‘Karga’ ve ‘kılavuz’..
Haber
20 Mart 2022 - Pazar 12:21 Bu haber 3630 kez okundu
 
‘Karga’ ve ‘kılavuz’..
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı...
Manşet Haberi
‘Karga’ ve ‘kılavuz’..

 

2022 yılının kış aylarını geride bırakarak, kara kış ortamında,  bahar mevsimine girdik.2019 yılı Mart yerel seçimlerinden bugüne üç yılı geride bıraktık ve  bir sonraki yerel seçimler ,2024 yılının Mart ayında gerçekleşecek.

Siyasi yaşama ve gelişmelere, olaylara aşina olanlar iyi bilirler ki,2019 yerel seçimlerinde yerel iktidarı kazanmış siyasal partiler ve belediye başkan adayları ile ekibi için bugün için bulunulan nokta siyasi, idari ve sosyal açıdan  yolun sonunun somut olarak görülmeye başlandığı, yerel seçimlere dönük iktidar ve muhalefet partisinde  siyasi rekabetin kızışmaya başladığı, olası başkan adaylarının hareketlenmeye başladığı  bir dönemdir söz konusu olan. Bu süreç özellikle 2022’nin son ayları ile 2023 yılına girişimiz ile birlikte tavan yapacak, siyasi hareketlilik ve rekabet hız kazanacaktır.

Büyükşehir ve Bandırma.!

Balıkesir; 1,454 km2’lik  yüzölçümü ,2021 verileri ile  1 milyon 250 binlik nüfusu, 20 ilçesi , yaklaşık 950 milyonluk  seçmeni ile  yine 2021 verilerine göre, Türkiye’nin  17.büyük ili. Bandırma ise  713 km2.lik yüzölçümü ile merkez ilçeleri Karesi ile Altı Eylül’den sonra Balıkesir’in en büyük 3. İlçesidir.

Resmi ve tabloyu biraz daha somutlayalım: 2019 Mart yerel seçimlerinde Balıkesir Büyükşehrin toplam seçmen  sayısı, 942 bin 830.Bandırma’nın seçmen sayısı ise,115 bin 567..Seçmen sayısı olmarak Bandırma,2019 yılı verilerine göre, Karesi, Altı Eylül ve Edremit’ten sonra 4.büyük ilçe..

Bunu neden ve niçin önemsiyor ve belirtiyoruz?

 Çünkü, bu rakamlar, yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin kaderini dolaylı değil, doğrudan  etkiliyor.

Büyükşehri ‘bıçak sırtı ’ kazanan Yücel Yılmaz.!

Büyükşehri ‘kılpayı’ kaybeden CHP.!

Şimdi, 2019 Mart yerel seçim sonuçlarına bakabiliriz:2019 Mart yerel seçimlerinde  toplam 942 bin 830 seçmenden 785 bin 412 geçerli oy ve  seçime  86. 68 katılım ile 7Cumhur İttifakı’nın AK Parti’den Büyükşehir Başkan Adayı Yücel Yılmaz toplam oyların  375 bin 253’ünü yani   47,78’ini alarak kazanmış. En yakın siyasi rakibi ‘Millet İttifakı’ndan İyi Parti’den  Büyükşehir Başkan adayı İsmail Ok ise, oyların 365 bin 196’sını yani  46.50’sini alarak seçimleri tabiri caiz ise ‘kıl payı’ kaybetmiş, Yılmaz ise ‘bıçak sırtı’  büyükşehir başkanlığını kazanmış.. Bir anlamda CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun seçim sonuç karşısında üzülüp, hayıflanması yanında Balıkesir genelinde CHP’lilerin ve özellikle de seçim arifesinde  büyükşehir adayı olarak ismi deklare edilmiş Ahmet Akın’ın üzülüp kederlenmesi  boşuna değil.

Keza, 2019 yerel seçimlerinde ‘Millet İttifakı’ Büyükşehir genelinde toplam 20 ilçenin 10’un da 8’ini CHP, birini İP, birini de DP kazanmış. Yani Büyükşehir’in ilçelerini  ‘Cumhur’ ve ‘Millet İttifakı’ yarı yarıya paylaşmış..

Siyasi tablo bu.!

Meclisler de neyin kavgası yaşanıyor!?

Bu siyasi tablonun sonuçları doğal olarak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi sıralarına da yansıdı: 2019 Mahalli İdareler seçimleri sonucu oluşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde toplam 93 üye bulunmakta. Büyükşehir Belediye Meclisinde; AK Parti 45, CHP 28, İYİ Parti 14, DP 1 ve MHP 1 üye ile temsil edilmekte; 4 adet de bağımsız üye bulunmakta..

