İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı
Haber
26 Ağustos 2022 - Cuma 12:26 Bu haber 1813 kez okundu
 
İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı
Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Kıdırali, "Yazıttaki ifadeler aynı Kül Tigin ve Bilge Kağan'daki sözler gibi ama birinci ağızdan yani İlteriş Kutluğ Kağan tarafından söylendiği için (Türk yazı tarihini) daha da ileriye götürmektedir." dedi.
Türkiye Haberi
İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı

Gündem olan İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı'nın ön okuması yapıldı - Resim: 1

Merkezi Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da yer alan Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO), Moğolistan'ın Ötüken bölgesinde yürüttükleri bilimsel kazı çalışmaları sonucunda keşfedilen İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu ve Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kutluğ Kağan'ın 7. yüzyıla ait yazıtının ön okumasını paylaştı.

Gündem olan İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı'nın ön okuması yapıldı - Resim: 2

Akademi Başkanı Darhan Kıdırali'nin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımına göre, 70 santimetre yüksekliğe ve 19 santimetre genişliğe sahip yazıtın her iki tarafında da metin yer alıyor.

Gündem olan İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı'nın ön okuması yapıldı - Resim: 3

Yazıtın ön tarafında bulunan 19 satırın henüz 12 satırı okunabildi. Bunlar sırasıyla "inek yılının dokuzuncu ayı", "tanrı oğlu", "Kutlug Kağan: Türk", "erkek çocuklarım, köz", "bizim güzel", "etdim: bizim yabancı erler", "yerde", "tümen: on bin", "işimi gücümü ver", "tayin ettim (unvan verdim)", "tamamı eşitti" kelimelerinden oluşuyor.

Kıdırali, Moğolistan dönüşü AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz sadece yazıtın ön okumasını paylaştıklarını, en kısa zamanda metnin tamamını yayımlayacaklarını söyledi.

Gündem olan İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı'nın ön okuması yapıldı - Resim: 4

İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı, Türk yazı tarihini daha ileriye götürüyor

İlteriş Kutluğ Kağan'ın 7. yüzyıla ait yazıtının, oğulları Kül Tigin ile Bilge Kağan anıtlarına benzediğini kaydeden Kıdırali, "Burada ejderha, kurt başı karışımı mitolojik varlıklar, resimler ve Türk ve Soğd yazısı bulundu." dedi..

Kaynak: Editör:
Etiketler: İlteriş, Kutluğ, Kağan, Yazıtı,
Yorumlar
Haber Yazılımı