Hazallar yaşamalı..!
Haber
17 Şubat 2022 - Perşembe 13:25 Bu haber 3099 kez okundu
 
Hazallar yaşamalı..!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı..
Manşet Haberi
Hazallar yaşamalı..!

Kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve tecavüz, cinayet vakaları toplumun her kesimini derinden sarsarak, doğal olarak öfke ve tepkilere neden oluyor.

 

Bu konuda ülkemizde rakamlar dehşet verici. Örneğin; OECD’ye göre, cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler sıralamasında Türkiye, 129 ülkenin yer aldığı listede, 26.sırada ve 2019 yılı verilerine göre, kadınlarımızın 38’i herhangi yakın bir partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış.. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından 2021 yılı veri raporuna göre ise, Türkiye'de 2021 yılında erkekler tarafından 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuş..

 

Baştan belirtelim ki, kadına şiddet ve kadın cinayetleri salt ülkemize mahsus değil. Dünyanın ‘en gelişkin’ ülkeleri arasında sayılan Almanya, İngiltere ve Fransa’da( ABD’yi saymıyorum bile) cinsiyet ayrımcılığı ve kadına şiddet konusunda sabıkalı.

 

Örneğin; Almanya Federal Emniyet Dairesi verilerine göre, 2021 yılında neredeyse her gün bir kadın öldürülürken, her 45 dk.da ise bir kadın şiddete uğruyor. Almanya kadın cinayetlerinde Avrupa 1.si. ve 2021 yılında Almanya’da 2021’de 189 kadın cinayeti işlenmiş..! İngiltere’de 2021 yılında yaklaşık 1 milyon 600 bin kadın aile içi şiddete maruz kalırken, 2009-2018 yıllarında 1425 kadın cinayete kurban gitmiş. Fransa'da ise 2021'de 113 kadın cinayeti kaydedilirken, her 3 günde bir kadın cinayetinin işlendiği tespit edilmiş..

 

Yani cinsiyet ayrımcılığı, kadına şiddet ve işlenen cinayetler sorunu , küresel ve tüm ülkeleri ve toplumları i, insanlığı ilgilendiren yakıcı bir sorun.! O nedenle, bu konuda, gün geçtikçe gelişen ve güçlenen toplumsal duyarlılık, kitlesel tepkiler önemli. Örneğin; Bandırma’da bu hafta içerisinde dini nikahlı olarak yaşayan ve 4 aylık hamile olarak eşi tarafından 19 kez bıçaklanarak katledilen 19 yaşındaki Hazal Alpyörük, kentte tam anlamıyla bir infial yarattı. Bu elim olayın hala etkisi yaşanırken, dün de bir kadın sokak ortasında bacaklarından kurşunlanarak, yaralandı.

 

Her iki olayı ve benzer vakaları, masaya yatırıp çok yönlü incelediğinizde ortaya sorgulanıp, değerlendirilmesi gereken acı sonuçlar, aile dramları, toplumsal sorunlar ve sıkıntılar çıkıyor. Her ne sebeple olursa olsun, kadınlarımız ve kızlarımız öldürülmesin..! Cinsiyet ayrımcılığını ve kadına yönelik şiddeti ülke ve toplum yaşamından def edelim…!

Kaynak: Editör:
Etiketler: Hazallar, yaşamalı..!,
Yorumlar
Haber Yazılımı