Kuşcenneti Festivali üzerine
Haber
17 Mayıs 2022 - Salı 17:33 Bu haber 2826 kez okundu
 
Kuşcenneti Festivali üzerine
Gazeteci- Yazar Engin Arıcan, 31. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali Programı'nı değerlendirdi.
Manşet Haberi
Kuşcenneti Festivali üzerine

Bandırma Belediyesi, pandemi ve kapanmalar nedeniyle son iki yıldır gerçekleştiremediği Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali’ni normalleşmeyle birlikte gerçekleştirmek için 2021 yılı son günlerinde Festival Komitesi’ni oluşturarak başlattığı çalışmayı nihayete erdirdi. Festival Programı’nı yayınladı.

 

 Konu ile ilgili hafta başında eski belediye binası Çok Amaçlı Nikah Salonu’nda Başkan Tosun ve Festival Komitesi’nin de katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısıyla program basın ve kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya Balıkesir basını da davet edilirken, konuyla ilgili video sunumu, izzeti- ikram çeşitliliği, soru-cevap bölümüyle de bilgilendirme ve sunum zenginleştirilmeye çalışıldı.

 

Organizasyon  sorunu ve kollektivizm

 

Kollektif akıl ve çabayla iki yıl sonra hazırlanmış Festival Programı’nın içeriğine ve değerlendirmesine geçmeden önce, ben olayın bir başka boyutuna değineceğim. Bir kamu kuruluşunun ya da yerel yönetimin, bir STK’nın yılın her hangi bir günü ya da haftası için kutlama, anma, panel, konferans, şenlik, festival gibi etkinlikleri belirli bir amaç ve hedef çerçevesinde sonuçta alınmış bir karar doğrultusunda organize olması konusuna değineceğim.

 

Tüm bu faaliyetlerin asli unsuru İNSAN’dır ve organizasyon gerektiren hiçbir işi, tek başına bir insanın gerçekleştirebilmesi, başarması mümkün değildir.

 

Organizasyon, yapılacak işi belirlemek ve gruplandırmak, sorumluluk ve yetkiyi tanımlamak ve beraberinde hedeflere ulaşmada insanların birlikte en etkin şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ilişkiler kurma sürecidir. Amacınızı gerçekleştirebilmek için sorumlusu olduğunuz kurumda en uygun ve nitelikleri en üst seviyede olan insanları seçme ve uygun pozisyonlarda kullanmak, kollektif bir emek harcamak gerekir. İşin başındaki kişinin koordinasyon ve kollektif bir efor çerçevesinde başarı için gerekli uyumu ve düzeni kurması, konumlandırma ve yetkilendirmeyi doğru yapması gerekir.

 

Organizasyonlarda başarı ve başarısızlık ile İNSAN gerçeği

 

“Ya Arıcan, bunların Kuşcenneti Festivali ile ne alakası var”, diye düşünebilir, sorabilirsiniz. Oysa ki, çok anlamı var. Olayın, ruhu bu.! Genel olarak Bandırma’da yerel yönetim nezdinde hangi parti iktidar ve kim belediye başkanı olursa olsun, bugüne kadar belediye bünyesinde sayısız etkinlik, festival, turnuva organize edildi. Sistem üç aşağı-beş yukarı yıllardır aynı ve bu tür organizasyonların hamalları belediye basın-yayın ile halkla ilişkiler aparatı oluyor. Daha da özelleştirirseniz, organizasyonların başında da sonunda da İNSAN ve kollektif emek var. İçinde yer aldığınız organizasyonun gerçekleştirdiği etkinlik başarılı ise, takdir ve beğeniyi başınızdaki kişi, bir eksik ya da yanlışa neden olur, beğeni ve takdir düşerse eleştirilerin hedefi olursunuz.

 

Bu yıl gerçekleşecek Bandırma Belediyesi Festival Komitesi’nin sekreteri meclis üyesi Nüvit Erten’di ve Fatma Sibel Salı’nın yanı sıra basın-yayın, halka ilişkiler ekibi adına Komite’de sorumluluk üstlenmiş isimler Fundası, İsmail’i, Nurgül’ü, Tuncer’i  ile aynı isimlerdi. Başkan Yardımcısı Ozan neden yoktu, bilemiyorum. Belediyenin kültür-sanat etkinliklerinin de vazgeçilmezi olan ve organizasyon konusunda yıllanmış bilgi, birikim ve deneyime sahip olan tüm bu arkadaşları isim isim kutluyorum. Bu insanlar bu kentin ve belediyesinin evlatları toplantı öncesi ve anında yaşadıkları stresi oturduğum yerden ilgi ile izledim ve organizasyon ortamının içine limon sıkılınca salonu terk ettim.

 

Ayrıca, bir gerçeğin daha altını çizmekte yarar olduğuna inanıyorum: Organizasyon ve sorumluluk üstlenilen etkinlikte olayın hamallığını üstlenmiş kişiler, sonuçta belediyenin çalışanları. Hiçbir etkinliğin karar merciinde değiller. Belediye nezdinde her etkinlikte söz ve karar sahibi belediye başkanıdır. Etkinlik amaçlı oluşturulan Komitelerde de sorumlu ve başkanla eşgüdüm içerisinde karar veren başkan tarafından görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş sekreterdir yani meclis üyesidir.

 

Bunları neden yazma ihtiyacı duydum. Çünkü, zaman zaman kamu ya da yerel yönetimde iç işleyişi, organizasyon gerçeğini ama en önemlisi İNSAN unsurunu unutuyoruz. Bunu zaman zaman bir gazeteci-yazar olarak ben de yapmışımdır ama  unutmamak gerekiyor..

