. Bunların içinde en önemli yatırım Gönen’e yapılacak olan bir fakülte inşaatı. Mevcut bizim bir yüksekokulumuz var. Bu yüksekokulumuzda kayıtlı 1200 ama faal olarak devam eden 800 civarında öğrencimiz var. Yeni yapacağımız bu binada toplamda 3 bine yakın öğrencinin eğitim öğretim görmesini bekliyoruz. Sayın vekilimizin de bahsettiği gibi üniversite yönetiminin aldığı yeni kararlar var. Şu anda burada Uygulamalı Bilimler Fakültesini faaliyete geçireceğiz. Yalnız sayın rektörümüz bize söylediği bir şey var; “şayet inşaatınızı çok kısa sürede yaparsanız biz buraya iki tane fakülte açabiliriz” diye bir sözü var. Bu çok önemli bir söz ve bizim için de çok değerli. Gönen ilçesi olarak biz madem ki bu yatırıma başladık, bunu kısa sürede sonuçlandırmak ve ilçemize hem sosyal kültürel, hem de ekonomik olarak döngüsünü almak zorundayız. Fakülte ihtiyacı Gönen ilçesinin bir hayali. Yani platonik aşkı. Ben 2019 yılında göreve başladığım zaman sivil toplum kuruluşlarını gezdik, vatandaşları gezdik, siyasilerimizi gezdik, herkesin bize söylediği şey şu; “bu ilçenin en önemli sorunu Gönen’in bir fakültesi olmaması. Diğer sorunlar zamanla çözülür ama biz bunu çok istiyoruz. şayet Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bunu kendi yapamayacak durumda ise biz Gönen halkı olarak geçmiş zamanda okullar, sağlık tesisleri yaptık, bir gurup binayı kendimiz yaparız ama neticede biz bu fakülteye sahip olmak istiyoruz”.  Neticede vatandaşlarımızın, sivil toplumumuzun, hayırseverlerimizin bu ısrarları karşısında bizim de buna ilgisiz, alakasız kalmamızın doğru olmayacağını düşündük. Tabi ki büyük bir yatırım. Hayırseverlerin yapacağı bağışlarla yapılmasının zor olduğunu 30 yıllık kamu görevlisi olarak bilmemem mümkün değil ama bu kadar büyük bir isteklilik var ise, bu isteğe sırt dönmek de doğru bir şey değil. Hayırseverlerimize, sivil toplumumuza, halkımıza, esnafımıza güvenerek bu yola çıktık. Dernek kuruldu ve çok hızlı şekilde derneğimiz de örgütlenmesini yaptı. Ziyaretlerde bulundu. Sosyal medyadan, basından duyurular gerçekleştirdi. Taahhütler aldık. Projeler çizildi, bina inşaatı da başladı. şu ana kadar taahhütlerimizin büyük kısmını aldı. İlk aldığımız zamanlar fakülte inşaatımızı bitirecek bir miktar değildi ama şu da söylendi bize; İlçemizin büyüğü Cevdet Arınık Bey,” kaymakam bey siz bu işe başlayın, çok güzel yerden destekler gelecek “ dedi. Biz o desteği 2 yıldır bekliyoruz. Umudumuzu kaybetmedik. Gönen halkının buna sevdasının devam ettiğini ve desteğinin de olacağını bundan sonra da düşünüyorum. Fakat, biraz da şanssızlığımız bu pandemi döneminde kapanmalar, açılmalar, insanların geleceği ile ilgili duyduğu endişeler dolayısıyla, biz bu bağışları toplama konusunda biraz zayıf kaldık. Fakülte inşaatımız ilerlemeye devam ediyor. Şu an itibariyle toplamda 10 bin m2 yapılacak olan binanın 2 bin- 3 bin m2.lik kısmı yapılmış oldu temeli ve zemin katı bitirmiş olduk ama atacağımız katlar var. Ciddi manada paraya ihtiyacımız var. İlk etapta hedefimiz binanın karkasını tamamlamak. Binanın karkasını tamamlamak için, 8-9 milyon lira bir paraya ihtiyacımız var. Bu paranın da bu gün itibariyle çok büyük bir para olduğunu düşünmüyoruz. Biz kendi içimizde el ele vererek bu parayı bulabileceğimizi düşünüyoruz. Onun için değerli sivil toplum temsilcisi arkadaşlarımızdan, siyasi parti temsilcisi arkadaşlarımızdan, iş insanlarımızdan, halkımızdan, hatta sosyal medyadan bizi takip eden vatandaşlarımızdan destekler bekliyoruz. Ne kadar çok sayıda insan bu işe destek verirse, bu iş o kadar kısa sürede biter. Maddi destek insanların birbirinden etkilenmesi ile olur. Biri yardım yaparsa diğeri de yardım yapmak zorunda kalır. Özellikle iş insanlarının vereceği bağışlar bu işin asıl sürükleyici tarafıdır. Ama az demeden, çok demeden herkesin elini taşını altına koyması demek, ilçedeki birlik beraberliği gösterir. Bağış yapmakta çekimser olan, süreci görelim bekleyelim diye düşünen arkadaşları da harekete geçirir diye düşünüyoruz. Bu ilçe bizim hepimizin. Ahmet efendi veriyorsa, Mehmet efendi veriyorsa, Osman efendi veriyorsa ben de vermek zorundayım diye düşünmek zorunda kalır herkes. Ben hepinizden hatta bugün ortaya çıkıp bu işi başlatıp, “ ben kendi adıma şu kadar veriyorum, taahhüt ediyorum” diyerek bir şekilde bir başlangıç yapmanızı istiyorum. Bu sarmalın dışarıdaki vatandaşlarımıza, esnafımıza da sirayet edeceğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde biz üstesinden geliriz. Karkasını bitirdiğimiz takdirde ince işçilikler dediğimiz kısımları için de başka bir çözüm yolu üretebiliriz. Veya bir hayırseverimiz çıkar bu kısımları da ben yaptıracağım diyebilir. Bunu kendi aramızda tartışabiliriz ama bu binayı dört başı mamur karkas çatısına kadar yapmadan başka kimseden destek isteyemeyiz. Buraya maddi manevi desteğinizi ortaya koymanızı hepinizden istiyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Gönen’in, platonik, aşkı:, Yüksek, öğrenim.!’,
Yorumlar
Haber Yazılımı