Kazakistan'da Amerikancı kalkışma bastırılıyor!
Haber
07 Ocak 2022 - Cuma 14:37 Bu haber 3443 kez okundu
 
Kazakistan'da Amerikancı kalkışma bastırılıyor!
Kazakistan’da 2 Ocak’ta akaryakıta yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar, zamların geri çekilmesi ve hükümetin istifasına rağmen karşı devrim girişimine dönüştü.
Dünya Haberi
Kazakistan'da Amerikancı kalkışma bastırılıyor!

Ülkede Batı destekli fonlarla harekete geçen Avrasya karşıtlarına karşı Kazak devleti ve güvenlik güçleri, operasyonlarını artırdı.

 

Ülkede önce, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu ilk olarak başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu. Tokayev, protestoların şiddet eylemi aldığını belirterek eylemcileri “uluslararası terörist çeteler” olarak nitelendirdi.

 

IŞİD GİBİ KAFA KESTİLER!

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, önceki gün ülkedeki şiddet eylemleri esnasında güvenlik güçlerinden 13’ünün hayatını kaybettiğini bildirdi. Yerel basında çıkan haberlere göre, Kazakistan’ın Almatı kentindeki şiddetli protestolar sırasında üç polis memurunun kafası kesildi. Kazakistan’ın devlete ait televizyon kanalı Khabar 24, şehir yetkililerine dayandırdığı haberinde terör eylemleri olduğunu, güvenlik güçlerinin kafasını kesme gibi vahşi eylemlerin yapıldığını duyurdu. 353 polisin de yaralandığı ifade edildi.

 

NAZARBAYEV’İN HEYKELİ YIKILDI 

Kazakistan medyasında yer alan haberlere göre, Taldıkorgan şehrinde hükümet karşıtı protestolara katılan şiddet eylemcileri Kazakistan’ın ilk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelini kırarak yıktı.

 

SOROS YANLISI VAKIFLAR ÖNCÜ

Ülkede devam eden şiddet eylemlerinin öncülüğünü ise ABD yanlısı vakıf ve grupların yaptığı ortaya çıktı. Kazakistan’da bulunan uluslararası fonlar ve sözde “demokrasi geliştirme” ajansları (USAID, NDI, NED fonları), ülkede 2019’da oluşturulan “Uyan Kazakistan” hareketi üzerinden eylemcileri kontrol ediyor ve halkı kışkırtmaya çalışıyor.

 

“Uyan Kazakistan” hareketinin kuruluş deklarasyonu, 5 Haziran 2019 tarihinde dördü Soros Vakfı’nın ve diğer yabancı merkezlerin etkin üyeleri olan beş kişi tarafından sunulmuştu. Beşinci kurucu, Amerikan kurumu Ulusal Dış İlişkiler Enstitüsü (NDI)’nün eski koordinatörü ve AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu’nun (2014) üyesi olan Dimaş Aljanov adlı siyaset bilimcisi. Ülkede “Soros-Kazakistan Vakfı”nın ve “Özgürlük Kanatları” adlı hareketin de ortak çalıştığı ortaya çıkmıştı. 

 

KİEV’DE PROTESTO MERKEZİ KURULDU

Ayrıca ülkede Nazarbayev’in Avrasyacı politikalarına muhalif Amerikan yanlısı kişiler de eylemleri artırma çağrısı yapıyor. Bunlardan biri olan ülkenin eski Enerji Bakanı Muhtar Kabiloğlu Ablyazov, Mart 2002’de mali dolandırıcılık ve siyasi suiistimal suçlamaları nedeniyle hapsedildi. Muhtar Ablyazov, BTA Bank’tan 6 milyar doları zimmetine geçirmekle suçlandı. Hapisten çıktıktan sonra, siyasi faaliyetleri resmi olarak durduruldu. Ablyazov daha sonra yurtdışına kaçtı. 

 

Ablyazov, son eylemlerin de yurtdışından başını çekenlerden. Şu an Ukrayna’da bulunan Muhtar Ablyazov, protestoları koordine etmek için başkent Kiev’de bir merkez kurduğunu duyurdu belirtti ve sokağa çıkan Kazakların kendisiyle iletişime geçmesi için iki telefon numarası yayımladı. Önceki gün bir Ukrayna televizyonuna açıklama yapan Ablyazov “Hedefimiz Nazarbayev rejimini tamamen devirmektir. Bu rejime destek verenleri ömür boyu hapse mahkûm kılacağız” diye konuştu.