2019-2020-2021 yılları içerisinde bu ‘bıçak sırtı’ Büyükşehir Meclis tablosuna karşın Başkan Yılmaz ve AK Parti-MHP Meclis çatısı altında ciddi bir siyasi kriz yaşamadan ,muhalefetle karşılıklı uzlaşı ve diyalog içerisinde hizmet ve yatırımlarını sürdürdü. Başkan Yılmaz, yönetim olarak siyaseten karşılıklı pragmatik bir süreç işletti ve bu da kamuoyunda siyaseten  değişik etki-tepkilere neden oldu. Örneğin;  kimi zaman iktidarın muhalefete taviz verdiği kimi zaman da muhalefetin iktidara taviz vererek, muhalefet etme görevini yapmadığı, Başkan Yılmaz ile muhalefete mensup belediye başkanlarının yerel seçimlere altı ay kalıncaya kadar siyasi rekabet ve çekişmelerden uzak kalma konusunda aralarında uzlaşıp, anlaştıkları gibi yorumlara ve tartışmalara neden oldu ve sonuçta, hizmet ve yatırımlar konusunda ortak akıl, diyalog ve uzlaşıdan rahatsız olanlar, 2022 yılı başından başlayarak, belediye meclis üyelerinin ilçelerde ve büyükşehir meclisinde devamsızlıklarını ve bu nedenle meclis üyeliklerinin düşürülmesini gündeme taşıyıp, Susurluk’ta bir, Bandırma’da dört meclis üyesinin üyeliklerini düşürerek siyaseten sancılı, sıkıntılı ve tartışmalı bir sürecin kapısını açtı.

Böylesi bir sıkıntılı ve sorunlu sürecin kapılarının açılmasının birden fazla nedeni var. Başkan Yılmaz’ın bu yaşananlar konusunda ‘birileri devreye girdi ama kim’ sorusunun nedenselliğinin ve mantığının iyi anlaşılması gerekiyor.

İğne ve  çuvaldız hikayesi

1.si, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun ve  içerdiği yükümlülüklerin iyi bilinmesi ve anlaşılması gerekiyor. Bu da yetmez.! seçilmişler tarafından bu yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi vazgeçilmez.. Yasa ve mevzuatların içerdiği sorumluluk ve zorunlukların, ’iyi niyet’ kavramıyla karşılanıp, yorumlanmaya çalışılmasının hukuk devletinde bir karşılığı bulunmuyor. Meclisin oluşumu, Meclis toplantıları ve Meclisin işleyişi, sorumlulukları, yasa ile tek tek belirlenmiş.   ‘Ama biz size maddeleri  uygulamadık’ türden savunmaların  hiçbir karşılığı yok. Bu nedenle, Başkan Yılmaz, Bandırma’da konu ile ilgili  ilçe parti merkezinde yaptığı basın toplantısında gazetecilere sorduğu meclis üyeliklerinin düşürülmesi konusunda ne düşündükleri  yönündeki soruya, ’Bu konunun en başta Başkan olarak siz, meclis üyeleriniz, il ve ilçe parti yöneticileriniz sorumludur” diye yanıt vermiştim. Tabiri caiz ise, iğneyi önce kendinize batıracaksınız.!

2019 yerel seçimleri ve Yücel Yılmaz’ın başarısı

2.si,Ak Parti ve Başkan Yılmaz, rahmetli Edip Uğur’un Balıkesir’in büyükşehir kapsamına alınması ı ile birlikte girdiği 2014  yerel seçimlerini kazanması ve ilçelerde elde ettiği başarılı sonuçlar sonrası, büyükşehir belediyesinin  kurumsallaşma sürecini, hizmet ve yatırımlardaki atılımlarını, FETÖ’cü  15 Temmuz  kalkışmasının bastırılmasında verdiği mücadele ve oynadığı rolü, parti içinde şahsına karşı kurulu kumpası ve  görevinden tasfiyesi ile birlikte  Kafaoğlu ve ekibinin  Uğur döneminin izlerini silme adına tüm icraatlarını ve projelerini kamuoyu nezdinde parti aleyhinde oluşmuş  tüm olumsuzluklar ortamında ‘kıl payı’da olsa bir çok ilçe belediyesini kaybetmenize karşın Büyükşehir Belediyesi’ni kazanarak, zor’ u başarıyor, iktidar oluyorsunuz.

Bu, siyaseten Balıkesir nezdinde  AK Parti ile MHP açısından ‘yeniden diriliş’ dir..!

Bununla da yetinmeyip, ardınızda bıraktığınız beş yıllık dönemin büyükşehir nezdinde  yaralarını sarıp, eksik ve yanlışlarını toparlayıp düzeltip, koordinasyon ve uyum içerisinde ‘nerede kalmıştık ’diyerek hizmet ve yatırım eksenli belediyecilik anlayışı ve ‘güler yüzünüz’ ile  görül  kazanma seferberliğine soyunacak,2024 yerel seçimlerine göğsünüzü kabartıp başınız dik yeniden aday olarak gireceksiniz.!

Ne yazık ki, ülkemizde de bölgemizde de siyaseten  böyle bir dünya yok..!

CHP-İP’in siyasi hamlesi..

