Kültürel diplomaside dikkat çeken başarı
Haber
02 Mayıs 2022 - Pazartesi 11:35 Bu haber 3000 kez okundu
 
Kültürel diplomaside dikkat çeken başarı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yayınlarından çıkan “Kültürel Diplomasi ve İletişim” kitabında, çok sayıda ülkeye ihraç edilen Türk dizilerinin başarısına dikkat çekildi.
Türkiye Haberi
Kültürel diplomaside dikkat çeken başarı

Türk dizilerinin farklı ülkelerde izlenmesinin aynı zamanda yaşam ve kültür tarzının da ihracı anlamına geldiğine işaret edilen kitapta, günümüzde bu alanda en önde gelen ülkeler olan ABD, Hindistan ve Güney Kore’nin yanına Türkiye’nin de katıldığı ifade edildi.

 

Dizilerin kültürel diplomasi boyutuyla ülkenin dış politikada gücünü artırmasına katkı sunduğu belirtilirken, “Türk dizi sektörü de bu çerçevede elde ettiği ticari ve popülerlik başarısı ile kültürler arası bağ kurmada önemli bir araç konumuna gelmiştir. Her ne kadar kültürel diplomasi faaliyetlerinin bu yönüne geç katılmış olsa da arka planda yatan zengin tarih ve kültür Türkiye için hızlı bir ilerlemenin de yolunu açmıştır” denildi.

‘OLUMLU İMAJ’

Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki ülkelerle ilişkilerinin gelişmesine paralel, uluslararası kamuoyunda Türk dizilerine ilginin arttığı kaydedilerek kültürel yakınlık ve ortak geçmişe sahip ülkelerle sempatinin daha çok arttığı, Latin Amerika gibi diğer ülkelere de yaşam tarzını ve değerlerini tanıtma fırsatının oluştuğu vurgulandı. Kitapta “Türk dizilerinin farklı ülke ve coğrafyalarda yarattığı etkiyi ölçmeye yönelik çalışmalar genellikle kültürel diplomasi alanında Türkiye ve Türk halkının tanıtımı anlamında oldukça başarılı bir etki oluşturduğunu ortaya koymaktadır” denildi.

NEDEN İLGİ GÖRÜYOR?

Özellikle Türkiye ile tarihsel ve kültürel bağı olan ülkelerde bu etkinin daha fazla görüldüğüne ilişkin araştırma sonuçlarından örneklere yer verilirken, Kosovalıların diziler sayesinde Türkiye’ye yakınlık duygularını yaşadıkları, Kazakistan’da sadece Kazak Türkleri tarafından değil, tüm kesimlerce beğeniyle izlendiği, Cezayir halkının Türk kültürüyle sahip oldukları kültür arasında benzerlik kurmasının Türk dizilerine ilgi göstermesine neden olduğu ifade edildi. Uluslararası medyada Türk dizileriyle ilgili haberlerde de Türkiye’nin olumlu imajının pekiştiği, dizilerinin kültürel diplomaside başarılı rol oynadığı kaydedildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kültürel, diplomaside, dikkat, çeken, başarı,
Yorumlar
Haber Yazılımı