 

Ablyazov aynı zamanda Rusya tarafından da zimmete para geçirme suçlamasıyla gıyaben 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ, KAZAKİSTAN'A BARIŞ GÜÇLERİNİ GÖNDERDİ

 

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünün (KGAÖ) Kazakistan’daki durum nedeniyle ülkeye asker gönderdiği bildirildi.

 

KGAÖ Genel Sekreterlikten yapılan açıklamada, önceki gün KGAÖ’nün Kazakistan’a asker gönderme yönünde karar aldığı anımsatıldı. Açıklamada, “KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyinin 6 Ocak’ta aldığı karar doğrultusunda, durumun istikrara kavuşturulması ve normalleştirilmesi amacıyla KGAÖ’nün barış gücü Kazakistan’a gönderildi.” ifadesine yer verildi.

 

Bu güçlerin Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan askeri birliklerinden oluştuğu belirtilen açıklamada, “KGAÖ’nün barış güçleri arasında Rusya Hava İndirme Kuvvetlerinin askeri birimleri bulunuyor.” denildi. Açıklamada, söz konusu güçlerin Rus Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla gönderildiği kaydedildi.

 

‘ULUSLARARASI TERÖRİST ÇETELER’

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları KGAÖ ülke liderlerinden yardım talebinde bulunmuştu. KGAÖ, 2002’de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye ülkeleri Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kuruldu.

 

Tokayev, yaşananları dış müdahale olarak değerlendirdiğini ve bu nedenle yardım için Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ)’ne başvurduğunu açıkladı. Şiddet olayları çıkaran protestocuları “uluslararası terörist çeteler” olarak nitelendiren Tokayev, “Yurt dışında ciddi eğitimden geçtiler. Kazakistan’a saldırıları, dış müdahale olarak değerlendirilebilir ve değerlendirilmeli de. Bu bağlamda, Kolektif Güvenlik Anlaşması’na dayanarak bugün, Kazakistan’a yönelik terör tehdidinin üstesinden gelmesinde yardımcı olmaları için KGAÖ ülke liderlerine başvurdum” dedi.

 

 

TÜRKİYE'DEN VE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATINDAN KAZAKİSTAN'A DESTEK

Türk Devletleri Teşkilatı, Kazakistan’da yaşanan gelişmelerle ilgili dayanışma açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri, Kazakistan’daki son olaylar ışığında, Kazakistan’da barış ve istikrara verdiğimiz önemi vurguluyor ve üye ülkemiz Kazakistan’la güçlü dayanışmamızı ifade ediyoruz.” denildi. Kazak halkının sağduyusu ve normale dönme arzusuna güvenlerini vurgulayan teşkilat üye ülkeleri, “Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükûnetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Kazakistan hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca olaylarda hayatını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa mesajı da yer aldı.

 

‘KAZAKİSTAN KRİZİN ÜSTESİNDEN GELİR’

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı da önceki gece, Kazakistan’da düzenlenen protesto gösterileriyle ilgili açıklamasında, “Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur.” ifadeleri yer aldı. Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan’da bu sabah hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz.”

 

CHP, KARŞI DEVRİMCİLERE DESTEK VERDİ

CHP’li Özkoç, Kazakistan’da LPG zammı gerekçesiyle sokağa çıkanları savundu. Özkoç, “Millet ilk önce LPG zammıyla sokağa çıktı, ondan sonra da demokratik haklarını arayarak ‘bu hükümet bizi yönetmesin’ dedi” ifadelerini kullandı. Kazakistan’daki sokak eylemlerine dikkat çeken Özkoç, şunları söyledi: “Kazakistan’da millet ilk önce LPG zammıyla sokağa çıktı. Ondan sonra da demokratik haklarını arayarak ‘bu hükümet bizi yönetmesin. Bu hükümet bizi değil, kendisini düşünen bir hükümet’ dedi. Burada kendi demokratik haklarını savunmaya çalışıyorlar. Dünyanın neresinde olursa olsun işçilerle, memurlarla, emeklilerle, çalışanlarla, emeğinin karşılığını alamayanların biz her zaman yanındayız. Bu mücadele sadece bir ülke mücadelesi değildir. Bu mücadele bir insanlık mücadelesi. İnsanlık mücadelesinin CHP olarak her zaman yanındayız.” 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kazakistan'da, Amerikancı, kalkışma, bastırılıyor!,
Yorumlar
Haber Yazılımı