 

Festivaller ve şenlikler konusunda bir sorunumuz var.!

 

Gelelim 31. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festival Programı’na..

 

Bu konuda Bandırma ve Belediye olarak bir sıkıntımız ve sorunumuz var. Bu sıkıntı ve sorun sadece bize mi ait, hayır.! Aynı sıkıntı ve sorun Büyükşehir merkez ve ilçelerinde de yaşanıyor. Festivaller şenlikler ve kutlamalar konusunda ciddi anlamda bir mantalite değişikliğine ihtiyacımız var. Festival ve şenlik geleneğimizi 12 Eylül faşist darbecilerine borçluyuz ve dikkat edilir ise o günlerden bugünlere düzenleniş mantalitesi ve kalıbında  hepsinde temel unsur, şov ve eğlence..! Bu kalıbın kırılması ve mantalitesinin günümüzde değiştirilmesi gerekiyor. Fado+ festival+ futbol üçlemesi İspanya’da Salazar faşist yönetiminin toplumu uyutma, oyalama aracıydı. Bunu Nüvit Erten de, Ozan Onur yanı sıra bir çok meclis üyesi arkadaş biliyor. Bu arkadaşların bir çoğu 12 Eylül darbecilerin tezgahından da geçmiş. O zaman bu şantöz-dansöz merakı niye!?

 

3 trilyon Cennet’e mi sanatçılara mı?

 

Önümde, 31. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festival Programı ve Nüvit Erten’in açıklamasına göre, bu yıl ki festivalin bütçesi, 3 milyon yani eski rakamlarla 3 trilyon lira..5 gün olarak belirlenmiş programda  şarkıcı-türkücü yoğunluğu dikkate alındığında 3 trilyon liralık bütçenin dörtte üçünün bu şarkıcı-türkücülere gideceği anlaşılıyor. Emeğinize yazık, günah.! Hep yazdık Kuşcenneti Festivali için bugüne kadar harcanan paralar Cennet’e ve  kuşlara, köye  aktarılmış olsa idi, kent olarak bugün farklı şeyleri konuşur, yorgunluk çayımızı da Cennet’te  gönül rahatlığıyla yudumlardık..

 

Program da yine  Cennet yok.!

 

Programın ilk günü 8’inde Kuşcenneti yok..!9’unde Üniversitemiz ağırlıklı üç akademisyen var ve Kuşcenneti yanında Daskleion ile Kyzkos üzerine söyleşecekler. Yani, Kuşcenneti belki üç belki beş- on dk. ağızlara alınacak. Aynı gün Kuşcenneti Köyü’nde ‘futbol turnuvası’ ve  Kübra Bağlan konseri var. Sanırım Kübra’yı görebilmek için kırsal mahalle gençlerimizin en ciddi katılımı o gün yaşanacak. Kuşcenneti adına 10-11 ve 12.gün ne var diye bakıyorsunuz, hiçbir şey yok..!

 

Ne Başkan Tosun’un ne de Komite’deki arkadaşlarımızın da hakkını yemeyelim. Son yıllarda benzer etkinliklerde kültür-sanat-folklorik çalışmalar açısından özellikle okullarımızın  ve çocuklarımızın çabalarına, çalışmalarına önem vermeye başladık ki, bu önemli, anlamlı ve güzel bir çaba. Özellikle  başkanlığı döneminde Av.Tosun’un çocuklara ve yerel kültür-sanat faaliyetlerine gösterdiği ilgi ve destek takdire şayan.!

 

Fato + Fiesta+ Futbol

 

Sosyolojik ve psikolojik açıdan şu gerçeği anlamak zor değil. Bandırmalı ve çevre yerleşim yerlerindeki insanlarımız ekonomik sıkıntılar, günlük stresleri o kadar ağır ki, doyasıya gülmek ve eğlenmek istiyorlar. Yaşadıkları sıkıntı ve sorunlardan bir nebze de olsa uzaklaşmak, nefes almak ihtiyaçları var ve bu da insani bir talep. Lafımız yok.! Ve halkın bu talebi oy ve iktidara endeksli yıllardır tepe tepe kullanılıyor. Darbecilerin de amacı buydu zaten.

 

Makalemizin başına dönüyoruz şimdi ve o zaman eğlence merkezli toplumsal taleple kentsel gerçeği örtüştürmek, dengeyi sağlamak ve etkinliklerimizi gerçek amacımıza uygun düzenleyip, uygulamakla hepimiz sorumluyuz. Her şenliğimiz, bölgesel ve kentsel silkinmenin ve aydınlanmanın aracı olabilmeli. Kentsel dinamikleri harekete geçirebilmeli. Bandırma Belediyesi veya sponsorların katkısı ile oluşmuş  trilyonlarca liralık bütçeler, üç-beş magazinel sanatçı ve bu işlerin simsarı  ve ustası olmuş organizatöre peşkeş çekilmemeli..

 

Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali ismi de okurun dikkatini çekmeli. 1987 yılından bugüne 31.sini katladığımız festivalin ‘uluslararası’ boyutu ne oldu? Kültür ve Turizm Bakanlığı ile eşgüdüm içerisinde düne kadar bir çok ülkeden folklor gruplarını oyunları ile insanlarımızı buluşturuyorduk. Bu eksikliği de her boyutu ile yaşıyoruz.

 

Pandemi sonrası iki yıl sonra Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali’ni düzenleyen Bandırma Belediye Başkanı Av.Tolga Tosun ile Festival Komitesi’ni ve emeği geçen herkesi katlıyor, başarılarının daim olmasını diliyorum.

Esen  kalın..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kuşcenneti, Festivali, üzerine,
Yorumlar
Haber Yazılımı