3.sü,ilçe belediyeleri ile büyükşehir meclisinde özellikle CHP’li ilçe başkanları ile partili meclis üyelerinin tamamına yakını ‘devamsızlıkları’ gerekçesiyle Susurluk’la başlayan ve Bandırma ile devam eden ‘meclis üyeliklerinin düşürülmesi esprisine  hiçbir zaman ‘sıcak’ bakmadılar. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve parti üst yönetiminin kararı ve siyasi operasyonu olduğu içindir ki, alınmış kararın uygulayıcısı oldular. Sur da açılı gediği gördüler ve siyaseten bir anlamda gereği ne ise, ister-istemez yerine getirdiler. Şimdilik de olsa, Büyükşehir Meclisi’nde siyasi dengeyi alt üst etmeyi başararak, Başkan Yılmaz ve yönetimini zor’a koştular. CHP-iP’in  2024 yerel seçimlerine dönük bu en ciddi siyasi hamlesidir..

Ancak, siyasette her siyasi hamla, her zaman siyasi başarı ile sonuçlanmaz..

Gordion düğümünü kim çözecek.?

4.sü,Peki, CHP-İP’in Başkan Yılmaz ile yönetimine yönelik bu siyasi hamlesi başarılı olmuş mudur?

Susurluk AK Partili Meclis üyesi İbrahim Dürmüş. CHP-İP’li Meclis üyelerinin oylarıyla meclis üyeliği düşürüldükten sonra mahkeme kararıyla meclise geri döndü. Bandırma’da da 1 Bağımsız, 3 Ak Partili meclis üyesi de meclis üyeliklerinin aynı şekilde düşürülmesine yargıda itiraz ettiğini biliyoruz. Bu arada AK Parti ve Başkan Yılmaz’da harekete geçerek, Edremit Ak Partili Belediye Meclis üyesi Murat Tuna’nın Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşıdığı, Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın  CHP’de devamsızlık yaptığı ileri sürülen Meclis üyeleri için AK Parti Grubu’na  bunların üyeliklerini düşürün  ‘ricası’ ile birlikte ortalık karıştı. Buna, Büyükşehir Meclisi AK Parti Sözcüsü Birol Şahin’in, “Hasan Arslan’ın devamsızlığı gerekçesiyle üyeliğinin düşürülmesini talep ediyoruz” diyerek Meclis Başkanlığına verdiği dilekçe de eklenince, siyaseten ortalığı toz-duman kapladı.

Orta da GORDİON’un bir düğümü var ve düğümü çözebilmek için  günümüzün İskender’i CHP İl Başkanı Sarı ve Yönetimi, CHP’li ilçe belediye  başkanları, CHP-İP’li meclis üyeleri ,CHP’li vekiller olamayacağına göre CHP lideri Kılıçdaroğlu ile İP lideri Akşener sahnede yerlerini alıp, bu düğümü çözmeli.!!!Bu düğümün  devasa bir siyasi kar topu haline gelip, siyasi bir çığa dönüşmesini engellemeliler.. Çünkü, muhalefetin Başkan Yılmaz ile Büyükşehir Meclisi’ne dönük bir sayısal operasyona dönüştüğünün ilk günlerinde, bu siyasi hamleye ve operasyona  karşılık verecekleri konusunda hem Başkan Yılmaz, hem Birol Şahin hem de Ak Parti  İl Başkanı, milletvekilleri  açıkça ifade etmişti.. Ortada bir sürpriz yok.!

Neden?

2020 ile 2021’de ortada tüm ülkeler de yaşamı alt üst etmiş bir pandemi gerçeği var ve bu gerçek ya da felaket, ’Cumhur İttifakı’nın  belediye başkanları ve meclis üyelerini de ‘Millet İttifakı’ belediye başkan ve meclis üyelerini de şu veya bu oranda etkiledi ,vurdu.!

Bumerang..!

5.si, ‘Devamsızlıkları’ nedeniyle meclis üyeliklerinin düşürülmesi esprisi üzerine kurgulanan bu siyasi vakanın kendi içinde bir şekilde yatışması sonrası  Büyükşehir  ve İlçe Belediye Başkanları iye meclis grupları ve üyeleri arasında, siyasal partiler arasında karşımıza gelecek en büyük sorun karşılıklı  ‘güven sorunu’ olacaktır. Siyasi, sosyal, idari ilişkilere ‘güven sorunu’ damga vuracaktır. Siyasi açıdan insan ilişkileri bu nedenle zehirlenecektir. Örneğin, eğer hakkındaki iddialar doğruysa, Edremit Belediye başkanı Hasan Arslan, ortaya dökülen SKANDAL boyutundaki ifşaatlar nedeniyle kentlisinin, partilisinin ve meclis üyelerinin yüzüne nasıl bakacaktır? Bu nokta da, ‘Karga’ ve ‘kılavuz’  öyküsüne geliyoruz..

Esen kalın..

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Karga’, ve, ‘kılavuz’..,
Yorumlar
Haber Yazılımı