İTO ve ATO başkanları:Fiyatları indirin..!
Haber
22 Aralık 2021 - Çarşamba 16:00 Bu haber 3036 kez okundu
 
İTO ve ATO başkanları:Fiyatları indirin..!
TL'ye destek paketi ile dolar kuru 12 TL'nin altına çekilince başta akaryakıt olmak üzere fiyatlarda indirim beklentisi oluştu. Spekülatif alımlara karşı iş dünyasını uyaran İTO Başkanı üyelerine açık çağrı yaparken, ATO Başkanı da destek verdi.
Ekonomi Haberi
İTO ve ATO başkanları:Fiyatları indirin..!

Cumhurbaşkanı'nın TL'ye destek paketi açıklamasının ardından TL'nin değer kazanmasıyla birlikte, döviz fiyatı artışı gerekçe gösterilerek yapılan zamların da geri alınması için çalışma başlatıldı. Akaryakıta gelmesi beklenen zam durdurulurken benzin ve motorin fiyatlarında yüzde 15'lere varan indirim yapılması gündemde. 400 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük dünyanın da sayılı büyük odaları arasında yer alan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Fiyatlar roket hızında çıkıp paraşüt hızında inmemeli. Üyelerimize açık çağrıda bulunuyorum, fiyatlara acilen güncelleme yapılmalı.” çağrısı yaptı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde düzenlenecek olan "Texhibition İstanbul Fuarı" tanıtım toplantısın ardından sorularımızı yanıtlayan Avdagiç'in mesajları özetle şöyle oldu: "Bütün bu spekülatif, manipülatif artışlar bir kenara konuldu ve böylece yeni bir döneme geçtik. Bu arada stok maliyetleri ve diğer bazı arızi durumlar dikkate alınarak değil, fiili, şu anda oluşan yeni döviz kuru seviyesi dikkate alınarak yeni fiyat seviyelerinin behemehal belirlenmesi ve bunların hızlı bir şekilde uygulanmaya konması gerekiyor.”

SPEKÜLASYONA PRİM VERMEYİN!

“İstanbul iş dünyasının fiyatlama süreçlerini bir an önce realize etmesi için açık çağrı yapıyorum." ifadesini kullanan İTO Başkanı Avdagiç, “Bir takım spekülatif alım işlemlerine yönelik bir çağrınız da olacak mı?” diye sormamız üzerine, “Bunları asla prim vermemek lazım. Bunlar büyük resmi şu anda bozmaya çalışan olumsuz yaklaşımlardır. Dolayısıyla resmi bu tip yaklaşımlar ve bu tip hikayelerden arındırarak, gerçek resim üzerine yoğunlaşma ve bunun üzerine kurgularımızı ve önümüzdeki dönemin planlamasını yapma ihtiyacımız çok daha önemli." ifadelerini kullandı.

İş insanlarının da son dönemde döviz alımına yönelmesine ilişkin sorumuzu da yanıtlayan Avdagiç, “Hem iş dünyası hem iş dünyası dışındaki birçok aktör döviz sürecinin içine girdi. Yeni finansal alternatifler ve ekonomik tedbirlerle iş dünyasının normal süreçlerine ve normal seyre dönmesi açısından önemli bir alan açılmış oldu.” diye konuştu. 

TL MERKEZLİ TİCARET ÇAĞRISI

“Dövizle hiç işi olmayanların döviz spekülasyonu içinden bu süreçten sonra zaten otomatik olarak çıkacağını öngörüyorum.” ifadesini kullanan İTO Başkanı ayrıca, sözlerini şöyle sürdürdü: "En azından şu anda geldiğimiz seviyeyi esas alarak, buna göre hızlı aksiyon olması gerektiğini ve fiyatların buna göre uyarlanması gerektiğini bunun hem ticari anlamda hem de ahlaki anlamda önemli bir sorumluluk olduğunu ifade etmek istiyorum." 

Toplantıda sohbet ettiğimiz İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz de, kurların aşağı gelmesinden memnun olduklarını öteden beri ifade ettikleri şekliyle öngörülebilir ve istikrarlı kurdan yana olduklarını, alınan kararları desteklediklerini söyledi. Öksüz ayrıca, “12 seviyelerinin aşağısı ihracatçıyı sıkıntıya sokar” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İş dünyamızın piyasalarda istikrar, öngörülebilirlik sağlanması talebine yönelik bir dizi tedbir açıklanmasını olumlu karşılıyoruz. Alınan kararların ülkemizin üretim gücünün artırılmasına katkı vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullanırken, ASKON Başkanı Orhan Aydın ise iş dünyasına açık çağrı yaparak, “Türk lirası merkezli bir ticari anlayışı benimseyerek döviz yerine Türk lirası ile atacağımız her adım ticaretimizi, ülkemizi ve ekonomimizi kalkındırmanın temelini oluşturacaktır. Sizleri milli kalkınmaya destek olmaya davet ediyorum.” dedi. 

Öte yandan Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, "ATO üyelerimize ve reel sektöre sesleniyorum, mevcut koşulları kendi işlerimize adapte edelim, kurlardaki gerilemeyi dikkate alarak fiyatlarımızı revize edelim." açıklaması yaptı.

'30 BİN ÇEŞİT ÇEŞİT ÜRÜNÜMÜZÜN YÜZDE 60'INDA FİYATLARI İNDİRDİK'

DeFacto CEO’su İhsan Ateş dün yaptığı yazılı açıklamada, “Her yıl 30 bini aşkın çeşitte, 130 milyon adet ürün satışı gerçekleştiriyoruz. 30 bin çeşit ürünümüzün yüzde 60’ında fiyatları indirdik. Tüm zorlu dönemlerde olduğu gibi şimdi de sorumluluk alıyoruz” ifadelerini kullandı. Bunun yanında otomotiv firmalarının da fiyatlarında aşağı yönlü güncelleme yaptıkları bildirildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: İTO, ve, ATO, başkanları:Fiyatları, indirin..!,
Yorumlar
Haber Yazılımı