Köpekler insan dilini çözdüler mi?
Haber
14 Aralık 2021 - Salı 09:39 Bu haber 3145 kez okundu
 
Köpekler insan dilini çözdüler mi?
Başta kedi ve köpekler olmak üzere tüm can dostlarımızın bizi anlayabilmelerini çok istiyoruz. Peki bu hayal sonunda gerçek mi oluyor? Kanadalı uzmanlara göre tablo olumlu gözüküyor. Çünkü köpekler ortalama 89 kelime ve kelime öbeğini anlayabiliyor. Bu araştırma sizi çok şaşırtacak...
Dünya Haberi
Köpekler insan dilini çözdüler mi?

Başta kedi ve köpekler olmak üzere tüm can dostlarımızın bizi anlayabilmelerini, birlikte aynı dili konuşabilmeyi çok istiyoruz. Pek çok hayvan dostunun sahip olduğu bu 'iletişim' isteği bir gün gerçeğe dönüşebilir mi? Uzmanlara göre olumlu bir tablo ile karşı karşıyayız. Çünkü yapılan son araştırmalara göre köpekler ortalama 89 kelime ve kelime öbeğini anlayabiliyor.

 

Bu köpekler insan dilini çözmüş, liste yapıp tek tek sıraladılar

 

165 KÖPEK CİNSİ MERCEK ALTINA ALINDI

Kanada'da yapılan araştırmalar, köpeklerle aynı dili konuşabildiğimizi gözler önüne serdi. Uzmanlar, evcil hayvanların anladığı farklı kelime ve ifadelerle ilgili çeşitli köpek ırklarından tam 165 köpeği mercek altına aldı. Yapılan çalışmalara göre köpeklerin 89 terime yanıt verebildiği ortaya çıktı.

Yani bu ne demek? Köpekler ortalama 89 kelime ve kelime öbeğini gayet iyi anlayabiliyor. Yani köpekler sadece 'gel', 'otur', 'bekle' ya da 'hayır' gibi belirli komutlardan çok daha fazlasını idrak edebiliyor.

 

Bu köpekler insan dilini çözmüş, liste yapıp tek tek sıraladılar

 

EN AKILLI KÖPEKLER 215 KELİMEYİ ANLAYABİLİYOR

Köpeklerin insanlarla kurduğu iletişim becerisini aydınlatan bu önemli araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri şu: En akıllı köpekler tam 215 kelimeye kadar anlayabiliyor. Uzmanlara göre çeşitli çalışmalarla ve yöntemlerle bir köpeğin iletişim becerisinin daha da geliştirilebilmesi mümkün.

Araştırmacılar köpeklerin birçok kelimeye cevap vermeyi öğrenmesi için resim eğitimi almalarının iletişim becerilerine olumlu bir katkı sunduğunu söylüyor.

 

Bu köpekler insan dilini çözmüş, liste yapıp tek tek sıraladılar

 

HANGİ KÖPEKLER DAHA ZEKİ?

Peki hangi cins köpekler diğerlerinden daha zeki? Listenin ilk sıralarında Avustralyalı Çoban, Border Collie, Cardigan Welsh Corgi, Minyatür Amerikan Çoban, Shetland Çoban ve Alman Çoban köpekleri yer alıyor.

 

Bu köpekleri Bişon Çuha, Cavalier King Charles Spaniel ve Chihuahua gibi köpekler takip ediyor. Beagle, Whippet, Afghan Hound, Bernese Dağ Köpeği, Boxer, Cane Corso, Terrier, Amerikan Cocker Spaniel, İngiliz Setter ve Golden Retriever gibi köpekler de listenin üst sıralarında yer alan diğer köpek cinsleri arasında.

 

Bu köpekler insan dilini çözmüş, liste yapıp tek tek sıraladılar

 

BİZİ EN İYİ KÖPEKLER ANLIYOR

Kanada Dalhousie Üniversitesi Psikoloji ve Sinirbilim Bölümü araştırmacıları Catherine Reeve ve Sophie Jacques tarafından yapılan araştırmada uzmanlar, köpeklerin diğer hayvanlara göre insanların sözlü ve sözlü olmayan iletişim biçimlerine çok daha yüksek düzeyde yanıt verdiklerine dikkat çekti.

Kanadalı uzmanlar şimdi köpeklerin 'iletişim' becerilerinin cinslere göre sınıflandırılmasını araştırdıklarını duyurdu. Araştırmacılar, köpeklerin yanıt verdiği kelime sayısındaki farklılıkların cinsler arasında belirgin bir farktan ötürü kaynaklanıp kaynaklanmadığı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

 

 
Bu köpekler insan dilini çözmüş, liste yapıp tek tek sıraladılar

 

1928'DE YAPILAN ARAŞTIRMADA...

Aslında bu araştırma tarihte bir ilk değil. 20'nci yüzyılın başından beri araştırmacılar, köpeklerin insanlarla kurduğu iletişimi yakından inceledi. 1928'de psikologlar C.J. Warden ve L.H. Warner, Alman Çoban köpeği Fellow'u inceledi, köpeğin sözlü komutlara yanıt verme yeteneğini belgeledi.

 

Fellow'un 'dışarı çık ve beni bekle' gibi ifadeler de dahil olmak üzere yaklaşık 68 kelime ve kelime öbeğine uygun şekilde yanıt verdiği gözlemlendi. Kanadalı uzmanlar ise yeni ortaya koydukları bulgularda bu rakamın neredeyse 100'e yakın olduğunu duyurdu.

 

Bu köpekler insan dilini çözmüş, liste yapıp tek tek sıraladılar

 

İŞTE O KELİMELER

Gelelim herkesin merak ettiği soruya... Köpeklerin anladığı kelimeler hangileri? Köpekler en çok hangi kelimeleri çok iyi şekilde anlayabiliyor? İşte o kelimelerden bazıları: 'Hoşça kal', 'Ev', 'Su getir', 'Kemik', 'Nerede?', 'Otur', 'Yuvarlan', 'Yürü', 'Suçlu', 'Arka bahçe', 'Aç mısın?', 'İyi geceler', 'Top', 'Köpek', 'Git', 'Yemek ye', 'Isırmak yok', 'Git al!', 'Tamam', 'Mutfak', 'Seni seviyorum', 'Kedi', 'Çok güzel', 'Tabak', 'Çöp', 'Üst katta', 'Oyuncak', 'Dışarı', 'Teşekkürler', 'Yemek yemek yasak!', 'Banyo', 'İp' ve 'Oturma odası'.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Köpekler, insan, dilini, çözdüler, mi?,
Yorumlar
Haber Yazılımı